TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kritik deprem uyarısı: Yıkıma sebep olabilir!

İZ-AFED ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, İzmir’de son günlerde sıkça yaşanan sarsıntılar kentin depremselliği ile birlikte ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2023 14:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kritik deprem uyarısı: Yıkıma sebep olabilir!

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği (İZ-AFED) ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi, son günlerde sıkça yaşanan sarsıntılar ve kentin depremselliğini konusunda anlamlı bir etkinliğe imza attı. İZ-AFED Başkanı ve Afet Uzmanı Servet Ertaş’ın moderatörlüğünde İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden merhum Ahmet Mete Işıkara’nın ekibinde yer alan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Yerbilimci-Sismolog Prof. Dr. Şerif Barış, İzmir’in fay haritasını dinleyicilerle paylaştı.

KORKUTMAK İSTEMEM AMA...

İzmir’de 1900 ile 2023 yılları arasında yaklaşık 11 bin adet irili ufaklı depremin kaydedildiğini, bunların çoğunun 6’nın altında büyüklükte depremler olduğunu belirten Barış, “İzmir halkını korkutmak istemem ama İzmir’de meydana gelecek depremin yapı stokunun eski ve dayanıksız olması nedeniyle yapısal hasara ve yıkıma sebep olabileceğini, bunun için depreme hazırlığın bireylerden ve evlerden başlanması gerekir. Deprem anında çök-kapan-tutun şeklinde hedef küçültme, hayat kurtarabilir” dedi. Depreme hazırlık konusunda merkezi hükümet kadar, yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü, Belediye Kanunun 53. Maddesinde bunun belirtildiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM Merkezinin buna en güzel örnek olduğunu, kendisinin de bu merkezin danışmanlığını yaptığını anlattı.

HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR

Etkinlikte söz alan bir dinleyici de, “İzmir’de ne İstanbul gibi doğru düzgün bir AKOM Merkezi var, ne de İzmirli belediyeler bu konuyu önemsemiyor. Afetler, özellikle deprem öncesi hazırlık, planlama ve ekip kurulumu gibi çalışmalar sadece 1-2 ilçe belediyesi ile sınırlı. Geri kalan ilçe belediyeler ise hiçbir şey yapmıyor. Depremden önce hazırlık yapmak yerine, depremden sonra yardım kolisi dağıtırken fotoğraf çektirip reklam yapmak, belediye başkanlarının daha çok işlerine geliyor” sözleriyle kaygılarını dile getirdi.

SAMAN ALEVİ GİBİ DUYARLILIKLA OLMAZ

Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Servet Ertaş ise, “Ne yazık ki ülkemizde afet, çevre ve iş güvenliği bilinci çok zayıf. Bu üç konuda toplumsal farkındalığı artırmak için çabalıyoruz. Sadece depremden depreme uyanan ve bir süre sonra kaybolan saman alevi gibi bir duyarlılıkla bu iş olmaz. Bugünkü etkinlik de bu duyarlılık ve farkındalığı diri tutmaya yönelik bir çabadır. Bugünkü etkinliği tüm iletişim kanalları ile duyurduk. Ancak ne yazık ki ilgi ve duyarlılık işte bu salondaki insanlar kadar. Başta sayın hocam olmak üzere, katkı ve katılımınız için hepinize teşekkür ederiz” açıklaması yaptı.

Konuşmaların ardından İZ-AFED Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canan Başaran, Prof. Dr. Şerif Barış’a etkinliğe katkı ve katılımı anısına plaket takdim etti. Etkinlik, plaket takdiminin ardından hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.