TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konak Meydanı Sanatın Büyüsü ile buluştu

Konak Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen 5’inci Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması sanatseverleri bir araya getirdi

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 14:25
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
Konak Meydanı Sanatın Büyüsü ile buluştu

Konak Cumhuriyet Meydanı'nda, bugün başlayan 5’inci Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması büyük bir coşkuyla karşılandı. Etkinlik, çelenk sunumuyla başladı ve ardından duygusal şiirlerin okunmasıyla devam etti. Heyecan verici dans performanslarıyla renklenen açılış töreni, tango ve vals gibi romantik dansların büyüsüne kapılanları etkileyici ritimlerle buluşturdu. Ayrıca, Türk kültürünün önemli bir parçası olan zeybek dansı, geleneksel müzik eşliğinde katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Kortej yürüyüşü ise bando eşliğinde gerçekleşti ve Konak Metro Galeriye kortej yürüyüşü ile devam etti.

BARIŞI SAVUNAN ESERLERİMİZLE SAVAŞA KARŞI ÇIKACAĞIZ

Sanatçıların mazlumların sesi olduğunu vurgulayan Şair Ümit Yaşar Işıkhan, “Savaşların mazlum halkları kuşattığı bir zaman diliminde barış, özgürlük ve demokrasi talebi ile alanlara çıkan sanatçılara, amazonlara, aktivistlere daha çok ihtiyaç var. İşte bizler bu onurlu yolculuğun hem neferleri hem de tanıkları olarak alanlarda olmaya devam edeceğiz. Ancak savaşların devam ettiği bir dünyada aktivistlerin ve sanatçıların evine kapanmak gibi bir lütfü yok. Sanatçılar yeryüzünün tanıkları ve yeryüzünün vicdanı. O vicdanı taşıyan sanatçılar gerek eylemleriyle gerek sanatsal üretimleriyle bunu ifade ederek en son örneğiyle Filistin'de, Gazze'de anneleri, çocukları ve yaşları öldüren kurşunlara rağmen hayatı, barışı, sevgi ve kardeşliği savunan eserlerimizle karşı çıkacağız. Sonucunda ise biz kazanacağız. Biz mazlum halkların sesiyiz. Sanatçılar olarak yeryüzünün neresinde olursa olsun eğer savaş, kıtlık ve zulüm varsa orada onların yanında olmak zorundayız. Bu bizim karakteristik özelliğimiz. Eğer bunlar yoksa sanatçı kimliğinizi sorgulamak zorundasınız. Bu yüzden bu yetkinliği biz alanlara çıkan vicdanları olan ve yeryüzündeki bu zulme ve katliama eserleriyle karşı duran danslarıyla karşı çıkan sevgi ve barışta olan kardeşlerimizle Dünya Sanat Günü'nü kutluyoruz. Cumhuriyetin temeli kültürdür diyen Mustafa Kemal Atatürk'e, saygıyla devrimleriyle açmış ve aydınlatmış olduğu o yolun hem bekçileriyiz hem de geleceği aktaracak sorumlularıyız. Atamıza saygıyla Dünya Sanat Günü'nü kutluyorum” dedi.

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ TÜRK ŞAİRLERİN ÖNERİSİYLE UNESCO TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olduğunu hatırlatan Işıkhan, “Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde büyük emeği ve çabası olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve Kültür Sanat Daire Başkanlığı’nın bütün personellerine teşekkür ediyorum. Bu kent Pameros'un ve Akdeniz ülkelerinin kültür sanat başkenti. Bu nedenle emek harcayan bütün dostlarımız, sanatçılarımız övgüye değer. Bildiğimiz üzere bugün 15 Nisan Dünya Sanat Günü. Dünya Şiir Günü bizim Türk şairlerimizin önerisiyle UNESCO tarafından kabul edildi. 2011 yılında Ulusal Plastik Sanatlar Derneği'nin başkanı Bedri Baykam'ın Meksika'da katıldığı uluslararası Plastik Sanatlar Komitesi’nde toplantısında şunu öneriyor; Leonardo da Vinci 15 Nisan 1452 yılında Floransa'nın Vinci Kasabası’nda doğdu. Dünya sanatının kaderini değiştiren bir sanatçı. Onun doğum gününü dünya sanat günü olarak kabul edilmesi hususunda öneride bulunuyor. Bu öneri tabii Meksika'dan başka evlere ulaşıyor, değerlendiriliyor. Ancak 2011 yılında sunulan bu öneri sonrasında Türkiye'de ve birçok ülkede 2012’den sonra Dünya Sanat Günü olmayı başardı. Ancak UNESCO bu öneriyi 2019 yılında kabul ederek evrensel bir ruhla dünya çapında kutlanması onayını verdi. Ancak biz UNESCO'nun onayını beklemeden de kutlamaya başlamıştık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın destekleriyle 2018, 2019, 2022, 2023 ve bu yıl 5’inci uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması olarak sizinle kutlamaya başlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.