TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seferihisar’da ‘ağaçların kaderi’ için kritik viraj

Ayen Enerji A.Ş.’nin Seferihisar Sığacık’ta bulunan RES projesinin ‘ormanlık alandaki’ kapasite artışı için bakanlık nihai kararını verdi

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Seferihisar’da ‘ağaçların kaderi’ için kritik viraj

TENZİLE AŞÇI

İzmir’in gözde tatil beldelerinden olan ve son dönemlerde gerek Jeotermal enerji gerekse rüzgâr enerji projeleriyle gündeme gelen Seferihisar’da yeni bir Rüzgâr Enerji Santrali (RES) atılımı için yeni bir gelişme yaşandı.

Firma, Seferihisar’a bağlı turistik Sığacık beldesi sınırları içerisinde Ayen Enerji A.Ş. tarafından 12 adet türbinle işletilmekte olan 24 MW kapasiteli Korkmaz Rüzgâr Enerji Santrali’nde (RES) kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı. 



Proje için hazırlanan raporda, 12 rüzgâr türbininden oluşan santrale 6 MW kapasiteli bir türbin daha ilave edilerek kapasitenin 30 MW’a çıkarılacağı belirtilmişti. Öte yandan; proje için yeni bir gelişme yaşandı. Proje, bakanlığın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerine açıldı.

AĞAÇ KESİMİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Proje raporunda, mevcut RES tribünlerinin kapasitesinin artırılacağı ifade edilirken, 12 türbine 1 türbine daha ilave edilerek türbin sayısı ve santralin kapasitesini arttırılacağı belirtildi.

Öte yandan; raporda dikkat çeken husus ise daha önce proje için ağaçların kesilmesiyle gündeme gelen RES alanında yeni türbin için de ağaçlık alanların temizleneceği bilgisi oldu. 



119 metre yüksekliğindeki türbinin kanat boyunun 162 metre olduğu ifade edilirken süpürme alanının ise 20 bin 612 metre olduğu belirtildi.
Proje alanının ormanlık alanda kaldığı belirtilirken raporda konuya ilişkin, “Proje kapsamında planlanan türbin alanı orman arazisinde kalmaktadır. Projeye başlanmadan önce gerekli tüm izinler alınacaktır. Proje kapsamında yaklaşık 400 m2 ’lik alanı kapsayan 1 adet Rüzgâr Türbini yapılacaktır” denildi.

Projenin 90 milyon liraya al olacağı belirtilirken Projeye konu 1 adet kurulacak olan türbin alanına en yakın hanenin kuş uçuşu yaklaşık 715 metro olduğu bilgisi verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.