TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele yıkımı için Büyükşehir devrede

2023 yaz başında Karaburun’un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan işletmenin kaçak iskelesi aradan geçen 10 ay içinde kurumların yoğun bir şekilde karşılıklı yazışmalarına konu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 12:26
Kaynak: BÜLTEN
Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele yıkımı için Büyükşehir devrede

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından konuyla ilgili mevzuata kesin aykırılık gösteren Mordoğan Ayıbalığı’ndaki işletme ve Belediye’ye yapılan suç duyurusu süreci de devam ediyor..

Sualtı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada;

“...Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nin Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde olduğunu, 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerinde ve Akdeniz Foku ve yaşam alanlarına ilişkin plan notları olduğunu da biliyoruz. Mordoğan ve Karaburun Yarımadası dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasında. Her sene birkaç dişi fok bu kayalık kıyılardaki mağaralarda, insanlardan uzak bu bölgelerde iki senede bir yavru doğruyor ve hem insan baskısı hem de doğanın sert koşullarına karşı neslini sürdürmeye çalışıyor.

Sualtı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin başından bugüne takibini yaptığı kaçak iskele konusu ile ilgili yapılan yazışmalar ve incelemeler sonucunda;

Mordoğan Ayıbalığı’ndaki şikayete konu olan iskele için alınmış bir izin bulunmadığı, kiralama, tahsis, işletme hakkı veya kullanma izninin olmadığı, bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen iskele vb. imalatlar için ruhsat alınmasının yasal bir gereklilik oluşturduğu bu nedenle Mordoğan Ayıbalığı’ndaki işletmeye ait bu kaçak iskelenin ruhsatsız olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı’nın Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü bu iskelenin Bakanlık izni olmadığına dair resmi yazıyla SAD’a yanıt vermiştir.

Ruhsatsız yapılan kaçak yapılara ilişkin İmar Kanunun ilgili maddeleri ve Kıyı Kanununun ilgili hükümleri Karaburun ilçe sınırları içinde, ruhsatsız yada ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapılması halinde yasal iş ve işlemleri gerçekleştirmenin öncelikle Karaburun Belediye Başkanlığı’na ait olduğu yasal süre içinde bu işlemler gerçekleştirilmiyorsa İzmir Büyükşehir Başkanlığı’nın “İmar Denetim Yetkisi “ ile Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskelenin yıkımını gerçekleştirmesi gerektiği İzmir Çevre ve Şehirciliği İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ilgili birimlerle paylaşılmıştır.

Netice itibariyle Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele’nin 10 aylık yazışmalar sonucunda yıkım işlemini Karaburun Belediyesi yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenerek bu konuda yapılacak iş ve işlemleri yürüteceğine dair ilgili birimleri bilgilendirmiştir...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden,  Akdeniz Foku’nun en önemli habitatlarından biri olan  Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskele’nin yıkım işlemini bir an önce gerçekleştirmesini, Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden de Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planları sürecinde Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanını “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan etmesini bekliyoruz..” denildi..

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.