TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de yapılsa da tüm Türkiye’ye yararı var

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kent ekonomisine tarih boyunca büyük katkıları olduğunu söyleyen Ekonomist Erkan, “Sadece İzmir değil Türkiye ekonomisine fayda sağlıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2023 05:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de yapılsa da tüm Türkiye’ye yararı var

Her yıl İzmir halkını ve çevre illerden gelenleri misafir eden İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl da yoğun bir ilgi görüyor. Bu ilginin getirileri ise en başta ekonomik faktörler. Ekonomist Prof.Dr. Hüsnü Erkan, fuarın başta İzmir ve çevresi olmak üzere tüm Türkiye’nin ekonomisini harekete geçirdiğini söyledi. Erkan, fuarın ilk kurulduğu yıllardan beri İzmir’i geliştirdiğini ve kentte sanayinin gelişmesinde de fayda sağladığını değindiği konuşmasında “İzmir fuarı aslında 1923’deki iktisat kongresinde açılan sergiyi model alarak gelişmiştir. Hatta bunun etkisiyle olacak ki İzmir’de Türkiye’deki ilk tüketim malları sanayi hamleleri başlatılmıştır. Tekstil sanayisi gelişmiştir. Temelleri o günlere dayanan İzmir fuarı çok uzun süredir ise düzenli olarak yapılıyor. Bu sebeple fuara tek yönden bakmak da mümkün değildir çünkü çok boyutlu etkileri vardır” ifadelerine yer verdi.

FUAR

SADECE İZMİR DEĞİL

Temelleri Türkiye’nin kurulduğu yıllara kadar dayanan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın, şehrin sanayisinin gelişmesinde en önde gelen madde olduğunu söyleyen Erkan, fuarın öncelikle kentteki tekstil sanayisini de geliştirdiğini belirtti. Ticaretçilerin, pazardaki rakiplerini görmesi için böyle etkinliklerin şart olduğunu da dile getiren Erkan, “Fuar bir pazar, piyasadır. Dolayısıyla ekonomik açıdan son derece önemlidir.  Bir baktığıma üreticiyle tüketiciyi buluşturan zemindir de diyebiliriz. Bu anlamda etkileri çok geniştir hele İzmir fuarını ele alırsanız, piyasada tarafları buluşturması ötesinde turizm bakımında da bir canlılık getirir. İzmir fuarı aslında 1923’deki iktisat kongresinde açılan sergiyi model alarak gelişmiştir. Hatta bunun etkisiyle olacak ki İzmir’de Türkiye’deki ilk tüketim malları sanayi hamleleri başlatılmıştır. Temelleri o günlere dayanan İzmir fuarı çok uzun süredir ise düzenli olarak yapılıyor. Bu sebeple fuara tek yönden bakmak da mümkün değildir çünkü çok boyutlu etkileri vardır. Bir kere bölgedeki hareketliliği arttırarak çevredeki illerin de bu noktaya akmasını sağlıyor. Böylelikle de bir kültür alışverişi meydana geliyor ve bu sayede sadece İzmir değil Türkiye ekonomisine fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.

hüsnü erkan-ilkses

KÜLTÜRLÜ VE HOŞGÖRÜLÜ BİR HALK

Fuara sağlanan katılımın kültürler arası iletişimi kuvvetlendirdiğini söyleyen Erkan, “İzmir de ve Ege Bölgesi’nde geçmişten bu yana çok kültürlülük vardır. Ancak merkezi olarak bölgedeki insanların fuar günlerinde sürekli buraya gelmesi, kentle ve fuarla tanış olması, fuara katılan yabancı ülke insanları ve ürünleriyle tanış olması sonucunda çok kültürlü ve hoşgörülü bir halk ortaya çıkıyor. Biliyorsunuz ki İzmir fuarında sanatsal faaliyetler de doruk noktasında çıkıyor. Saydığım etkenler küreselleşmeyi de iyi etkiliyor.  Bütün bunlar fuarın getirileridir” dedi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İZMİR FUARI'NDA 92'NCİ YIL COŞKUSU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.