TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir haber: Balıkçılardan sigorta teşviği için talep

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Türkiye genelinde kayıt dışı çalışan yaklaşık 300 bin balıkçı için adım attı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Balıkçılık Çalışma Komitesi Başkanı Şahin Çakan, balıkçıların Sosyal Güvenlik Kurumuna kaydının yapılabilmesi için devletten teşvik talep ettiklerini belirtti. Çakan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan’ın odamızı ziyareti sırasında konuyu kendisine ilettik. Sektörümüzün en önemli sorununun kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 18:19
Kaynak: İHA
İzmir haber: Balıkçılardan sigorta teşviği için talep

Ülke genelinde, 18 bin ruhsatlı balık teknesi ve birçok yetiştirici ile üreticiye hizmet veren balıkçılık sektörü, kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan destek talep etti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Balıkçılık Çalışma Komitesi Başkanı Şahin Çakan, kayıt dışı çalışmanın büyük bir vergi kaybına neden olduğunu vurguladı. Çakan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan’ın odamızı ziyareti sırasında konuyu kendisine ilettik. Mevcut işleyişte, işverenler gemide çalışan balıkçılarla ortak payda çalıştıklarından kazancı paylaşıyor. Ancak, işverenler sigortalatmayı istese de, çalışanlar devletten aldıkları desteklerin kesilmesi endişesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydını istemiyorlar. Bu durum her yıl ölümcül ya da kalıcı sakatlıklara sebep olabiliyor ve işverenleri ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tarım sektöründe olduğu gibi balıkçılık sektöründe de hem çalışanların mağduriyetinin önlenmesi hem de işverenlerin yükünün hafifletilmesi amacıyla SGK giderlerinin yarısının işveren, yarısının da devlet tarafından karşılanmasını talep ettiklerini ifade eden Çakan, şunları dile getirdi: “Her bir teknede çalışan balıkçıların Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine bildirilmesi, bu bildirimlerin Su Ürünleri Ruhsat Teskeresi ile (sarı kağıtlarla) eşleştirilerek sigortalı personellere sarı kağıt verilmesi ve bu çerçevede teknede çalışmalarına izin verilmesi konusunda bir düzenleme yapılması faydalı olacaktır. Sigortası olmayan çalışanlara sarı kağıt verilmemesi, vergi kayıplarının önlenmesine katkı sağlayacak ve bu düzenleme, devletimizin kaynaklarını daha etkin kullanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, sarı kağıtların her yıl yenilenmesi veya vize işlemine tabi tutulması da faydalı olacaktır.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.