TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marble İzmir Doğaltaş fuarı kapılarını açtı

Bu yıl 29. kez kapılarını açan Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile doğaltaş madenciliğinin kalbi İzmir’de atacak. Blok mermer alanında bin 500’e yakın blok doğal taşın sergileneceği fuarı 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 13:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Marble İzmir Doğaltaş fuarı kapılarını açtı

KEMAL ÖZKURT / İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 29. kez kapılarını açtı. Sektör paydaşlarını bir araya getiren fuarda blok mermer alanında geçen yıl olduğu gibi renk renk, çeşit çeşit bin 500’e yakın blok doğal taşın sergileme alanı olacak.

Bu yıl Marble İzmir’de sektör temsilcilerinden gelen talepler üzerine alınan karar doğrultusunda, yalnızca doğal taş ve doğal taş ürünleri ile makine ve teknolojileri sergileniyor. 20 Nisan’a kadar açık olan Türkiye’nin gözbebeği Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Fuar açılışına İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Manisa Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi katıldı.

Tüm sektörlerde olduğu gibi doğal taş sektöründe de inanılmaz bir rekabet olduğunu, rekabette öne çıkmak için ise maliyeti düşürmenin ve katma değerli ürünler üretmenin gerektiğini belirten Vali Elban, “Dolayısıyla hâlâ bu sektörde madencilik yapıp çıkan mermeri işleyen arkadaşlarımız eğer enerjisini kendisi üretiyorsa rekabet etmekle ilgili bir iddiası olmaması lazım” dedi.

VALİ ELBAN: KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETMELİYİZ

Tüm sektörlerde olduğu gibi doğal taş sektöründe de inanılmaz bir rekabet olduğunu, rekabette öne çıkmak için ise maliyeti düşürmenin ve katma değerli ürünler üretmenin gerektiğini söyleyen Vali Elban, “Dolayısıyla hâlâ bu sektörde madencilik yapıp çıkan mermeri işleyen arkadaşlarımız eğer enerjisini kendisi üretmiyorsa rekabet etmekle ilgili bir iddiası olmaması lazım.  Yine sektörün artık gerek madencilikte gerekse taşı işlediği yerlerdeki artık birçok makinelerin üretimiyle ilgili eğer yerli ürünle ilgili çalışma yapılmayıp hâlâ İtalya ve Çin’e bağımlılığımız devam ediyorsa yine iddiamız konusunda bir eksikliğimiz var demektir. Ama bu sektörü tehdit eden en büyük sıkıntı alternatif kullanımı olan ürünler gerek doğal olmayan taşlar gerekse diğer kaplama ve diğer malzemeler bu sektörü inanılmaz tehdit ediyor çünkü hem ucuz hem uygulaması kolay hem de seyahat tasarım açısından çok cazip görünüyor. Dolayısıyla bu sektörde taşın cazibesini arttıracak bilimsel, tasarımsal ve diğer konularda da çok ciddi çalışma yapılırsa ancak sektör kendisini ispatlayıp sektörü tehdit eden diğer rakip sektörler karşısında güçlü kalabilecektir” şeklinde konuştu.

BAŞKAN TUGAY: KALKINMAYA ÖNEM VERECEĞİZ

Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nin Türkiye ve İzmir için çok önemli bir değere ve prestije sahip olduğunu dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “29’uncusunda birlikteyiz sadece doğal taş değil aynı zamanda teknolojilerinin de fuarı olduğuna dikkat çekmek isterim. Bu fuarın geçen 29 yılın içerisinde çok büyük emeklerle ve katkılarla gerçekleştiğini ve bugün İzmir için ve daha önemlisi Türkiye için çok önemli bir değere prestije sahip bir organizasyon. Sektör temsilcileri sektörle ilgili günün yaşanan sorunları beklentileriyle ilgili çok değerli şeyler söylediler.  Özellikle Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Jak Eskinazi’nin bizim işlenmiş ürünlere ihtiyacımız olduğunu, bunların katma değerinin daha yüksek olduğunu, markalaşmanın ve pazarlamanın hepimiz için çok önemli olduğunu, buna ihtiyacımız olduğunu belirtmesini değerli buluyorum. Biz bu dönemde bölgesel olarak kalkınmaya önem vereceğiz. Bunun için komşu illerimizle  Türkiye'deki tüm kurumlarımızla kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde olacağız. İzmir tarihsel olarak bir ticaret kentidir, fuarlar kentidir. Bu yönünü geliştirmek için çok çaba harcayacağız” diye konuştu.

DOĞALTAŞ MADENCİLİĞİ

Fuarın tanıtım ve ekonomi yönü bir tarafa doğaltaş işletmeciliğinin bir meslek bir kültür ve bir miras olarak gelecek nesillerimize aktarılmasında önemli bir rol aldığını söyleyen MAPEG Genel Müdürü Aslan Narin, “Dünyada doğal taş rezervi üretimi ve ihracatında söz sahibi ülkeler arasında yer alan ülkemiz, doğaltaşların renk ve desen çeşitliliği bakımından diğer ülkelere göre bu alanda bir adım önde durmaktadır. Ülkemizde mevcut durum itibariyle doğal taşa fonu maden ruhsat sayısı 4 bin 284’tür. Bu sayı tüm maden gruplarındaki ruhsat sayısının yaklaşık üçte birine denk gelmektedir. Bu rakamın 3 bin 93’ü işletme ruhsatlıdır. 2022 yılında yaklaşık 18 milyon 160 bin ton üretim gerçekleştirmektedir. Doğal taş madenciliği, madenciliğin Türkiye'deki imajı açısından da çok büyük sorumluluk üstlenmekte. Sahip olunan tüm ruhsatlarının üçte biri bu alanda” dedi.

TÜRK PASAPORTUNUN GİREMEDİĞİ YERE…

Dünyanın en önemli saraylarından, katedrallerine, müzelerinden metrosuna kadar Türk mermerinin kullanıldığını dile getiren Yorgancılar, “4 kıtada 70’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünya ekonomisine yön veren ve adeta gökdelen ekonomisi yaratan Newyork’ta, Türk mermeri birçok gökdelende yer buluyor, kongre binasında ışıldıyor. Ancak ne yazık ki, Türk pasaportunun girmekte zorlandığı yerlere Türk mermeri kolaylıkla ve hakkıyla giriyor, bulunduğu mekanları taçlandırıyor. O nedenle, sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik çok daha etkin çözümlere ihtiyaç vardır. Devletimiz tarafından da sektörün desteklenmesi, korunması gerekiyor” dedi.

262 DOLARDAN VAZGEÇMİŞİZ

Açılış konuşmasında kata değerli üretime vurgu yapan Eskinazi, “2023 yılında Türkiye geneli blok doğal taş ihracat birim fiyatımız 192 dolar iken işlenmiş doğal taş birim fiyatı 454 dolar olarak gerçekleşti. Bu demek oluyor ki her bir kilogram blok doğal taş için 262 dolardan vazgeçmişiz. Miktar olarak 2023 yılı blok doğal taş ihracatımızın işlenmiş doğal taş ihracatımızdan neredeyse 1.5 kat fazla olduğu göz önüne aldığımızda ülkemiz için ne kadar ciddi bir kayıp olduğunu görebiliyoruz. Geçtiğimiz 4 yılın işlenmiş doğal taş birim fiyatlarındaki artış eğilimi umut vadeci olsa da blok ve işlenmiş doğal taş ihracatımızın miktarları arasındaki denge işlenmişin lehine değişmeli. Elbette ocakların devamlılığının sağlanması için blok satışının öneminin de farkındayız ancak blok satışlarımızın asgari seviyede kalmasının zengin doğal taş kaynaklarımızdan azami verimi alabilmemiz için bir zorunluluk olduğu da aşikardır.

ZENGİN MADENLERİN FAKİR BEKÇİLERİ OLMAYALIM

Türkiye’de bulunan madenlerin işlendiği takdirde cari açığa ciddi katkıları olacağını belirten Maden Platformu sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Dünya ekonomisi çok sıkıntılı dönemler yaşıyor ve biz de yaşıyoruz. Bunu cari açığımızın içinde yaklaşık 100 milyar dolarlık bir kısım ki neredeyse cari açığın çok büyük bir kısmını doğalgaz petrol ve madencilik tarafı oluşturuyor. 3 buçuk trilyon dolarlık bir yeraltı servetimiz var ve biz halen cari açık veriyoruz. Dolayısıyla bu sektörde doğayı ve insanı önceleyerek üretimi artırarak ülke ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlayabileceğimizin ve cari açığın kapanmasına ciddi katkı koyabileceğimizin farkındayız. Bizim için bu 17 dernek ve birlik olarak platformun şu anda tek amacı insanı ve çevreyi önceleyerek bu işi daha da ileri aşamalara götürmektir. Biz kendi görevlerimizin farkındayız bu sektördeki o münferit olumsuzlukların sektörün tamamına yansıtılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Zengin madenlerimizin fakir bekçileri olmayalım” dedi.

İHRACAT RAKAMLARINI YUKARIYA ÇEKMEK İSTİYORUZ

Maden sektörü olarak 2023 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen alan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “İhracatımızın üçte birine denk gelen 1,9 milyar dolarlık bölümü doğal taş ihracatı olarak gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise üyelerimizle 1,06 milyar dolar maden ihracatı gerçekleştirdik. Birliğimiz ihracatının yarıdan fazlasını doğal taş oluşturdu. Doğal taş ihracatında da işlenmiş doğal taş başı çekti. Amacımız 2024 yılında ihracat rakamlarımızı daha yukarılara taşımak” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.