TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Liman sahası antik kenti işgal edecek: Kyme ısrarı bitmiyor!

Kyme Antik Kenti'ndeki Nemport Limanı’nın genişletilmesi için hazırlanan ve 3. Derece Arkeolojik sit alanının mevcut limana dahil edilmesine ilişkin imar planı revizyonu hazırlanarak askıya çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2024 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2024 13:38
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Liman sahası antik kenti işgal edecek: Kyme ısrarı bitmiyor!

Geçtiğimiz yıl, Kyme Antik Kenti’nin bulunduğu Aliağa Nemrut Körfezi’ndeki Nemport Liman İşletmeleri ve Özel Antrepo Nakliye Ticaret Anonim Şirketi’nin liman genişletmesi için hazırlanan imar planlarının askıya çıkarılmasının ardından önemli bir gelişme yaşandı.

Askıya çıkarılan ilk planlara, 1. derece arkeolojik site komşu ve 3. derece arkeolojik sit üzerine kurulu bulunan liman ve liman geri sahasının genişletilmesinin önünün açılması nedeniyle tepki gösterilmişti.

Öte yandan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Nemrut Körfezi “Kyme-Bozhöyük 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği” yapılan revizyonların ardından yeniden askıya çıkarıldı.

ARKEOLOJİK SİTE KOMŞU

Hazırlanan plan raporunda, Nemrut Körfezi ve Horozgediği’ndeki ağır sanayi tesislerinin kuzeyinde bulunan planlama alanının 3. Derece arkeolojik sit alanı üzerinde ve 1. Derece arkeolojik sit bölgesine komşu olduğu belirtilirken çevresinde ise İzmir Demir Çelik, Ege Gübre, Habaş, Ege Çelik, Batıliman, Milangaz ve PETKİM’e ait tesislerin bulunduğu bilgisi verildi.

Proje raporunda ayrıca, planlama bölgesinin Kyme Antik Kenti 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde olduğu belirtildi. Planlama bölgesi 2017 yılında bölgede Tümülüs tespit edilmesinin ardından 1. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilen bölgeye ise komşu konumda yer alıyor.

Plan raporunda ayrıca planlama bölgesinde bir parselin de mera vasıflı olduğu ifade edildi.              

175 bin 604 metrekare yani 17,56 hektar büyüklüğünde olan planlama bölgesinin 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Liman/Liman Geri Sahası” ve “3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” kullanımında kaldığı belirtildi.

plan

PLAN DETAYLARI…

Sit alanı üzerinde yapılacak plana gerekçe olarak Nemport Limanı’nın kapasite artışı gösterildi.

Yapılacak kapasite artışı ile mevcut limana ilave RoRo limanı yapılacak ve limanda yılda 40 bin araç işlem görecek.

Revize edilen planlar kapsamında bölgeye ulaşım için Çanakkale-İzmir karayolundan limana yeni bağlantı yolları yapılacak.

Plan revizyonu dahilinde bölgedeki belediye hizmet alanı kullanımı alanı değiştirilecek ve mevcut belediye hizmet alanı bölgesi Liman Gerisi Hizmet Alanına dahil edilecek.

Plan revizyonuyla bin 939 metrekare büyüklüğündeki yol ve otopark alanı da Liman Geri Hizmet sahasına dahil edildi.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.