TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Son söz bakanlıkta: Tarım için tarım alanlarına dinamit!

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün Menemen ilçesi İğnerede Mahallesi’nde tarım sulama amacıyla açılacak olan ve tarım arazilerinin talan edilmesinin yolunu açacak olan "İğnedere Göleti Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi" için son söz bakanlıkta.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 11:12
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Son söz bakanlıkta: Tarım için tarım alanlarına dinamit!

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından İzmir’in tarımsal faaliyetlerinin yoğun olan ilçelerinden olan Menemen’de açılmak istenen “İğnedere Göleti Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi”ne son şekli verildi. Proje için inceleme değerlendirme süreci başlatılırken, proje ile ilgili olarak 30 Mayıs Perşembe günü İDK toplantısı gerçekleştirilecek.

Projenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay alıp hayata geçirilmesi durumunda bölgedeki birçok tarım arazisi yok edilecek.

TARIMSAL SULAMA AMACIYLA KULLANILACAK

Proje kapsamında 9 adet malzeme ocağı, 1 adet kırma-eleme,1 adet yıkama tesisi ve 1 adet hazır beton santralinin kullanılması planlanıyor.

Proje dahilinde, bölgedeki tarım alanlarını da içine alacak şekilde; 6 adet geçirimsiz (kil) malzeme ocağı, 1 adet geçirimli (kum-çakıl) malzeme ocağı ve 2 adet kaya (bazalt) malzeme ocağı inşa edilecek. Proje kapsamında ayrıca 1 adet kırma eleme, 1 adet yıkama tesisi, 1 adet hazır beton santrali işletilecek.

Proje raporunda yer alan bilgilere göre; projenin ana su kaynağı, İğnedere Köyünin yaklaşık 250 metre kuzeyinde yer alan Hasanlar Deresi olacak ve İğnedere Göleti Sulama Projesi kapsamında, Menemen ilçesine bağlı köylerin brüt 143 hektar tarım arazilerinin sulanması amaçlanıyor.

Proje kapsamında yapımı planlanan İğnedere Göletinin maksimum göl hacmi 1 milyon 170 bin metreküp olarak planlandı.

47 milyon 991 bin liraya mal olması planlanan İğnedere Göleti projesinin tamamlanması için 163 bin 210 metreküp kil, 109 bin 730 metreküp kumçakıl ve 642 bin 438 metreküp bazalt kullanılacak.

TARIM ARAZİLERİ AZALTILACAK

Proje raporunda; proje alanına yakın köylerde zeytincilik ve sebzecilik önemli boyutta yapıldığı bilgisine yer verildi. Raporda yer alan bilgilere göre; bölgede zeytin altı çeşitli sebze üretimi yapılıyor. Üretim bakımından önemli ürünlerin ise patlıcan, sakız kabağı, salatalık gibi sebzeler ile ıspanak, marul, roka, semizotu, sarımsak gibi yeşillikler olduğu belirtildi.

Tarımsal sulamayı amaçlayan proje kapsamında tarım alanlarının azaltılacağın belirtilirken raporda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi; “Proje çevresinde yer alan tüm yerleşimler projeden sosyal-ekonomik yönden etkilenecektir. Projenin sosyo-ekonomik yapıya en büyük etkisi proje ünitelerin inşa edileceği alanlarda kalan taşınmazların elden çıkarılmasına bağlı olarak yapılacak olan kamulaştırma hizmetleridir. Proje kapsamında ünitelerin inşa edileceği alanda kalan tarım alanlarının elden çıkarılmasına bağlı olarak yöre halkının gelir kaynaklarından olan tarım arazileri daralacaktır.”

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.