TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meslek yolculuğu bir rüya ile başladı

36 yıllık saz ustası Feridun Emre, çalıştığı yüksek maaşlı işi, gördüğü bir rüya sonrasında bıraktığını ve çevresindekilerin olumsuz yöndeki eleştirilerinin hiçbirine kulak asmayarak bu işe başladığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 06:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Meslek yolculuğu bir rüya ile başladı

Feridun Emre, İzmir’in Basmane semtinin en ünlü saz ustalarından biri. Günümüzde kaybolmaya yüz tutan bir mesleği yıllardır başarıyla icra eden Emre, bu meslekte 36. yılını geride bıraktı. Mesleğe küçük bir atölyede yıllar önce büyük bir baskı altında başlayan Emre, hayalindeki mesleğe olan inancını yitirmediğini belirtti. Emre, “Rüyam bana yol gösterdi. Böylece saz işine girdim, 36 yıldır da bu işi yapıyorum. Çevremdekiler bana aç kalırsın demişti ama şükür aç da kalmadım ve hiç de pişman olmadım. Şimdi bir atölyemiz daha var orayı da oğlum işletiyor. Şu anda İzmir’de el işçiliği en iyi ve kaliteli sazları biz yapıyoruz” dedi.

saz1

BABAM KIZARDI, SAZCI MI OLACAKSIN DERDİ

Çocukluk yaşlarından beri enstrümanlara bir ilgisi olduğunu söyleyen Emre, ailesi ve çevresinin tepkisinden çekindiği için o yıllarda bir müzik aleti çalmaya ya da yapmaya fırsatının olmadığını belirterek, “Bu duruma babam kızardı, sazcı mı olacaksın derdi. Sonrasında ise İzmir’e taşındık ve liseyi bittikten sonra Basmane’de bir reklam şirketinde işe bir başladım. Bir akşam üzeri iş çıkışında eve giderken, çalıştığım yerin yakınındaki bir tekstil atölyesinden bağlama sesleri duymaya başladım. Sesi duyunca çıktım yukarı meğer bir amcamız orada iş çıkışlarında ders veriyormuş. Ben içeriye girdiğim sırada ise bağlamanın teknesini çekiyorlardı. İçeridekilere selam verdim. Onlar işlerine devam ettiler. Dersi bitince hemen yanıma doğru geldi, ne istediğimi sordu. Ben de ders almak istediğimi söyledim. Benim için ani gelişen bir durum olsa da sanki uzun zamandır planladığım bir durum gibiydi. Hoca benim kararlılığımı görünce sana bir bağlama alalım dedi ve birlikte gidip bir bağlama aldık. Böylece bağlama derslerine başladık” şeklinde konuştu.

saz2

ELİMİZDE SAZ TAŞIMAYA UTANIYORUZ

İlk atölyesini açmadan önce zor bir karar vermek zorunda kalan ve tüm risklere rağmen hayalindeki mesleğe atılan Emre, yaşadığı sancılı dönemi şu sözlere anlattı: “Hocamız derslerde hem bağlama çalmayı öğretiyor hem de bağlama yapıyordu. Benim de bu tarz işlere yatkınlığım olduğu için hocamız görmeden ben de bağlamaların yapraklarını yapıştırıyordum. Sonra diğer öğrencileri benim yaptığımı söylediler. Hocamız bundan çokça etkilendi ve yaklaşık 1-2 hafta sonra çalıştığım reklam firmasına, beni ziyaret etmeye geldi ve benimle birlikte bir saz atölyesi açmak istediğini söyledi. Bunu duyduğum andan itibaren kafamda atölye hakkında planları yapmaya başladım ama çaktırmadım. Çünkü işin eşe dost ne der kısmı vardı. Millet sazcı mı olacaksın, iyi bir maaş alıyorsun bu iş bırakılır da sazcı mı olunur diyeceklerdi. O zamanlar öyle bir algı var ki elimizde saz taşımaya utanıyoruz. Köylü sazı çünkü bu, halkın sazı ama nedense küçümsenmiş. Bu sebeple ilk başta hocaya olumlu bir cevap veremedim. Nasıl olur hocam, ben anlamam etmem bu işten dedim. Aynı zamanda da başka bir reklam ajansından iş teklifi geldi bana, güzel de maaşlı vereceklerini söylüyorlardı. O yüzden hocamın teklifini başta kabul etmedim. Tam da bunları düşündüğüm gece bir rüya gördüm. Rüyamda pırılpırıl akan bir derenin içindeydim, boğulmak üzereydim ve bir şekilde suyun yüzeyine çıktım kurtuldum. Hemen gidip rüyanın anlamını bir teyzeme sordum, o da bana sen bu saz işine gir oğlum dedi bana. Ben bunu duydum ya kafamda her şeyi netleşti. Yani rüyam bana yol gösterdi. Böylece saz işine girdim, 36 yıldır da bu işi yapıyorum. Çevremdekiler bana aç kalırsın demişti ama şükür aç da kalmadım ve hiç de pişman olmadım. Şimdi bir atölyemiz daha var orayı da oğlum işletiyor. Şu anda İzmir’de el işçiliği en iyi ve kaliteli sazları biz yapıyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.