TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Menderes'teki orman yangınında helikopter düştü!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'de Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangın söndürmede kullanılan bir helikopterin düştüğünü açıkladı. Yanan yerlere ekiplerin müdahalesi sürüyor

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 23:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: İHA
İzmir Menderes'teki orman yangınında helikopter düştü!

İzmir'in Menderes ilçesinde Keler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ormanlık alanda çıkan yangına gece görüşlü hava araçlarıyla müdahale sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'de Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangın söndürmede kullanılan bir helikopterin düştüğünü açıkladı. Yanan yerlere ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Yangının yerleşim birimlerini tehdit etmediği, güvenlik amaçlı olarak Menderes ilçe merkezi ile Gümüldür mevkiindeki mahalleleri birbirine bağlayan kara yolunun trafiğe kapatıldığı belirtildi.

HELİKOPTER TAHTALI BARAJI'NA DÜŞTÜ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangın söndürmede kullanılan bir helikopterin düştüğünü açıkladı.

Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İzmir’in Menderes ilçesinde 16 Eylül Cumartesi günü çıkan yangına müdahale eden Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından kullanılan helikopterlerden biriyle saat 23:53’te maalesef ekiplerimizin irtibatı kesilmiştir. Yapılan araştırmada, helikopterin müdahalede kullandığı suyu aldığı Tahtalı Barajı’na düştüğü tespit edilmiştir. Bölgeye Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, AFAD ve UMKE ekipleri ivedilikle sevk edilerek helikopterde görevli dört personeli arama kurtarma işlemleri başlatılmıştır. Şu anki durumda yangın söndürme helikopterinde görevli dört mürettebatımızdan biri sağ olarak kurtarılmış olup, diğer üç mürettebatımızı arama kurtarma çalışmalarımız devam etmektedir."

yangin-menderes-ilkses

Menderes ilçesine bağlı Keler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün saat 14.00 sıralarında yangın çıktı. Tahtalı Barajı havzasında geniş bir alana yayılan yangının, sarp arazide etkili olması nedeniyle karadan ve havadan ekip sayısı artırıldı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 9 uçak, 3'ü gece görüşlü olmak üzere 20 helikopter, 54 arazöz, 20 su ikmal aracı, 10 dozer, 10 ilk müdahale aracı ile 500 personel yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Yerleşim birimlerini tehdit etmeyen yangında, tedbiren Menderes ilçe merkezi ile Gümüldür mevkiindeki mahalleleri birbirine bağlayan kara yolu trafiğe kapatıldı.

Tahtalı Barajı'na düştü (4)

Bir helikopter düştü

Güneşin batmasının ardından hava araçlarının bir kısmı geri çekilirken, söndürme çalışmalarına 3 gece görüşlü helikopter devam etti. Helikopterlerden biri ise, su aldığı esnada Tahtalı Barajı'na düştü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangın söndürmede kullanılan bir helikopterin düştüğünü açıkladı. Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İzmir’in Menderes ilçesinde 16 Eylül Cumartesi günü çıkan yangına müdahale eden Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından kullanılan helikopterlerden biriyle saat 23:53’te maalesef ekiplerimizin irtibatı kesilmiştir. Yapılan araştırmada, helikopterin müdahalede kullandığı suyu aldığı Tahtalı Barajı’na düştüğü tespit edilmiştir. Bölgeye Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, AFAD ve UMKE ekipleri ivedilikle sevk edilerek helikopterde görevli dört personeli arama kurtarma işlemleri başlatılmıştır. Şu anki durumda yangın söndürme helikopterinde görevli dört mürettebatımızdan biri sağ olarak kurtarılmış olup, diğer üç mürettebatımızı arama kurtarma çalışmalarımız devam etmektedir."

Günün ağarasıyla birlikte çalışmalar hızlandı

Gece boyunca emniyet, jandarma, Sahil Güvenlik, AFAD ve UMKE ekipleri tarafından bölgede kayıp olan 3 kişiyi arama çalışmaları yürütüldü. Dalgıç adamlarla yürütülen çalışmalar henüz sonuç vermezken, günün aydınlanmasıyla beraber arama kurtarma helikopterleri de çalışmalara destek verdi. Kayıp 3 kişiyi bulma çalışmaları sürüyor.

Tahtalı Barajı'na düştü (2)

Yangına da havadan müdahale yeniden başladı

Öte yandan günün ilk ışıklarıyla beraber, yangına da havadan müdahale yeniden başladı. Yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin müdahalesiyle birlikte yangının kısa sürede kontrol altına alınması bekleniyor.

AW032226_01

Bakan Yumaklı: “Şu an için 3 personelin akıbetiyle ilgili bilgi verecek pozisyonda değiliz”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Menderes’te orman yangını söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerden birisinin su aldığı esnada Tahtalı Barajı’na düşmesi sonucu bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. 1 kişinin sağ kurtarıldığı ve kendilerinden haber alınamayan 3 mürettebat için başlatılan arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledikten sonra basın açıklaması yapan Yumaklı, “An itibariyle yangın kontrol altına alınmış durumda. Çalışmaları bizde anbean burada takip etmiş olacağız. Şu an için 3 personelin akıbeti ile ilgili bilgi verecek pozisyona değiliz” dedi.

İzmir’in Menderes ilçesi Keler Mahallesi’nde dün saat 14.00 sıralarında çıkan orman yangınına gün boyu havadan ve karadan müdahale edilmiş, havanın kararmasıyla birlikte gece görüşlü helikopterler çalışmalarına devam etmişti. Çalışmalar devam ederken su aldığı esnasında Tahtalı Barajı’na bir helikopterin düşmesi sonucunda bir personel sağ olarak kurtarılmış, kendilerinden haber alınamayan 3 mürettebat içinse günün ilk ışıklarına denk arama kurtarma çalışmaları devam etmişti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, beraberindeki Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İzmir Valisi Süleyman Elban ve yetkililer ile birlikte Tahtalı Barajı’na gelerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra basın açıklamasında bulundu.

helkkk

“An itibariyle yangın kontrol altına alınmış durumda”

Dün Adana, Bolu ve Menderes ilçesinde yangınlar çıktığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buradaki yangın saat 14.04 sıralarında meydana geldi. Arkadaşlarımız çok kısa sürede müdahale etti. Akşam üzerine doğru Bolu ve daha sonra da Adana Kozan kontrol altına alındı. Burasının da enerjisi büyük oranda düşürüldü ve arkadaşlarımız kısmen kontrol altına alma çalışmalarını gerçekleştirdiler. 9 uçak, 3’ü gece görüşlü olmak üzere 202ye yakın helikopter, 500 personel ve diğer kara araçları ile müdahale edildi. Tabii havanın kararmasıyla beraber gece görüşlü helikopterlerimiz soğutma çalışmalarına devam ettiler. An itibariye bu yangın da kontrol altına alınmış durumda” dedi.

“Toplam 4 personel vardı”

Saat 23.53 itibariyle helikopterle bağlantının kesildiğini belirten Yumaklı, “Daha sonra arkadaşlarımızın araştırmasıyla birlikte burada bir helikopterin kazaya uğradığı tespit edildi. Daha sonra valimizin koordinesinde; AFAD, UMKE, sahil güvenlik, polis, jandarma burası için seferber oldular. Toplam 4 personel vardı. Bunlardan 3’ü Kırgız, birisi ise Türk uyruklu arkadaşımız. Kırgız uyruklu personellerden bir tanesi kurtuldu ve şu an hastanede ve herhangi bir hayati tehlikesi yok. Gece boyunca helikopteri ve diğer personelleri arama çalışmaları devam etti. Helikopterin bulunduğu yer tespit edildi ancak görüş mesafesi çok düşük olduğu için şu an itibariyle arkadaşlarımız net bir şey söyleyemiyorlar” şeklinde konuştu.

“Helikopterin karaya çıkarılması işlemleri başlayacak”

“Bu aşamadan sonra helikopterin karaya çıkarılması işlemleri başlayacak” diyerek sözlerini sürdüren Bakan Yumaklı, "Bununla ilgili ekiplerimiz hazırlıklarını yapıyorlar. Şu anda sayın savcımız ve kaza kırım ile ilgili arkadaşımız burada, onlarda çalışmalarını bitirdiler ve kurtarma çalışmalarının başlaması için start verildi. Ümit ediyoruz ki en kısa sürede tamamlanır ancak burası bir baraj ve dikkatli olmak durumundalar. Çalışmaları bizde anbean burada takip etmiş olacağız. Şu an için 3 personelin akıbeti ile ilgili bilgi verecek pozisyona değiliz” diye konuştu.

“Bütün kardeşlerimize geçmiş olsun”

Aynı bölgede 2017 yılında yaşanan bir başka helikopter kazası hatırlatılarak, yaşanan bu kazanın oluş şekliyle ilgili yöneltilen soruyu yanıtlayan Yumaklı, “Bunların hepsi kara kutu da dahil bütün incelemeler yapıldıktan sonra ortaya çıkacak. Hepsinin aynı özellikte bir sonuç çıkardığını söylemek mümkün değil. Biz en azından bir önceki kazayla ilgili olan bağlantısını bu kazayı inceledikten sonra söyleyebileceğiz. Şu an için bütün yoğunluğumuz helikopteri bulunduğu yerden hızlıca çıkarılmasıyla ilgili. Bütün orman camiasına, yeşil vatanımızı korumak için savaşan bütün kardeşlerimize geçmiş olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

izs+

İZSU ve itfaiye ekipleri seferber oldu

Menderes ilçesinde dün ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı Barajı’na düşen helikopterin yerinin tespit edilmesi ve içindeki personelinin kurtarılması amacıyla yoğun çaba harcandı. İZSU Genel Müdürlüğü denetimindeki alanda meydana gelen kazanın ardından ilk olarak bölgedeki İZSU güvenlik personeli harekete geçti. İzmir Büyükşehir İtfaiyesi’ne bağlı arama kurtarma ekipleri de kısa süre içinde olay yerine gelerek çalışmalara katıldı.

İzmir’in Menderes ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerden biriyle gece 23.55 sıralarında irtibat kesildi. İçinde 4 personelin bulunduğu helikopterin müdahalede kullandığı suyu aldığı Tahtalı Barajı’na düştüğü tespit edildi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün kontrolündeki alanda ilk arama kurtarma çalışması burada görevli personel tarafından başlatıldı.

Yaralı durumdaki helikopter personeline ilk ulaşan da İZSU ekipleri oldu. Hemen sağlık ekiplerine haber verilerek ilk müdahalenin yapılması sağlandı. Su altındaki helikopterin yerinin tespit edilmesine yönelik çalışmalarda da İZSU Genel Müdürlüğü su altı görüntüleme teknolojisi bulunan teknelerle ekiplere destek oldu.

Bakan Yumaklı, pilotu ziyaret etti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki orman yangınına müdahale etmek için barajdan su alırken kaza kırıma uğrayan helikopterden yaralı kurtulan Kırgızistan uyruklu pilotu hastanede ziyaret etti.

Bakan Yumaklı'ya Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine ziyaretinde, İzmir Valisi Süleyman Elban ile diğer ilgililer eşlik etti.

Yumaklı, ziyaretinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaralı Kırgız pilotun bilincinin açık ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Yaralı pilotu yormamak adına kısa bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Yumaklı, "Kendisine moral verdik. Umarım çok kısa bir zamanda iyileşir." dedi.

Düşen helikopterle ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren Yumaklı, "Umuyorum ki bugün, gün tamamlanmadan helikopterin de suyun altından çıkartılması mümkün olabilecek. Balon yöntemiyle çıkartılacak. Arkadaşlar bunun hazırlıklarını yapıyorlar. Son derece de deneyimli bir ekip var. Onlar da işlemlerini, çalışmalarını tamamladıktan sonra biz artık kazanın tamamıyla alakalı, en azından durum tespitiyle ilgili bütün kısımlarını bitirebilmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, yangın bölgesini de havadan inceledi.

Menderes ilçesine bağlı Keler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkmıştı. Tahtalı Barajı Havzası'nda geniş bir alana yayılan yangına müdahale için İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 9 uçak, 3'ü gece görüşlü olmak üzere 20 helikopter, 54 arazöz, 20 su ikmal aracı, 10 dozer, 10 ilk müdahale aracı ile 500 personel sevk edilmişti.

Yangına müdahale eden ve gece görüş özelliği olan helikopterlerden biri, gece kaza kırıma uğramıştı. Helikopterin Kırgızistan uyruklu ikinci pilotu sağ kurtarılmış, kayıp 3 personel için arama çalışması başlatılmıştı.

Kurtarılan personelin görüntüleri ortaya çıktı

İzmir’in Menderes ilçesinde çıkan orman yangına müdahale eden helikopterlerden birinin Tahtalı Barajı’na düştü. Kazadan kurtulan personele sağlık ekiplerinin müdahale ettiği anlar fotoğraf karesine yansıdı.

Bakan Yumaklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İzmir’in Menderes ilçesinde çıkan orman yangına müdahale eden helikopterlerden birinin Tahtalı Barajı’na düştüğünü açıkladı. Yumaklı paylaşımında, “İzmir’in Menderes ilçesinde 16 Eylül Cumartesi günü çıkan yangına müdahale eden Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından kullanılan helikopterlerden biriyle saat 23:53’te maalesef ekiplerimizin irtibatı kesilmiştir. Yapılan araştırmada, helikopterin müdahalede kullandığı suyu aldığı Tahtalı Barajı’na düştüğü tespit edilmiştir. Bölgeye Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, AFAD ve UMKE ekipleri ivedilikle sevk edilerek helikopterde görevli dört personeli arama kurtarma işlemleri başlatılmıştır" ifadelerine yer verdi.

“Bir personelimiz sağ kurtarıldı, diğer 3 mürettebat hakkında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor”

Yumaklı paylaşımının devamında, “Şu anki durumda yangın söndürme helikopterinde görevli dört mürettebatımızdan biri sağ olarak kurtarılmış olup, diğer üç mürettebatımızı arama kurtarma çalışmalarımız devam etmektedir” bilgisini verdi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'de bugün hava nasıl olacak? 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.