TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Oto Galericiler Odası’ndan sahte ilanlara tepki

Başkan Dursun, sahte ilanlarla, sahte kimliklerle yapılan manipülasyonların esnafı ve tüketicileri mağdur ettiğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 13:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir Oto Galericiler Odası’ndan sahte ilanlara tepki

İzmir Oto Galericiler Odası’nın öncülüğünde sahte ilanlardan muzdarip kurumların talepleriyle harekete geçen Ticaret Bakanlığı, ilan siteleri ve şahısların ilanlarında yeni bir dönem başlattı.

Zafer Dursun

Taleplerinin bakanlık tarafından karşılanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren İzmir Oto Galericiler Müşavirlik Kiralama ve Yıkamacılar Odası Başkanı Zafer Dursun, “Galerici esnafımızın talebini ilettiğimiz Ticaret Bakanı sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve ekibine gereğini yerine getirdiği için sektörüm adına teşekkür ediyorum.  Ticaret Bakanlığının, ikinci el taşıt satışlarında sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek amacıyla getirdiği ilan yasağının uygulanmasına bugünden itibaren başlandı. Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı. Biz kayıt altındaki üyelerimize geçiş süreci hakkında detaylı bilgiler sunduk” dedi.

BUGÜNDEN İTİBAREN YASAK

Galerici esnafın işini güvenle yapacağına dikkati çeken Başkan Dursun, “Düzenlemeye göre, kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşıtın ilana konulması 1 Kasım'dan yani bugünden itibaren yasak. Oto galericilerimiz, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı ilana koyabilecek. Düzenlemeyle ilan sitelerine de üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ikinci el taşıtın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirildi. e-Devlet ile kimlik doğrulaması gerekecek. İlanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapılacak” ifadelerini kullandı.

SAHTE İLANLARLA, SAHTE KİMLİKLERLE…

İkinci el araç sektörünün kayıt dışı faaliyetlerine son verilmesini her platformda dile getirdiklerini de vurgulayan Başkanı Zafer Dursun, “İkinci el araç sektörünün kayıt dışı faaliyetlerin en yoğun yaşandığı alanlardan biri olduğunu defalarca söyledik. Sahte ilanlarla, sahte kimliklerle yapılan fiyat şişirmeleri, manipülasyonların esnafımızı da tüketicilerimizi de mağdur ettiğini ifade ettik. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve ekibiyle yaptığımız toplantılarda sektörde yaşanan aksaklıkları paylaşarak kendilerine ilettik. Türkiye'de yıllık ikinci el ve sıfır olmak üzere toplamda yaklaşık 9 milyon araç satılıyor. Bugün satışların 5'te 1'i bayi, gerçek kullanıcı ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından yapılırken 5'te 4'lük kısmında ise sorun yaşanabiliyordu. Talep ettiğimiz bu düzenleme sayesinde sahte ilanlarla dolandırıcılıklar engellenirken bu işi yan meslek edinerek kayıt dışı ticaret yapan, piyasayı haksız yere yükselterek fahiş artışlara sebep olan kişiler de piyasadan temizlenecek. Yaşanan mağduriyetler ortadan kalkacak. Uygulamayı ihlal edenlere 100 bin liraya varan cezai işlemlerin uygulanması da caydırıcı olacak. Tüketicilerimize de esnafımıza da hayırlı olsun. Oda olarak bu düzenlemede üstlendiğimiz aktif çalışmamız gibi önemli projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: İlanlardaki ürünlerin sahte olup olmadığı yapay zeka ile ayırt ediliyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.