TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Platformdan ‘Kitap Fuarı’ resti: Kültürpark’tan elinizi çekin

Kültüparkı Koruma Platformu, Kirap Fuarı’nın yeniden Kültürpark’ta düzenlenmesine tepki gösterdi. ‘İZFAŞ Kültürpark’tan elini çekmeli’ mesajının verildiği açıklamada “Kültürpark’ın Yönetim ve İşletim Planları alanın koruma-kullanma dengesi gözetilerek KAİP’e işlensin” denildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 16:29
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Platformdan ‘Kitap Fuarı’ resti: Kültürpark’tan elinizi çekin

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı İZFAŞ ve SNS Fuarcılık iş birliğiyle her yıl düzenlenen İZKİTAP- İzmir Kitap Fuarı, yarın kitapseverlere kapılarını açıyor.

19-28 Nisan tarihleri arasında Kültürpark’ta gerçekleşecek olan etkinliğin Kültürpark’ta düzenlenmesine Kültüparkı Koruma Platformu’ndan tepki geldi. Platform tarafından yapılan açıklamada, fuarın Gaziemir İzmir Fuar alanından alınıp yeniden Kültürpark’ta taşınmasının ve fuar etkinliklerinin parkın doğasına zarar vereceğinin altı çizildi. Açıklamada ayrıca İZFAŞ’a için ‘Kültürpark’tan çekilsin’ mesajı verildi.

Platformun taleplerini de sıraladığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Kültürpark dönemin İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz öncülüğünde 1930'lu yıllarda bir 'Halk okulu', 'Halk Üniversitesi' olarak kuruldu. Kurucularının tercih ve çabalarıyla oluşan doğal / ekolojik dokusuyla tarihi ve doğal sit alanı olarak tescillenen bir 'Kent Parkı'na dönüştü. 420.000 metrekarelik alanı ile İzmir'de her kesimden insanın doğa ve yaşam ile iç içe olabileceği bir vaha durumundaki park, kentin gürültü ve kalabalığından uzaklaşıp bir nebze de olsa rahat nefes alınabilen bir özelliğini korumaktan uzaklaştı.

Kültürpark'ın yaşlı ve yorgun yapısı artık yoğun insan kalabalığını kaldıramamakta, tarihi ve doğal yapısı bundan zarar görmektedir. Hangi amaçla yapılırsa yapılsın sponsorlarla desteklenen fuar ve / veya çeşitli ticari etkinlikler, bu amaçla yapılan eklentiler Kültürpark'ın ekolojik yapısına içinde barındırdığı yaşama zarar vermektedir.

Kültürpark’ın fuarcılık işlevi sona erdiği için, 2023 Sonbaharında Fuar İzmir’de gerçekleştirilmiş olan Kitap Fuarı, parkın varlığı ile çelişecek şekilde, yine Kültürpark’a döndürülmüştür. Bu nedenle üzgün ve kızgınız.

Gaziemir'de 2015’de açılan neredeyse 10 yaşına basacak olan Fuar İzmir’i kentin yaşamına sokamayan önceki dönem Belediye yönetimleri, Kültürpark için aldığı onlarca yanlış karardan sonuncusunu İzmir Kitap Fuarını yeniden parka taşıyarak almıştır. Fuar İzmir açıldığında artık fuarcılık ve ticari işlevlerin sona erdiğini, parkın işgalden kurtulduğunu düşünerek sevinmiştik, yanılmışız, Kültürpark’ı yok edecek faaliyetler hız kesmedi. Bu nedenle de üzgünüz ve kızgınız.

Kitap Fuarı için, Parkın çeşitli yerlerine kurulan çadır / ahşap stantlar ve bunların inşasında kullanılan elektrik, araç gereçler, iş makineleri, inşaat malzemeleri ile araç trafiğinin yoğun olarak yarattığı gürültü ve kirlilik,

Kültürpark'ın tüm canlılarının yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Park’ın tümünü kapsayan deprem çadırı görüntüsündeki stantlar, her türlü yiyecek, içecek standının doluştuğu abartılı bir etkinlik Kültürpark’ın yaşlı ve yorgun yapısını bir kez daha yaralamakta, oradaki canlıların yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.

Kültürpark Platformu ve paydaşları olarak İZFAŞ’ın Kültürpark’tan elini çekmesini istiyor, mücadelemizin Kültürpark, “Kültürpark” olana kadar süreceğini belirtip, taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz;

1- Bu “Kitap fuarı” son olsun. Tüm fuarcılık etkinlikleri Fuar İzmir’de gerçekleştirilsin.

2- İzmir Büyükşehir Belediyesi İdari birimleri en kısa zamanda Kültürpark’ı boşaltsın.

3- Kültürpark içinde konuşlandırılmış olan, park için iş üretmeyen tüm resmi kurumlar alandan taşınsın.

4- Kültürpark, hemen her türden araç trafiğine kapatılsın.

5- Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) geriye çekilsin.

6- Kültürpark’ta yapılaşmanın önünün açılması için yanlış tanımlanmış işlev tanımı yeniden tanımlansın.

KAİP’teki “Enternasyonal Fuarlar, enternasyonal faaliyetler ve festivallere ev sahipliği yapacak, İEF tarihi dışında da kültürel amaçlı doğrudan tüketiciye yönelik sınırlı büyüklükte kitap, mücevher, el sanatları, hediyelik eşya fuarlarının yer alacağı fuar organizasyonları hedeflenmektedir. Ayrıca Enternasyonal Fuar kullanımı dışında alanın uluslararası canlılığını sürdürebilmek/yeniden canlandırmak için Çalıştaylar, Festivaller, Bienaller ve Sergi vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır” ifadesi hemen kaldırılıp, Kültürpark KENT PARKI kimliğine döndürülsün.

7- Kültürpark’ın Yönetim ve İşletim Planları alanın koruma-kullanma dengesi gözetilerek KAİP’e işlensin.”

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.