Şu ana kadar kaydedilen en yüksek kadın cinayeti verisi… Raporda İzmir detayı!

Haziran ayında yaşanan erkek şiddetine dair yeni bir rapor paylaşıldı. Öldürülen kadınların yaşam hikayeleri dikkat çekerken, bu ay içerisinde İzmir’de 5 kadının öldürüldüğü aktarıldı

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 12:36
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Şu ana kadar kaydedilen en yüksek kadın cinayeti verisi… Raporda İzmir detayı!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, haziran ayı erkek şiddeti raporunu kamuoyuyla paylaştı. O rapora göre; haziran ayında 41 kadın cinayeti, 25 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Bu verinin ise şu ana kadar kaydedilen en yüksek kadın cinayeti verisi olduğu aktarıldı.

Raporda İzmir detayı da dikkat çekiyor. Haziran ayında sadece İzmir’de 5 kadının öldürüldüğü gözlemleniyor. Öte yandan kadınların, eski erkek arkadaşı, boşandığı, boşanmak üzere olduğu ya da evli olduğu erkekler tarafından öldürüldüğü de kaydediliyor.

Platformun açıklaması şöyle: “1 Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden bu yana geçen 3 yılda, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için ne kadar hayati olduğu verilerimizle görünür oldu. Üstelik bu haziran ayında 41 kadın cinayeti, 25 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Bu veri şu ana kadar kaydettiğimiz en yüksek kadın cinayeti verisi oldu. İstanbul Sözleşmesi’nden el çekildikten bugüne kadar olan süreçte her yılın ilk 6 ayına baktığımızda kadın cinayeti sayısının arttığını görüyoruz. 2021’in ilk 6 ayında 131, 2022’nin ilk 6 ayında 164, 2023’ün ilk 6 ayında 147, 2024’ün ilk 6 ayında ise 205 kadın öldürüldü. 114 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilemedi.”

2024 yılının ilk 6 ayında 205 kadın cinayetinin işlendiğini hatırlatan platform, “117 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 205 kadından 65’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 12’si ekonomik bahanelerle, 1’i nefret bahanesi ile, 13’ü diğer bahanelerle öldürüldü. 114’ünün ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 114 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” mesajını verdi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

2024 yılının 6 ayında öldürülen 205 kadının 86’sı evli olduğu erkek, 22’si birlikte olduğu erkek, 20’si eskiden evli olduğu erkek, 19’u babası, 15’i tanıdığı biri, 11’i eskiden birlikte olduğu erkek, 10’u akrabası, 9’u oğlu, 4’ü tanımadığı biri, 3’ü kardeşi tarafından öldürüldü. 5 kadının failinin yakınlığı tespit edilemedi.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 117’si evinde, 46’sı sokakta, 7’si arabada, 5’i ıssız yerde, 4’ü işyerinde, 4’ü kamusal alanda, 3’ü otelde, 3’ü arazide, 2’si eğlence mekanında, 2’si bunların dışında bir yerde öldürüldü. 12 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAH İLE ÖLDÜRÜLDÜ

Bu ay öldürülen kadınların 120’si ateşli silahlarla, 64’ü kesici aletle, 11’i boğularak, 3’ü boğularak, 2’si yakılarak, 1’i yüksekten atılarak öldürüldü. 4 kadının öldürülme şekli bilgisi tespit edilemedi.

HAZİRAN AYINDA İZMİR’DE ÖLDÜRÜLEN KADINLAR

İzmir’de 45 yaşındaki Nurtaç Köçer, evli olduğu İbrahim Köçer tarafından boğularak öldürüldü. Fail intihar etti.

İzmir’de 15 yaşındaki Hacer Çağla Çetinalp eskiden birlikte olduğu Umut Erhan Y. tarafından 120 kere bıçaklanarak öldürüldü.

İzmir’de 62 yaşındaki Aysel Genç, kızı Seher Genç’in birlikte olduğu Davut Y. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail kendisinden ayrılmak isteyen Seher Genç’i de vurarak yaraladı.

İzmir’de yaşayan 31 yaşındaki Fatma Kahraman, arasında maddi anlaşmazlıklar bulunan evli olduğu R. Kahraman tarafından ateşli silahla sokakta öldürüldü.

İzmir’de 33 yaşındaki Gülsüm Mertoğlu, boşanma aşamasında olduğu ve birçok suç kaydı bulunan S.M. tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.