TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Körfezi’nde değişim çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yüzülebilir körfez hedefiyle yılda ortalama 420 bin ton çamuru Körfez’den uzaklaştırdıklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2023 09:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir Körfezi’nde değişim çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yüzülebilir körfez hedefiyle İzmir Körfezi’nde devam eden çalışmalara değindi.

Başkan Soyer, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sevgili hemşehrilerim, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilan ettiğimiz seferberlik sayesinde Körfez’deki canlılarımız çoğalıyor, deniz nefes alıyor, koku İzmir’den siliniyor. Her geçen gün yüzülebilir körfeze daha çok yaklaşıyoruz. Peki bu değişim nasıl oluyor? Körfezimizin yapısından dolayı sığlaşmaya meyilli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle düzenli aralıklarla dip tarama çalışmaları yapıyoruz.”


DERELERDEN 330 BİN TON ATIK TOPLANIYOR


“Yılda ortalama 420 bin ton çamuru Körfez’den uzaklaştırıyoruz” ifadelerini kullanan Başkan Tunç Soyer, “Körfeze akan derelerimizi de düzenli olarak temizliyoruz. Yıllık olarak derelerden 330 bin ton atık topluyoruz. Ve görüyoruz ki doğayı çöplük olarak görmekten vazgeçmek zorundayız. Hiçbir temizlik, kirletmemek kadar etkili çözüm değil” açıklamasında bulundu. 

DEVASA BİR YATIRIMIN İLK ADIMLARI

Soyer, "Şehrin dört bir yanında İZSU'nun yolları kazdığını görebilirsiniz. Bu toz duman, devasa bir yatırımın ilk adımları. Sel ve taşkınları önlemek, körfeze kanalizasyon akışını sıfırlamak için yürüttüğümüz seferberliğin, bu dev adımların varacağı yer yüzülebilir bir körfez olacak." ifadelerini kullandı.

4. FAZIN TEMELİNİ ATTIK

21 Haziran’da körfezimize nefes aldıran Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizin kapasitesini yükseltecek 4. fazın temelini attık sözlerini kullanan Başkan Soyer, "Fazın tamamlanmasıyla Türkiye’nin “En Yüksek Kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" unvanını yeniden kazanacağız. Tüm bu çalışmaları yaparken bir yandan da denizdeki canlı türlerimizdeki değişimi gözlemliyoruz. TÜBİTAK MAM ile birlikte denizlerimiz toplamda 54 istasyondan örnekler alınarak fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik parametrelere göre inceleniyor.

Körfez seferberliğimiz, kuraklıkla mücadele ve ekolojik restorasyonla kol kola yürüyor. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkışına geri kazanım ünitesi kuracağız. Buradan kazandığımız suyu, dalyanların rehabilitasyonu ve Menemen Ovası’nda tarımsal sulama için kullanacağız. Geri kazanmak demişken... Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden birini hayata geçireceğiz. Çiğli Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizden çıkan günlük 800 ton çamur, ünitelerimizde kurutulacak. Beton ve yakıt hammaddesinde kullanılmak üzere ekonomiye kazandırılacak." ifadelerine yer verdi.

EN BÜYÜK EKOLOJİK RESTORASYON PROJESİ

Soyer sosyal medyadan yaptığı açıklamanın devamında, "Türkiye’nin en büyük ekolojik restorasyon projesi ise Derivasyon Kanalı Projesi'yle bize kısmet olacak. Bu proje ile tarımsal sulama için ayrılmış ve arıtılmış tatlı su dışında kalan su, iç körfeze dökülmek yerine taşınacak ve Gediz Nehri’nin eski yatağına ve çevresine hayat verecek. Yaşayan Körfez Programımız kapsamında, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin çevresindeki çamur depolama alanlarını boşaltacak ve bu alanda ekolojik restorasyon uygulayacağız. 20 yılı aşkın birikmiş olan çamuru, 5 yılda bölgeden tümüyle uzaklaştıracağız." sözlerine yer verdi.

KARABAĞLAR’A ATIK SU ARITMA TESİSİ KURULACAK

Başkan Soyer, "Arıtma kapasitemiz Çiğli ile sınırlı değil. Devrimsel bir adım daha atarak Karabağlar'a atık su arıtma tesisi kuracağız. EXPO 2026 projemizin parçası olan bu tesis, Çiğli’ye giden yükü %15 oranında hafifleterek Körfez’in temizliğine çok ciddi katkı sağlayacak." dedi

ESKİSİ GİBİ HEP BERABER KÖRFEZ’DE YÜZECEĞİZ!

Soyer sosyal medyadan yaptığı açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: "Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini, bölge nüfusundaki yükselişe bağlı olarak artıracağız. Membran biyoreaktör teknolojisinden yararlanacağımız bu iyileştirme sonucunda körfezimiz derin ve rahat bir nefes alacak.

İşte yaptığımız ve yapacağımız tüm bu projeler havamızı değiştiriyor.

Yaşayan Körfez hedefimizde sona yaklaştık.

Kokunun da kökünü kazıyacağız!

Eskisi gibi hep beraber o Körfez’de yüzeceğiz!" 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.