TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Korkutan rapor… Alaçatı ve Sığacık sular altında mı kalacak?

Hazırlanan bir rapora göre, İzmir’de deniz seviyesinin yükselmesi sonucu; Körfez, Kordon ile Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri, ayrıca Gediz Deltası Kuş Cenneti ciddi bir tehlike ile karşılaşacak

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 09:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Korkutan rapor…  Alaçatı ve Sığacık sular altında mı kalacak?

1996 yılından bu yana faaliyette olan, çevre koruma ve krizi ile mücadele alanında bir fikir grubu niteliğinde çalışmalar ve araştırmalar yapan Küresel Denge Derneği, ‘İstanbul ve İzmir İlleri için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ raporunu yayınladı

O rapora göre, iklim krizine bağlı olarak deniz seviyesinin yüzyılın ortasında 0,5 metre, yüzyılın sonunda ise 1 metre yükselmesiyle, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin kıyı şehirleri risk altında. Özellikle İzmir’de Körfez, Kordon ile Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri, ayrıca Gediz Deltası Kuş Cenneti büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

GEDİZ DELTASI KUŞ CENNETİ TEHDİT ALTINDA

Raporda yer alan diğer bilgiler ise şu şekilde: “Sadece İstanbul'da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 km2'lik bir bölge sular altında kalacak. İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Ortaköy Camii gibi tarihi yapılar deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek. İzmir'de Körfez, Kordon ile Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri, ayrıca Gediz Deltası Kuş Cenneti tehdit altında. İstanbul'da 16 atık su arıtma tesisinden 12'sinde, İzmir'de bulunan 20 atık su arıtma tesisinin dördünde sorun yaşanabilir. Deniz suyu yeraltı sularına karışabilir. Bu, özellikle İzmir'de tarımsal üretim açısından ciddi sıkıntı yaratacak.”

Üç yıllık bir çalışmanın sonunda hazırlanan raporun yazarları iklim dinamiği ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. H. Nüzhet Dalfes ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı.

KÜRESEL DENGE DERNEĞİ HAKKINDA

Küresel Denge Derneği, doğal kaynakların sürdürülebilir gelişme prensipleri doğrultusunda; araştırma yapmak, korunmasına, geri kazanılmasına ve iyileştirilmesine çalışmak ve bu yönde yönetim planları oluşturmak, çevre alanında duyarlı ve bilinçli bir toplum yaratılmasına katkı sağlamak, sivil toplum kuruluşlarının rolünü güçlendirmek ve küresel sorumluluğu ülke koşullarımız dikkate alınarak paylaşmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren gönüllü bir dernektir. Derneğin üyeleri çeşitli kesimlerden, farklı konulardaki uzmanlık dallarında çalışan kişilerdir. Üye profili ve alanları; çevre, inşaat, jeoloji mühendisliği, doğa koruma politikaları ve yönetimi, kamu yönetimi ve yerel örgütlenme, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, yeşil ekonomi, güneş enerjisi politikaları, biyoloji, arkeoloji, ekonomi, şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı, yenilenebilir enerji kaynakları, iletişim ve uluslararası ilişkiler, aktivist sivil katılım vb.dir. Derneğin etkin olarak yürüttüğü faaliyet alanları arasında ise çevre yönetimine katılım süreçlerinde sivil toplum kuruluşlarının hakları – ödevleri ile projelere yönelik fon kaynakları konularında kapasite geliştirme ve bilgilendirme vardır.

DERNEĞİN AMACI

STK’ların doğrudan yer aldığı çevre yönetimi uygulama süreçleri ve kamu yönetiminde sürdürülmekte olan reformlar kapsamında çevre ile ilgili yeni yaklaşımları ve uygulamaları ilgili kesimlere aktarmaktır. Küresel Denge Derneği, Türkiye’de çevre yönetiminin gelişmesi yönündeki çalışmalara ve AB çevre uyumu süreçlerinde gerektiğinde yapıcı katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda Dernek, çevre ile doğrudan ve dolaylı olarak ilgili yasal düzenlemelere yürütme ve yasama zeminlerinde görüşler sunmaktadır. Küresel Denge Derneği son dönemdeki çalışmalarını iklim değişikliği ile mücadele faaliyetlerine yöneltmiştir.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.