TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sendikadan Soyer’e ‘uzlaşı eli’: Emekçiyi siyasete bulaştırma

İzmir’de bu sabah itibariyle Metro ve tramvay işçileri greve çıkarken grev kararı sonrasında Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral açıklama yaparak İzBB Başkanı Soyer’e seslendi. Soyer’e uzlaşı çağrısında bulunan Giral, “Emekçinin ekmeğini siyasete bulaştırarak kimse bir yere varamaz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 11:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sendikadan Soyer’e ‘uzlaşı eli’: Emekçiyi siyasete bulaştırma

TENZİLE AŞÇI

İzmir’de bu sabah itibariyle Metro ve tramvay işçileri greve çıkarken grev kararı sonrasında Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral açıklama yaparak İzBB Başkanı Soyer’e seslendi. Soyer’e uzlaşı çağrısında bulunan Giral, “Emekçinin ekmeğini siyasete bulaştırarak kimse bir yere varamaz” dedi.

UZLAŞI SAĞLANAMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro A.Ş. ile işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleştirilen Toplu İş Sözleşme (TİS) sürecinden uzlaşı sağlanamadı.

Demiryol-İş Sendikası taleplerinin karşılanmaması durumunda greve çıkacaklarını duyururken dün taraflar son kez masaya oturdu. Yaklaşık 10 saat süren toplantıda da anlaşma sağlanamayınca bugün sabah 05.00 itibariyle İzmir’de metro ve tramvay işçileri greve çıktı.

Grev kararıyla İzmir’de toplu ulaşım felç olurken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medyasından yaptığı açıklamada ılımlı bir tavır sergilediklerini ancak kabul edilmediğini belirterek sendika işçilerini sağduyuya davet etmişti.

Öte yandan; Soyer’in açıklamasının ardından Demiryolu İşçileri Sendikası, basın açıklaması düzenledi.

Emekçiler adına açıklamayı yapan Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, taleplerinin kamuoyuna yanlış yansıtıldığını ifade ederken ‘emekçileri siyasete bulaştırmayın’ mesajı verdi. Giral ayrıca talepleri karşılanana kadar grevden geri adım atmayacaklarını söyledi.

metro_iksesss1690802351038

BAŞKAN SOYER EKSİK BİLGİLENDİRİLMİŞ

Başkan Soyer’in greve ilişkin sosyal medyasından yaptığı açıklamanın yanlış olduğunu ifade eden Giral, grevin son tercihleri olduğunun altını çizerek, “TİS’in sonunda grev uygulama kararımız bugün itibariyle başlattık. Şu anda Metro emekçisi arkadaşlarımızın tamamı asgari ücrette. Bu enflasyonist ortamda geçinemez hale geldiler. Son yaptığım araştırmaya göre 625 metro emekçisinin 450 arkadaşımız kirada oturuyor. Aldıkları maaşı kiraya veriyorlar, evlerini nasıl geçindirecekler! Kimisi telefonunu satıyor kimi borç alıyor. 1 saat önce Tunç Başkan’ın talihsiz bir açıklamasını okuduk. Kendisine verilen bilgilendirmenin biraz eksik ve hatalı olduğunu tespit ettik. Tunç Başkan’ın açıklamasındaki teklif doğru. En yüksek giydirilmiş ücret 25 bin lira. Giydirilmiş ücretin içinde; sosyal yardımlar, kök ücretlerimiz, ikramiyeler, yakacak ve aile yardımı, gıda yardımı, çocuk parası ve giyim yardımı var. Verdikleri teklif 1 yıllıktır. Doğrusunu söyleyeyim. Bizim taleplerimiz en yüksek giydirilmişte 33 bin 500 lira en düşük ise 31 bin 200 liradır. Bunu versin bir saat sonra toplu sözleşmeyi imzalayayım. Yani başkanın açıklamasında söylediği 39 bin lira ilk teklifimizdir ‘Adım atmıyorlar’ diyor ya biz adım attık. SODEMSEN TİS’in son sürecine kadar bize bu tekliflerin hiçbirini getirmedi. Bizi oyaladılar. Grev kararını almak kolay değil. Sendika grev kararını aldı dedi. İşçinin arkasında olmadığı hiçbir karar uygulanamaz. İşçi destek vermeden sendika grev kararı almaz. Yani sendikayı suçlayarak emekçinin ekmeğini siyasete bulaştırarak kimse bir yere varamaz. Biz biliyoruz ki Tunç Başkan emeğe ve emekçiye değer veriyor. İnşallah bu yanlış bilgilerden geri dönüp taleplerimize cevap verir. Kısa sürede krizi çözmek istiyoruz. Amacımız İzmir halkını mağdur etmek değil. İzmir halkı mağdur oluyor ama bu çalışanlar da İzmir çocuğu. İzmir halkından metro emekçisine sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim istediğimiz rakamlar genel müdür maaşı ya da şirketin kazancının tamamı değil. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.

METRO İŞÇİSİNİN SADECE BUGÜNÜ DEĞİL YARINI DA ÇALINIYOR

İşverenin teklifinin kısa sürede enflasyona yenik düşeceğine dikkat çeken Giral, geleceğe yönelik de açıklama yaparak, “Verdikleri ücrete bakarsak biz 1 yıl sonra yine asgari ücrete takılıp kalacağız. Açıklanan enflasyon rakamları doğru değil. Siz bize yüzde 95 zammı vermezseniz refah payı olmadığı sürece enflasyonun arkasından koşar haldeyiz. Tunç Başkan’a tekrar sesleniyoruz: Metro emekçisine ve sendikaya kin duymasın. Bizim siyasetimiz, emek mücadelesi. Metro emekçisine sahip çıksın. Metro, 23 yıllık bir şirket. Bu şirkette şu anda emekli olan arkadaşlarımız var. Onlara şu anda 8-9 bin maaş bağlanıyor. Ama aynı şartlar aynı yıllar ve aynı günlerde belediye şirketlerinden emekli olanlara yüksek prim ödediklerinden 19-20 bin lira emekli maaşı bağlanıyor. Burada metro emekçisinin sadece bugünü değil yarını da çalınmış oluyor. Biz metro işçisinin yüzünü güldürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

metro_iksesss1690802351018

NASIL İLERLEYECEK?

Grev sürecinin nasıl ilerleyeceğine ilişkin de bilgi veren Giral, talepler karşılanana kadar geri adım atmayacaklarını belirterek, “Biz grev kararını almak zorunda bırakıldık. Biz grevde olsak dahi 7/24 uzanan eli tutmaya hazırız. Kapımız her zaman açık. Taleplerimizi karşılayacak orana gelirse imza atmaya hazırız. Eğer anlaşma sağlanmazsa… Sağlanmazsa diye bir şey yok. Sağlanacaktır. Sağlanana kadar grev sürecek. Metro işçisinin arkasında Demir Yol-İş Sendikası var. Emeğimizin karşılığını alana kadar grevimiz sürecek” ifadelerini kullandı.

BİZİ ENFLASYONLA BİR YERE GÖTÜREMEZSİNİZ

Büyükşehir’in diğer şirketlerini örnek veren Giral, şunları söyledi; “Büyükşehir diğer şirketlerle anlaşma yaptı ve şimdi iyileştirme yapılmasını istiyorlar. Demek ki bir şey var. Biz birkaç ay geçtiğinde ‘Başkanım bizim maaşlarımıza iyileştirme yap’ demek istemiyoruz. Ekmeğin 7 lira olduğu bir yerde siz bizi enflasyonla bir yere götüremezsiniz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.