TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Meryem Ana’ya ikinci darbe: Yargının ‘Dur’ dediği proje yine kantarda

Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.’nin Selçuk’ta Meryem Ana Muhafaza Ormanı’nın 23 hektarlık bölümünü de kapsayan alanda hayata geçirmek istediği ve daha önce yargının yürütmeyi durdur kararı verdiği proje yeniden halkın kantarına çıkıyor

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 09:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Meryem Ana’ya ikinci darbe: Yargının ‘Dur’ dediği proje yine kantarda

İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Meryem Ana Tabiat Parkı'nın da bir bölümünü kapsayan 12. Grup Doğal SİT Alanları'nın koruma statülerinin geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla “nitelikli doğal koruma alanı" olarak değiştirilmesiyle birlikte bölgede Jeotermal projesi için harekete geçilmişti.

Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş., 2020 İzmir ve Aydın’da 3973 hektarlık alanda jeotermal kaynak arama faaliyeti yapmak, JES kurmak ve jeotermal seracılık faaliyetinde bulunmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu.

Aydın'ın Germencik ilçesinin bir bölümü ile İzmir Selçuk Havutçulu Mahallesi’nde Meryem Ana Muhafaza Ormanı’nın 23 hektarlık bölümünü de kapsayan alanda 4 jeotermal kuyusu açılması için gerekli nihai ÇED onayı verilmişti. Aydın Naipli Mahallesi'nde açtığı ve Aydın 1. İdare Mahkemesinin verdiği  yürütmeyi durdurma kararının ardından durdurulmuştu. Öte yandan; firma mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Aydın’daki kuyuyu da ısıtmaya dayalı sera tesisi olarak kullanmak üzere yeniden bakanlığa başvuruda bulunarak bu kez 6 Adet Sondaj, 10 MWe JES, Jeotermal Sera projesi için ÇED sürecini başlatmıştı.

SÖZ HALKTA

2020 yılında düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı(HKT)’nda halkın engeli ve tepkisiyle karşılaşılan projenin yenisi için de HKT tarihi belli oldu.

Proje, 24 Ekim Salı günü halkın kantatına çıkacak.

cedalani_ilkses-1

PROJE DETAYLARI…

İzmir ve Aydın bölgelerini kapsayacak proje, 3 bin 973 hektarlık alanda yer alacak.

Planlanan proje kapsamında; 10 MWe kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) kurulması amaçlı aramaya yapılacak 6 adet sondaj kuyusu ve jeotermal ısıtmaya dayalı sera tesisinin yapılması planlanıyor. Aydın’da Naipli 1 olarak adlandırılan kuyuda seracılık faaliyetlerinin yürütülmesi planlanırken Selçuk ilçesi Havutçulu mahallesi sınırları içerisinde 6 adet lokasyonlarda JES faaliyeti planlanıyor.

Proje raporunda, proje bölgesinin bir kısmının “Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” statüsünde kaldığı ifade edilirken İzmir Selçuk’taki alanların ise orman statüsünde kaldığı belirtildi.

Projenin bedelinin ise 70 milyon lira olması planlanıyor.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Destekler çiftçiye ulaşmadan eriyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.