TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nagihan Özcan: Mali müşavirlik her geçen gün zorlaşıyor

Türkiye’de mali müşavir olmak... İzmirli mali müşavir Nagihan Özcan anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 09:38
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Nagihan Özcan: Mali müşavirlik her geçen gün zorlaşıyor

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Erdal Erek ile Soru-Yorum programının bu haftaki konuğu mali müşavir Nagihan Özcan oldu. Erdal Erek'in sorularını yanıtlayan Özcan, programda mali müşavirlerin meslek hayatında yaşadığı zorlukları anlattı.

Gündemdeki enflasyon muhasebesi hakkında konuşan, “Enflasyon muhasebesi diye bir uygulama geldi. Biz en son enflasyon muhasebesini ilk defa 2004 yılında uygulamıştık. O yıldan bu yıla üstünden 20 yıl geçti, geçtiğimiz günlerde enflasyonun yüksek seyir etmesinden dolayı bu sene tekrar enflasyon muhasebesi yapması istendi. Buna bizim ihtiyacımız vardı aslında ama neden derseniz 3-4 yıl önce aldığınız araç aktif hızda hala 100 bin lira olarak duruyorken o araç bu yıl 1 milyon oldu. Mükellef bunu satarken, etmediği bir kar ile ve bunun vergisiyle karşı karşıya kalmış oluyor. Fakat sonrasında bunun 2024 yılı itibari ile sürekli hale getirmek istendi. Bizler buna karşıyız çünkü bu mümkün değil. Çünkü Türkiye genelinde 135 bin mali müşavir var. Bunların yaklaşık 60 bini ofis muhasebecisi ve bizim rutin işlerimiz bile süreliyken bir de böyle bir şeyi yerine getirmek mümkün olamaz. Bu bize ekstra iş yükü olacak” dedi.

DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ

Türkiye’de mali müşavir mesleğini icra etmek için bilenin aksine çok fazla süreçten geçmek gerektiğini söyleyerek Özcan, “Bir mali müşavir kolay yetişmiyor öncelikle. Bizde lisans düzeyindeki eğitimini tamamladıktan sonra eğer Mali Müşavir olmak istiyorsanız ilinizdeki Mali Müşavir odasına başvuruyorsunuz, dosya açıyorsunuz. Sonrasında ise çok zorlu bir sınav olan staj başlama sınavına giriyorsunuz. Ayrıca çok fazla başvuru alan bir sınav olduğu için çan eğrisiyle okunuyor. Bu sınavı başarıyla geçtikten sonra 3 yıl boyunca bir mali müşavirin yanında staj görüyorsunuz. Stajınızı tamamladıktan sonra yine bitirme sınavına giriyorsunuz ve 8 temel dersten ve bu sınavdan geçtikten sonra Mali Müşavir olmaya hak kazanıyorsunuz. Burada da bitmiyor aslında çünkü bizim ülkemizde yasalarımız, uygulamalarımız sürekli güncellendiği için sürekli olarak değişime ayak uydurmak zorundayız” açıklamasında bulundu.

BU BİZE EKSTRA İŞ YÜKÜ OLACAK

Son zamanlarda mali müşavirlerin yaşadığı başlıca sıkıntıları sıralayan Özcan, normal şartlarda yılda bir kere isten enflasyon muhasebesinin artık yılda 4 kere istemesine tepki gösterdi. Özcan bu durumun kendilerinin iş yükünü arttırmak dışında bir işe yaramayacağını belirterek “Bizim mesleğin angaryası bitmez. Ancak biz mali müşavirler mesleğimizi çok severek yapıyoruz. Bu nedenle de angaryasını da severiz. Fakat artık öyle bir noktaya geldik ki yıkandık diyebilirim. Aslında bu süreç dijitalleşmeyle başladı. Son 3-5 yıldır yeni uygulamalar, yeni beyanlar bizim için bir iş yükü demek oluyor. Örneğin poşetlerin önceden ücretsizken şimdi 25 Krş. olması bunlardan biri çünkü biz poşet beyannamesi de vermeye başladık. Bunun dışında turizm sektöründe konaklama vergisi gibi sürekli ek vergiler çıkmaya başladı. Buna dayalı olarak da Maliye Bakanlığının dijital alt yapısı yeterli olmamaya başladı. Dolayasıyla nisan ayında çok zorlu bir süreçten geçtik. Yani biz beyanımızı vereceğiz ama bakanlığın sistemi çalışmıyor. Böyle bir zamandan geçtik. Bugün hala sistem çalışmıyor. Bununla beraber enflasyon muhasebesi diye bir uygulama geldi. Biz en son enflasyon muhasebesini ilk defa 2004 yılında uygulamıştık. O yıldan bu yıla üstünden 20 yıl geçti, geçtiğimiz günlerde enflasyonun yüksek seyir etmesinden dolayı bu sene tekrar enflasyon muhasebesi yapması istendi. Buna bizim ihtiyacımız vardı aslında ama neden derseniz 3-4 yıl önce aldığınız araç aktif hızda hala 100 bin lira olarak duruyorken o araç bu yıl 1 Milyon oldu. mükellef bunu satarken, etmediği bir kar ile ve bunun vergisiyle karşı karşıya kalmış oluyor. Fakat sonrasında bunun 2024 yılı itibari ile sürekli hale getirmek istendi. Bizler buna karşıyız çünkü bu mümkün değil. Çünkü Türkiye genelinde 135 bin Mali Müşavir var. bunların yaklaşık 60 bini ofis muhasebecisi ve bizim rutin işlerimiz bile süreliyken bir de böyle bir şeyi yerine getirmek mümkün olamaz. Bu bize ekstra iş yükü olacak” dedi. Öte yandan Mali Müşavirlikte ara eleman sorununa da değinen Özcan, önceleri Ticaret Meslek Liselerinden gelen stajyer öğrencilerinden karşılanan bu ihtiyacın artık karşılanamadığı vurgulayarak, “ Önceden biz ara eleman olarak Ticaret Meslek Liselerinden gelen stajyer öğrencileri çalıştırırdık. Hatta çalışmasını beğendiğimiz öğrencilerin birçoğunu da kalması için teklifte bulunurduk. Fakat artık çoğu Ticaret Meslek Lisesi kapandı ya da değiştirildi ve bizler de ara eleman bulmakta zorlanıyoruz. Yine bu da iş yükümüzü arttırıyor. Mesleğimiz her geçen gün zorlaşıyor” diye konuştu.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.