TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kooperatiften ‘Örnekköy’ açıklaması: Yargıya taşınıyor

Karşıyaka-Örnekköy kentsel dönüşüm projesine ilişkin "hatalı beton ve eksik demir" iddialarına yetkili kooperatiften açıklama geldi

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2023 09:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kooperatiften ‘Örnekköy’ açıklaması: Yargıya taşınıyor

GURBET YAVUKLU
Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Karşıyaka-Örnekköy kentsel dönüşüm projesinde bir inşaatta “hatalı beton ve eksik demir” kullanıldığı gerekçesiyle inşaatın belediye tarafından mühürlenmesine ilişkin tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Dün gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de tartışmaların odağı olan konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konuya müdahil olma kararı alırken, S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu da İZBETON AŞ. ile Örnekköy 3. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı alanına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin denetim konusunda inşaat çalışmalarını yavaşlatması eleştirilirken “hatalı beton ve eksik demir” iddiaları da kesin bir dille reddedildi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için aşağıdaki açıklamayı yapma gerekliliği doğmuştur. S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi, Aralık 2021 yılında kurulmuş ve İZBETON AŞ. ile Örnekköy 3. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı inşaatını yapmak üzere sözleşme imzalamıştır. Kooperatifimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır beklemekte olan kentsel dönüşüm projelerinin kooperatif sistemiyle yapılmasını sağlayan ilk kooperatif olup İzmir ve Türkiye’ye örnek olmuştur.
Kooperatifimiz hiçbir siyasi partiyi ve görüşü temsil etmemektedir. Basında yer aldığı gibi CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun kooperatifimiz ile hiçbir ilgisi yoktur. Kooperatifimiz kurucularından veya üyelerinden değildir. 3 bloktan ve 611 bağımsız bölümden oluşan projemizde 17 aydır inşaat çalışmalarımız devam etmektedir. Bu süre içerisinde inşaatlarımız İzmir Büyükşehir Belediyesi kontrolörlerinin zorlayıcı uygulamaları sebebiyle birçok kez durmuş ve inşaat faaliyetleri ağır bir şekilde ilerlemiştir. Konuyla ilgili zor şartlar, uygulaması imkansız talepler idareye koopertifimiz tarafından yazılı olarak bildirilmesine rağmen süreç aynı şekilde devam etmiştir. Bu uygulamalar ve iddiaların, her defasında bilgi, belge ve kanıtlar ile doğru olmadığı ispatlanmış ve inşaatın devamı projeye uygun bir şekilde sağlanmıştır. Sürecin engellenme çalışmaları idareye ait olan A2 bloğun 6’ncı katının tabliye kalıp ve demir teslimlerinde de devam etmiştir. Yapılmış olan imalatın demir ve betonu projeye uygun tam ve eksiksiz bir şekilde tamamlanmıştır. İmalat esnasında diğer tüm kalıp ve demir teslimatlarında olduğu gibi kontrolörler tarafından incelenmiş, birkaç noktada belirlenen eksikler giderildikten sonra beton dökme işlemi yapılmıştır. Eksiklerin giderildiğine dair kayıtlar dosyamızdadır. İdarenin talebiyle, Karşıyaka Belediyesi usule uygun olmayan bir şekilde A2 blokta ruhsat mühürlemesi yapmıştır. Kooperatifimize yapılan yazılı tebligatla da ilgili bloğun durdurulması aykırılıkların giderilmesi ve eksiklerin tamamlanması tarafımızdan istenmiş olup, tarafımıza henüz resmi herhangi bir yıkım kararı bildirilmemiştir. Şantiye alanımızdaki diğer bloklarımızda çalışmalar devam etmektedir. Yapılan bildirim üzerine Kooperatif Yönetimimiz ve avukatları, ortaklarının yasal haklarını korumak üzere çalışmalar başlatmıştır.

300 metrekarelik alan
Bahse konu alan 48.000 metrekare inşaat alanında 300 metrekare bir beton alanıdır. Yapılmış olan imalatın doğru olup olmadığı konusunda İnşaat Mühendisleri Odası, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesinin İnşaat Mühendisliği bölümü ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda, yapılan imalatın bilim ve fen kurallarına uygun olup olmadığı konusunda gerekli teknik kontrollerin yapılması için Karşıyaka Belediyesi’nden ilgili blokta inceleme yapılabilmesi konusunda yazılı izin istenmiştir. Bu talebimiz yazılı olarak cevaplanmamakla birlikte, sözlü olarak gerekli izinleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden alınması gerektiği tarafımıza bildirilmiştir. Yapılan bu sözlü bildirim üzerine Kooperatifimiz ilgili tüm kuruluşlara başvurusunu yapmıştır.

İthamı kabul etmiyoruz
Sonuç olarak inşaat faaliyetlerine başladığı ilk günden bugüne kadar yapılan tüm imalatlarda ahedilen ‘HATALI BETON VE EKSİK DEMİR İMALATI’ ithamını kesinlikle kabul etmiyoruz. Kooperatif yönetimi olarak, usulüne uygun yapılmayan mühürleme işlemi ile ilgili hukuki itirazlarımızı yaptığımızı ve yapılan imalatın projeye uygun olup olmadığı konusunda gerekli teknik görüşün yetkili kurumlarca incelenerek kararın verilmesi konusunda hukuksal işlemlerimizi başlattığımızı bildiririz.

Taşın altına yüreğimizi koyduk
İzmirli İş insanları olarak ‘Taşın altına elimizi değil yüreğimizi koyduğumuz projenin’ siyasi malzeme yapılarak bu şekilde gündeme gelmesi bizi olduğu kadar, birikimleriyle konut sahibi olma hayalinde olan ortaklarımızı ve buradan kentsel dönüşüm sonunda elde edeceği konuta sahip olma hayaliyle yaşayan dar gelirli hak sahiplerimizi de derinden yaralamaktadır. Yapılan inşaatlarımızda projesine, fen ve ilim kurallarına ve imar yönetmeliklerine aykırı hiçbir durum yoktur. Bilimsel raporlar bunu ispatlayacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.