TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mahkeme iptal etmişti: Zeytinliklerin kaderi yeniden bakanlık masasında

Karaburun’da Lodos Karaburun Enerji Şirketi’nin hayata geçirmek istediği ve mahkemenin daha önce “yürütmeyi durdurma kararı” verdiği “Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali” yeniden bakanlık masasında.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 14:56
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Mahkeme iptal etmişti: Zeytinliklerin kaderi yeniden bakanlık masasında

Uzun süredir Rüzgâr Enerji Santralleri(RES) ve Güneş Enerji Santrallerine(GES)karşı verdikleri mücadeleyle anılan Karaburu’nda hayata geçirilmek istenen RES’e ek GES projesi için önemli dönemece gelindi.

Lodos Karaburun Enerji Şirketi’nin Karaburun’un Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yaylaköy, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı Mevkiinde hayata geçirmek istediği ve geçtiğimiz yıl ÇED sürecini başlattığı “Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali” bakanlık masasında.

MAHKEME ‘YÜRÜTEYİ DURDURMA’ KARARI VERMİŞTİ

Proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Nisan 2023’te “ÇED Olumlu” kararı verilirken proje bölge halkı tarafından yargıya taşınmıştı. Davaya gerekçe olarak ise proje raporunda “kuru marjinal tarım arazisi” olarak belirtilen yerine zeytinlik bölgesi olması gösterilmişti.

Açılan dava kapsamında İzmir 7. İdare Mahkemesi, projeyle ilgili “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

ÇED raporunda konuya ilişkin, “Mahkeme Kararında; ‘…… ÇED Raporuna ilişkin diğer pek çok eksiklik sıralanarak tarımsal yapı açısından, jeolojik ve hidrojeolojik açıdan değerlendirmeler açısından, Orman Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği açısından ÇED Olumlu kararının uygun olmadığı, söz konusu proje için hazırlanan ÇED raporunun tüm bu hususlarda yetersiz olduğu...’, ‘... projesinin yürütüleceği alanın "Özel Çevre Koruma Bölgesi" içerisinde ve "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak tescil edilen alanda yer aldığı, alanda daha önce kurulan ve Güneş Enerji Santralleri ile işleyiş ve kuruluş yeri seçimi açısından farklı değerlendirme koşulları gerektiren tesisler niteliğinde bulunan Rüzgar Enerji Santralleri nedeniyle alanda, vejetasyon kaybı, su drenajının değişmesi ve toprağın ısınmasına bağlı toprak mikrobiyolojisi ile ilgili faaliyetlerin etkilenmesi gibi sonuçların ortaya çıktığı ve halen alanda işletilen Rüzgar Enerji Santrali türbinleri ile dava konusu proje kapsamında kurulması planlanan Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali panellerinin ortaya çıkan vejetasyon kaybını artıracağı, ... tarım ve hayvancılığın yürütüldüğü alanları da kapsaması nedeniyle endemizm oranı yüksek dava konusu alana her iki tesisin birden etkisinin büyük olacağı ve dava konusu projenin ekosistem, biyoçeşitlilik ve habitat kaybına, bozulması ve parçalanmasına neden olacağı’, ‘...Dava konusu alan içinde bulunan zeytin dikili alanların, zeytin ağaçları yokmuş gibi "marjinal arazi" olarak değerlendirildiği ve bu kapsamda Güneş Enerji Santrali projesinin yapılmak istenildiği, halbuki Rüzgar Enerji Santrali projesi kapsamındaki rüzgar türbinlerinin çok büyük bir alanda etkilenecek tarım alanı olmadığı ve projenin bu alternatif alanlarda yapılmasının mümkün olduğu, Güneş Enerji Santrali projesinin yapılmasına uygun olan ve ekili-dikili tarımsal üretimin bulunmadığı "marjinal arazi" özelliğinde bulunan, dava konusu Güneş Enerji Santrali proje alanı dışında alternatif alanların yer aldığı’ belirtilmiştir” denildi.

KORUMA BÖLGESİ ALANINA REVİZYON

İptal gerekçelerinden biri de GES alanının bir kısmının "Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi" sonuçlarına göre talep konusu GES alanlarından 6 adet GES alanının Hassas C zonu, 1 nolu GES alanının bir kısmının Hassas C zonu ve bir kısmının ise Hassas B zonu olarak bölgelenen alanda kalması olurken hazırlanan yeni raporda konuya ilişkin de revizyon yapıldığı belirtildi.

Raporda, “29.03.2023 tarih, 4921228 sayılı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşüne stinaden, GES 1 Alanının, Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyoçeşitlilik Araştırma Projesine göre Hassas B zonunda kalan kısmında herhangi bir faaliyette bulunulmayacaktır” denildi.

SÜREÇ YENİDEN BAŞLADI

Öte yandan; yürütmeyi durdurma kararının ardından proje için süreç yeniden işlerken proje için inceleme değerlendirme süreci başlarken proje ile ilgili olarak 28 Mayıs Salı günü İDK toplantısı gerçekleştirilecek.

PROJE DETAYLARI

Proje kapsamında toplamda 118,9 hektarlık alanda 181 bin 818 adet panelden oluşacak 7 adet GES kurulacak.

GES’in toplam kurulu gücü ise 99,9999 MWe/99,9999 MWp/99,9999 MWm olacak.

Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzen Planında Tarımsal Arazi Kullanımlarına göre “Çayır-Mera” Alanı, Özel Kanunlara Tabi Alanlara göre “Özel Çevre Koruma Bölgesi” Alanı olarak tanımlanan alanda kalıyor.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.