TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SİT engeline takılmıştı: Bakanlıktan Ağaoğlu projesine vize

Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Üçgen Seferihisar Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş.’nin Seferihisar’daki RES projesi kapasite artışı projesi için nihai karar verildi. Ormanlık alanı da kapsayan proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 09:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
SİT engeline takılmıştı: Bakanlıktan Ağaoğlu projesine vize

Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Üçgen Seferihisar Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş.’nin Seferihisar’daki RES projesi kapasite artışı projesi için nihai karar verildi. Ormanlık alanı da kapsayan proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi.

Ünlü iş insanı Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Ağaoğlu şirketlerinden biri olan, İzmir’in en gözde tatil beldelerinden olan Seferihisar’da işlettiği ve kapasite artışı başvurusunda bulunduğu Seferihisar RES projesinde nihai karar çıktı.

Üçgen Seferihisar Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş.’nin Seferihisar Sığacık, Korkmazdağı, Kılıçpınarıtepe Mevkii’nde bulunan “Seferihisar RES Kapasite Artışı (8 Türbin 25,8 Mwm/18,8 Mwe’den 13 Türbin 50 MWm/43 MWe’YE)” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.

Proje daha önce SİT Alanı engeline takılan projede mevcuttaki türbinlere 5 türbin daha eklenerek türbin sayısı 13’e çıkarılacak.

SİT ALANI ETKİSİNİ GÖSTERMİŞTİ

seferr

2009 yılında işletme onayı alan ve 2016 yılında faaliyete geçen projede mevcuttaki 7 türbin sayısı önce 8 türbine çıkarılmıştı. Kapasite artışıyla mevcut durumda 8 adet bulunan türbine 5 adet türbin ilave edilerek toplam türbin sayısının 13’e çıkarılması ve 25,8 MWm / 18,8 MWe kurulu gücün 50 MWm / 43 MWe kurulu güce çıkarılacak.

Kapasite artışı proje raporunda, kapasite artışıyla ilk olarak RES kapasitesinin 16 türbine çıkarılmasının planlandığı ancak proje bölgesinin 2. Derece Doğal SİT Koruma Alanı sınırlarında kaldığı ve bu nedenle türbin sayısının 13’e düşürüldüğü belirtildi.

Kapasite artışının hayata geçirilmesi durumunda santalden yılda ortalama 102 milyon 400 bin kWh elektrik enerjisi üretilecek.

ORMAN ALANINDA KURULACAK

Eklenecek yeni türbinlerin kule yüksekliğinin 105 metre ve kanat çapının 150 metre, süpürme alanının 17 bin 671 metrekare olacağı belirtildi.

Proje raporunda dikkat çeken husus ise, proje alanının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın da planlanan türbin alanı orman arazisinde kalması oldu. Proje kapsamında yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı kapsayan 5 adet rüzgar türbini yapılacak.

250 milyon liraya mal olması beklenen kapasite artışı projesinde türbinlere en yakın yerleşim yerinin ise sadece 460 metre mesafede olduğu belirtildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Öte yandan; projeye ilişkin kurumlardan alınan görüşlerde ise dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüşü oldu.

Büyükşehir tarafından verilen görüşte, proje alanının orman alanı, tarım arazisi, çayır-mera olması nedeniyle yer seçimi uygun olmadığı için olumsuz görüş belirtildi.

Büyükşehir görüşünde şu ifadelere yer verildi; “Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A. Ş. tarafından söz konusu alanda yapılması planlanan Seferihisar RES Kapasite Artışı (8 Türbin 25,8 MWm/18,8 MWe'den 16 Türbin 80,2 MWm/73,2 MWe'ye) Projesi'nin; alanın plan kullanım kararları içerisinde Orman Alanı, Tarım Arazisi, Çayır-Mera olduğu görülmüş, bu tür kararlara sahip alanların amacı dışında kullanılmasının yaratacağı olası olumsuz etkiler açısından; yer seçiminin uygun olmadığı düşünülmektedir.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Menderes için 1 yıl sonra sil baştan: Tartışmalı tesis bakanlık masasında

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.