TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmirli karavancıları muhatap alan kimse yok

İzmir’de karavanlar için kamp ve park alanları yetersiz kalması sebebiyle yöneticilere çağrıda bulunan Yokuş, “Yöneticilerden ricamız bizimle irtibata geçsinler ve sorunları birlikte çözelim” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 08:35
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmirli karavancıları muhatap alan kimse yok

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Havaların ısınmasıyla birlikte karavanlara olan ilgi artarken geçtiğimiz yıllarda yaşanan karavanlar için park ve kamp alanı sorunları da tekrardan gündeme geldi. İzmir’de karavancılar ve yerli vatandaşlar arasında geçtiğimiz yıllarda sorunlar yaşanmış, bazı karavanlar park alanlarında tahliye edilmiş hatta konu siyasete kadar taşınmıştı. Bu sorunların ardından karavancılarla görüşen eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, karavan sahiplerine yer sözü verse de sözünde durmadı. Öte yandan, 2016 yılında dönemin milletvekilleri tarafından gensoru önergesine karşılık Kültü ve Turizm Bakanlığı bütün il müdürlüklerine turizme katkı vermek adına kent merkezlerinde uygun olan yerlere karavan park ve kamp alanları için projelerin başlatılmasına ilişkin tebliğ gönderilmişti. Fakat bu uygulama sadece Afyonkarahisar ve Bursa’nın bazı ilçelerinde hayata geçti. İzmir’de önceki yıllarda yaşanan sorunların tekrardan yaşanmaması için yöneticilerin kendileriyle iletişime geçerek çözüm aramaları konusunda çağrıda bulunan İzmir Kamp ve Karavan Derneği sözcüsü Doğan Mustafa Yokuş, “Bizim en büyük sorunumuz; kimsenin bizimle sorunlara çözüm bulmak adına muhatap olmamasından kaynaklanıyor. Konaklama, kamping ve parklama alanları şehir merkezlerinde artmazsa karavancılar ve diğer vatandaşlar arasında kavgalarla sonuçlanan süreçle şahit olabiliriz. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için bizim yöneticilerimizden ricamız bizimle irtibata geçmeleridir” diye konuştu.

DAHA KÖTÜ SONUÇLAR YAŞANIR

Karavanlara olan ilginin özellikle pandemi ve depremlerin ardından neredeyse 10 – 15 kat arttığını ifade eden Yokuş, vatandaşlarda deprem fobisinin oluşmasıyla birlikte çekme karavan sayılardan yaşanan artış sebebiyle sorunların baş gösterdiğini belirtti. Bu sorunlarla birlikte zaten var olan park sıkıntısının her geçen gün daha çok arttığını söyleyen Yokuş, “Dernek olarak bu sorunla ilgili çözüm arayışlarımız oldu ama biz de Sivil Toplum Örgütü olarak bir yere kadar gidebildik. Maalesef ki İzmir’de bize gösterilen yerlerde kamping alanları ve şehir merkezinde parklama yapılacak yerler olmadı. Öyle bir yer verdiler ki Gıda Çarşısının birinci sanayi sitesinin bulunduğu alanı gösterdiler. Orada bırakın karavan park etmeyi normal aracınızı bile koysanız sabah geldiğinizde bulamazsınız. Tunç Bey aslında elinden geleni yaptı ama benim aldığım duyuma göre İklim ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İzmir’de şehir merkezlerinde gösterilen yerlere onay çıkmadığı yönündeydi. Bu da bizi gerçekten çok üzdü. Yaz aylarında muhtemelen göreceksiniz karavan sayıların artması sebebiyle karavancılar ve diğer vatandaşlar arasında kavgalarla sonuçlanan süreçle şahit olacağız. Çünkü karavan sahibi çekme karavanıyla birlikte sahile girecek aracı ve çekme karavanını park edecek. Diğer vatandaş normal binek arabasıyla geldiği zaman yer bulamayacak. Bu durumda her iki taraf da haklı. Konaklama, kamping ve parklama alanları şehir merkezlerinde artmazsa üreticisinden karavan sahiplerine varana kadar herkes sıkıntıya girecektir” şeklinde konuştu.

ÖZEL ŞİRKETLERİN ELİNDE DÜŞTÜK

Karavan sahiplerinin son zamanlarda özel şirketler tarafından alınan arazilere yerleşmek zorunda kaldığın belirterek devlet yetkililerinin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini dile getiren Yokuş, “Özel şirketler kendi oluşturdukları kamp alanlarında konaklamak için bizlerle iletişime geçmeye çalışıyor. İzmir’de Denizli’de belli ve yüksek ücretlerle kamp alanlarını kiraya veriyorlar. Bizim dışarda kalacak yerimiz olmadığı için bu özel yerlerde konaklamaya mecbur kalıyoruz. Karavancıların çoğu emekli kesim. Çoğunluğu 10 bin TL maaş alan insanlar. Günlüğü bin TL’den başlayan kamp alanlarına ödeme yapmak zoruna kalıyor. Bu ücretleri karşılayamadıkları için deniz kenarlarında kamp yapıyorlar. Burada temiz su bulamıyorlar, yeri geliyor pis sularını denize akıtıyorlar. Özellikle kadınların çoğu karavancılıktan bıkmış durumda. Çünkü uygun fiyatlı bir kamp yeri yok. Başka bir yerde kaldıklarında ya zabıtalar ya da yazlıkçılar gelip, şikayet edip gitmemizi söylüyor. Yurt dışından eşimizi dostumuz geliyor. Merkezde kalıp Kemeraltı Çarşısını gezmek istediklerini söylüyorlar ama biz yer gösteremiyoruz” dedi.

BİZİMLE KİMSE MUHATAP OLMUYOR

Yeni göreve başlayan İzmir yönetimlerine sorunların çözümüyle ilgili çağrıda bulunan Yokuş, şu ifadeleri kullandı;

“Karavancılık işinin sezonu kalmadı artık. Yılın her günü karavan kamp ve park alanlarına ihtiyaç oluyor. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız seçim sürecinde billboardlar yapmıştı. Kamping ve konaklama alanları yapacağına dair vaatleri vardı. Öncelikle bunun en kısa zamanda hayata geçmesini istiyoruz. Çünkü sorunlar çığ gibi büyüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı alanlar var. Ama maalesef burada kamp yapmamıza izin verilmiyor. Halbuki oralarda 20 – 30 araçlı yerler yapılsa hem Milli Parklar Müdürlüğüne ciddi bir gelir getirir hem de kampçılar güvenli bir ortamda kalmış olur. Öte yandan İzmir’de liman bölgesinde, Konak vapur iskelesinde, Karşıyaka’da ve Fuar alanında çok güzel kamp alanları mevcut. Özellikle Fuar alanımızda 20 – 30 karavanlık bir yer yapılsa şehir turizmine ciddi katkıları olur. Konak vapur iskelesinin orada karavancıların 2 – 3 gün konaklayabileceği 15 – 20 araçlık bir alanın yapılması Kemeraltı esnafına katkısı olacaktır. Buna benzer çok alternatif çözümler var. Bu zor veya maliyetli bir iş değil. Bizim en büyük sorunumuz kimsenin bizimle muhatap olmamasından kaynaklanıyor. Dernekler ne belediyelerle, devletle görüşüp toplumun sorunlarını çözmek için var. Biz Ulusal Kamp Karavan Federasyonu çatısı altında Türkiye’nin karavancılık alanında en büyük derneğiyiz. Bizimle iletişime geçmeleri çok zor değil. Ben Tunç beyin sekreteriyle 7 – 8 kez telefonla görüşüp randevu almaya çalıştım. Ama maalesef bir kere randevu alabildim. O da üst düzey müdürleriyle ancak muhatap olabildik, kendisiyle bizzat görüşemedik. Yeni gelen Cemil Tugay başkanımızdan, ilçe belediye başkanlarımızdan ricamız bizimle irtibata geçsinler. Bu sorunların çözüm yollarını birlikte arayalım.”

BİZE YAPILAN HİÇ İTHAM DOĞRU DEĞİLDİ

Geçtiğimiz yıl İzmir’de sıkça gündeme gelen karavan park konusu İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis gündemine taşınmıştı. AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe kiralık karavanlarda uyuşturucu ve fuhuş olaylarının yaşandığını iddia etmişti. Bu iddiasına CHP’li isimlerden de destek gelmişti. Yaşanan bu olayı büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını söyleyen Yokuş, “Her yerde olduğu gibi muhakkak art niyetli, kötü insanlar bizim içimizden de çıkacak. Karavancılar genelde statüsü iyi, temiz ailelerden oluşuyor. Ben ailelerin şehir merkezinde kesinlikle böyle şeyler yapacağını düşünmüyorum. Art niyetli insanlar muhakkak vardır ama ben meclis üyemizin sadece bunun üzerinde durması ve tüm karavan sahiplerini itham altında bırakması bizi gerçekten çok üzdü. Bunu söylememesi gerekiyordu. Biz dernek olarak zaten bu tür insanları barındırmıyoruz. Yanımızda olması mümkün değil. Bu tür olaylar tek başına karavancılık yapan münferit olaylardan kaynaklanıyordur. Ben 11 yıllık karavancıyım. Biz doğaya çıktığımı zaman emin olun ilk yaptığımız şey çevreyi güzelce temizlemek. Yani günü birlik piknikçilerin arkasında bıraktığı çöpleri biz karavancılar topluyoruz. Art niyetli karavan sahipleri varsa buna da kolluk kuvvetleri müdahale edecektir. Bunu siyasi söylem haline getirip tüm karavancıları itham altında bırakmak hiç doğru değil” diye belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.