TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Otogarı'nda bayram yoğunluğu

Ramazan Bayramı süresince geçen yıla oranla yolcu sayılarında yaklaşık yüzde 30 oranında bir düşüş olduğunu belirten İZOTAŞ Genel Müdürü Hakan Uzunoğlu, buna rağmen bayram seferlerinin dolduğunu ve ek sefer talebinin olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2024 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2024 08:31
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir Otogarı'nda bayram yoğunluğu

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde hareketlilik başladı. Tatilini memleketinde veya tatil beldelerinde geçirmek isteyenler, otogarda yoğunluk oluşturmaya başlarken, firmalar taleplere yetişebilmek adına ek seferler başlattı. İlave seferlerin yapıldığı otogarda, güvenlik ve temizlik tedbirleri alındı. İzmir’e en yakın illerden olan Balıkesir, Aydın ve Manisa için bilet fiyatları 140 TL’den başlayıp 400 TL’ye kadar çıkabiliyor. İzmir’e en uzak illerden olan Iğdır be Kars’a gitmek isteyen vatandaşların bin 400 ila bin 700 TL arasında bir ücret ödemesi gerekiyor. Ramazan ayı boyunca geçen yıla oranla sefer sayılarında düşüş yaşamalarına rağmen bayram için satışa sunulan biletlerin neredeyse tamamının satıldığını ifade eden İZOTAŞ Genel Müdürü Hakan Uzunoğlu, “Geçen yıla oranla Ramazan ayı boyunca otobüs çıkışımız çok düşük kaldı. Geçen sene Ramazan ayı içerisinde 650- 700 otobüs çıkarken bu Ramazan’da 500-550’ye düştü. Neyin etkisi olduğunu tam olarak anlamadık. Ekonomik sebeplerden düşüş var diyeceğim ama baktığımız zaman bayram seferleri ful. Yoğunluğun bu şekilde 15-16 Nisan’a kadar devam etmesini bekliyoruz” diye belirtti.

uzunoğlu

RAMAZAN’DA DÜŞTÜ BAYRAMDA YÜKSELDİ

Geçen yılla kıyasla Ramazan ayı boyunca bir düşüş yaşandığını fakat bayram seferlerinin neredeyse tam kapasiteye ulaştığını ve ek sefer talepleri olduğunu belirten Uzunoğlu, “Bayram yoğunluğu dün itibariyle otogarımızda başladı. Bu yoğunluk seçimle birlikte başladı ama dün gece itibariyle biletlerin çoğu tükendi. Firmalarımız yoğunluğa yetişebilmek için ek seferler düzenleyecek. Geçen yıla oranla Ramazan ayı boyunca otobüs çıkışımız çok düşük kaldı. Geçen sene Ramazan ayı içerisinde 650- 700 otobüs çıkarken bu Ramazan’da 500-550’ye düştü. Neyin etkisi olduğunu tam olarak anlamadık. Ekonomik sebeplerden düşüş var diyeceğim ama baktığımız zaman bayram seferleri ful. Bunu da nereden anlıyoruz? Biz otogar işletmesi yaptığımız için servislerle otobüslerin trafik sıkışmaması adına firmalar bize düzenleme talebinde bulunuyorlar. Çünkü trafiğin rahatlaması için ek seferlerde hızlı giriş çıkış yapılması lazım. Bu nedenle büyük firmaların ek sefer talepleri var. Yoğunluğun bu şekilde 15-16 Nisan’a kadar devam etmesini bekliyoruz. Biz de güvenlik ve temizlik tedbirlerimizi aldık. Vardiyaya gelen çalışanlarımızın sayılarını artırdık. Bayramı en verimli ve kazasız bir şekilde geçireceğimizi umuyorum” diye konuştu.

otogar

D2 YETKİ BELGELİLERE MÜJDE

Açıklamasının devamında D2 yetki belgesine sahip turizm seyahat firmalarında kullanılan otobüslerle artık şehirlerarası yolcu taşınabileceğinin müjdesini veren Uzunoğlu, “Turizm seyahat firmalarının kullandığı D2 yetki belgeli otobüsler var. Bu otobüsler otogarlarda şehirler arası yolcu taşımacılığı yapamıyordu. Yeni düzenleme ile artık D2 belgeliler de şehirler arası otogarlarda yolculuk yapabilecekler. Bu iyi oldu çünkü diğer firmalarda otobüs firmalarının yetişemediği yerlerde özellikle yaz aylarında onlara destek olacaktır” dedi. Öte yandan İzmir’den tatil bölgelerine giden vatandaşların oranın son bir haftada artış gösterdiğini söyleyen Uzunoğlu, “Turistik sahil beldelere gidecek olanlar Bodrum’a Kuşadası’na İzmir otogarı üzerinden transit olarak da geçiyorlar. Otobüs sayılarımızda son bir haftada yaklaşık yüzde 30’lu bir artış oldu. Yaklaşık olarak günlük bin yolcuya ulaştık” ifadelerini kullandı.

yıldırım

YARATILAN ZAM ALGISI GERÇEK DEĞİL

Ramazan Bayramı için Türkiye genelinde yüzde 40’a yakın ilave ek sefer düzenlendiğini dile getiren Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, “Geçen hafta seçim yoğunluğu vardı bu hafta bayram yoğunluğu var. Yüzde 40’a yakın ilave sefer yapılıyor. Bayram süresince 9 günlük sürede yaklaşık 6 buçuk milyon yolcu otobüslerle taşınmış olacak. Türkiye genelinde geçen yıla oranla kıyasladığımızda harekette düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca bilet fiyatları konusunda toplumda yanlış bir algı oluştu. Firmalarımız geçtiğimiz dönemde Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldıkları fiyatları tam olarak uygulamadılar. Bu fiyatların üzerinde yüzde 40 ila 50 arasında indirim yaptılar. Tabi bu fiyatlar çok düşük. Birçok firma zararına çalıştı. Firmalar bayramla birlikte bakanlıktan aldıkları fiyatların üzerine yüzde 25’lik bir zam uyguladı ama yüzde 100’lük bir zam yapıldığı algısı oluştu. Bu doğru değil. Girdi maaliyetlerinde çok ciddi bir artış yaşandı. O nedenle bayram öncesi böyle bir zam yapmak zorunda kalındı. Ama fiyatlarda yüzde 100’lük bir zam yapıldığı algısı gerçeği yansıtmıyor” şeklinde konuştu. Son olarak Bayram’da kazaların yaşanmaması için vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Yıldırım, “Bayram zamanlarında haliyle trafikte yoğunluk yaşanıyor. Bu yüzden sürücülerimizin yorgun ve uykulu olarak yola çıkmamalarını rica ediyoruz. Araç sürerken telefon kullanmasınlar. Otobüs yolculuğu yapacak vatandaşlarımız mutlaka yolculuk süresi boyunca emniyet kemerlerini taksınlar” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.