TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahkemeden dönmüştü: Karayolları veto etti Kiraz planları yeniden yapıldı

Daha önce İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verilen “Yeni Kiraz Planları”, Karayolları’nın görüşü doğrultusunda revize edilerek yeniden askıya çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 14:19
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Mahkemeden dönmüştü: Karayolları veto etti Kiraz planları yeniden yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ tarafından Kiraz ilçesi Arkacılar Mahallesi’nde mülkiyeti Kiraz Belediyesi’ne ait alanda hayata geçirilmesi planlanan “Yeni Kiraz Planları” ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

Yaklaşık 300 bin metrekareyi kapsayan ve içerisinde hastane, TOKİ Konutları, Okul ve alış-veriş merkezilerini de kapsayan planlara İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yargıya taşımış ve İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Kararın gerekçeleri arasında alanın 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki tarım alanları lejantı ile uygun olmaması, Ticaret-Konut alanlarında konut kullanım oranının belirtilmemesi, hastanenin yapılaşma koşullarının imar mevzuatına aykırı olması, Karayolları’nın görüşüne uyulmaması, katı atık alanının yakınlarında konut olması, yükseköğrenim alanının küçültülmesi ve ağaçlandırılacak alanın fiziki durumunun dikkate alınmaması olmuştu.

Öte yandan; “yürütmeyi durdurma” kararının ardından 150 bin metrekaresine ilişkin yeni planlar hazırlanarak askıya çıkarıldı.

BELEDİYE HİZMET ALANI KÜÇÜLTÜLDÜ

Hazırlanan yeni planlarda, daha önce planlama alanına ait olan ve sonrasında iptal olan planlar doğrultusunda yapılan uygulamayla 12 parselin oluştuğu belirtildi. Bahsi geçen alanın fiili olarak boş olduğu ancak yüksek eğimli kesimlerinde ağaçlandırma faaliyetlerinin yürütüldüğü ifade edildi.

Hazırlanan yeni planlarda, daha önceki planların iptal gerekçesi olan Karayolları görüşüne de dikkat edilerek gerekli düzenlemelerin yapıldığı belirtildi. Yeni planlarda kamulaştırma sınırı içerisinde herhangi bir planlama çalışması yapılmadığı ifade edildi. Torbalı-Bayındır-Ödemiş-Kiraz Devlet Yolu üzerinde bulunan Karaman Kavşağı’na bağlanan kamulaştırma kısmı içerisinde herhangi bir kullanım kararı getirilmedi.

Plan raporunda, planlama alanının içinden Karayoluna bağlantıyı sağlayan 15 metrelik imar yolunun bir kısmında kamulaştırma sınırının belirlendiği, planlarda kamulaştırma sınırına yönelik herhangi bir ifade bulunmadığı belirtilirken genişletilen kamulaştırma sırına göre imar planının düzenlendiği ifade edildi.

Kamulaştırma sınırının içinde planlama yapılmazken park alanı, ağaçlandırılacak alan ve belediye hizmet alanı dağılımda azalmaya gidildi. Yeni planlarda 2 Numaralı Belediye Hizmet Alanı’nda 280 metrekarelik azalma meydana geldi.

Eski planda 3 bin 555 metrekare olan belediye hizmet alanı 3 bin 272 metrekareye, 3 bin 260 metrekare olan kültürel tesis alanı 2 bin 729 metrekareye, 16 bin 692 bin metrekare olan ağaçlandırılacak alan 15 bin 629 metrekareye ve 12 bin 68 metrekare olan park alanı 11 bin 496 metrekareye düşürüldü.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.