[title]|İlkses Gazetesi

Kent lokantaları esnafa kan kaybettiriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uygun fiyatlı yemek hizmeti sunmak amacıyla açtığı kent lokantaları vatandaşlar için önemli bir alternatif sunarken, bölge esnafını olumsuz etkiledi

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2024 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2024 10:01
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
Kent lokantaları esnafa kan kaybettiriyor

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı, yıllardır hem yerel halkın hem de turistlerin yoğun ilgisini çeken bir ticaret merkezi olmayı sürdürüyor. Ancak son zamanlarda, bölgedeki küçük ölçekli esnaf, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan kent lokantaları nedeniyle zor günler geçiriyor. Uygun fiyatlarla yemek hizmeti sunan bu lokantalar, dar gelirli vatandaşlar için önemli bir alternatif sağlarken, Kemeraltı'ndaki esnafın işlerini olumsuz yönde etkiliyor. Kent lokantalarının ekonomik sürdürülebilirliklerini tehdit ettiğini belirten Derin Ev Yemekleri işletmecisi Hikmet Altın, aynı zamanda artan rekabet ve çeşitli mali zorluklarla da mücadele ettiklerini vurguladı. Haksız rekabeti önlemek için daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kent lokantaları ile ilgili teklifte bulunduklarını dile getiren İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç ise tekliflerinin olumsuz karşılandığını belirtti.

Doğan Kılıç

“BELEDİYEYE TEKLİFTE BULUNDUK”

Daha önce kent lokantaları için büyükşehir belediyesine teklifte bulunduklarını dile getiren İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Büyükşehir belediyesi ile görüşmelerimizde İzmirim Kart’a benzer bir karta benzer bir teklifte bulunduk. Bir kart oluşturulacaktı o kartın içinde para yüklenecekti, biz de kart ile gelen müşterilerimize yüzde 20-30 arasında indirim yapacaktık. Bu sayede hem esnaf kazanacaktı hem de vatandaş uygun fiyata yemek yiyebilecekti. Bunu defalarca söyledik ancak kabul edilmedi. Turist gelip 1,5 euroya karnını doyuruyor. Bu şekilde turizme destek de olamazlar” dedi. 

Derin Ev Yemekleri işletmecisi Hikmet Altın

NASIL REKABET EDECEK?

Belediyeye bağlı olarak hizmet veren kent lokantalarının esnafı nasıl etkilediğini değerlendiren Altın, “Vatandaşın yararına açılmış olsa da bu işle uğraşan küçük ölçekli esnaf bu durumdan mutlaka etkileniyor. Vatandaş için güzel bir hizmet. Fakat esnafın bu kadar bol olduğu, her fiyattan ve farklı çeşitlerde yemeğin bulunduğu yerde açmanın çok doğru olduğu söylenemez. Aynı zamanda menü fiyatları 50 TL bandında. 50 TL’yle esnaf nasıl rekabet edecek? Yani 300-500 kişiye orada hizmet verirken fayda sağlarken bir o kadar insana da zarar veriyor” dedi.  Geçtiğimiz yıllara kıyasla esnaf lokantalarına olan talebin düştüğünü ifade eden Altın, taleplerin düşüşündeki temel sebepleri değerlendirdi. Büyükşehir belediye binası ve emniyet müdürlüğünün Kemeraltı’ndan taşınması ile taleplerde düşüş yaşandığını belirten Altın, “Belediye binasında ve emniyet müdürlüğünde yaklaşık 6 bin personel vardı. Binalar depreme uygun çıkmadı bu nedenle taşındılar. Kemeraltı esnafı için çok büyük bir kayıp. Orada çalışanlar Kemeraltı’na gelip alışverişini yapıyordu, yemeğini yiyordu. Aynı zamanda SGK’dan da belli birimler gitti. Esnafa ciddi bir ölçüde darbe vuruldu” ifadelerini kullandı.

“DESTEK GÖRMÜYOR”

Aynı zamanda KDV oranlarına odaların yeterli hassasiyeti göstermediklerini belirten Altın, “Odalarımız bu konuda maalesef yeterli tepkiyi göstermedi. Birlik olmak gerekiyordu. Eylem yapılması ve bu konuda tepkilerin gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Lokantacı esnafı odalardan destek görmüyor. Biz de ekonomiden yana şikayetçiyiz, sıkıntılıyız. Güzel günler yaşamıyoruz ama dediğim gibi esnaf zor durumda. Yani Kemeraltı Çarşısına insanlar gelmiyor. Eskiye kıyasla çarşıya gelen vatandaş oranlarında yüzde 40-50’lik bir düşüş var. Akşam bile çok hareketli bir yerdi artık akşam saat 18.00-19.00’dan sonra kimse kalmıyor” sözlerine yer verdi.

Esnafın KDV oranları ile ilgili yaşadıkları sorunu daha önce birçok yerde dile getirdiklerini ifade eden Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç ise “Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği’nde Ticaret Bakanı Yardımcısı ile karşılıklı tartıştık bu durumu. Ancak sadece benim konuşmam ile değil tüm esnaf odaları başkanları toplanmalı ve konuşmalı. Yüzde 1 giriş yüzde 10 çıkışlık bir KDV oranı söz konusu. Esnaf eskiden nakit para alıyordu, artık kimse nakit para ile alışveriş yapmıyor. Biz diyoruz ki bu KDV oranları yüzde 1 giriyorsa yüzde 1 çıksın. Yüzde 10 bizden çıkıyorsa aldığımız ürün de yüzde 10 yapsınlar. Yüzde 1 olunca esnaf fatura almıyor. Aldığı faturasın işine yaramıyor. Vergi adaletsizliğini defalarca dile getirdik. Bunlarla da mücadele ediyoruz. Ancak sesimizi yeterince duyuramıyoruz” dedi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.