TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'de yaşanan trans bireylere yönelik şiddete İzmir Barosu'ndan sert çıkış

İzmir Barosu: Trans bireylere yönelik nefret saldırıları politiktir!

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2024 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2024 16:01
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
İzmir'de yaşanan trans bireylere yönelik şiddete İzmir Barosu'ndan sert çıkış

İzmir Bornova'da trans bireylere yönelik şiddet içeren olayın ardından İzmir Barosu, saldırıyı kınadı ve soruşturmanın yakından takip edileceğini belirtti

10 Nisan Çarşamba günü İzmir Bornova'da bir grup genç ve trans bireylerin arasında tartışma meydana geldi. Bu tartışma İzmir Barosu'nun tepkisine neden oldu. İzmir Barosu, saldırıya ilişkin açıklamada, trans bireylere yönelik nefret saldırılarının insan hakları ihlali olduğunu vurguladı ve soruşturmayı yakından takip edeceklerini duyurdu.

BİR İNSANI DAHA YİTİRMEMEK İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Tartışmanın ardından İzmir Barosu konuyla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “10 Nisan gecesi saat 22.00 sularında Bornova Sokak’a 50 metre mesafede başka bir sokakta, 10-15 kişilik bir grup erkek, o sırada arkadaşlarının geçirdiği titremeli krizin nedeninin, trans kadınlar olduğunu iddia ederek onlara saldırdı. İsabet etmesi halinde ciddi hayati risk yaratacak büyüklükte taşları ve kırık cam şişeleri, trans kadınların üzerine fırlatan saldırganlar daha sonra o sırada kuaförden çıkmakta olan ve rastgele hedef aldıkları bir trans kadını yere yatırarak ağır bir şekilde darp etmiş ve üzerindeki tüm kıymetli eşyaları da alarak kişiyi yağmaladı. Aynı grup, aynı gece transların yaşadıkları evleri ve güvenlik kameralarını da taşlamışlardı. Saldırının gerçekleştiği yer, Alsancak Polis Merkezine yaklaşık 400 metre, polisin sürekli beklediği noktalara 100 metre uzaklıkta olup sokağın kendisi, bekçilerin sürekli devriye gezdikleri bir sokak. Saldırının gerçekleştiği sokakta hukuka aykırı şekilde sistematik arama ve GBT sorgusu yapan kolluk kuvvetleri ile gece markete giderken bile translara sırf varoluşları sebebiyle saldıran bekçilerin 10-15 kişi tarafından uzun süre gerçekleştirilen bu saldırıdan haberdar olmamaları mümkün değil. Bekçi ve kolluğun, saldırıya uğrayan kişinin trans bir kadın olması sebebiyle müdahale etmediği açıkça ortada. Bu saldırının ve transların hiçbir koruma bulamayışının, transfobik devlet aklının bir sonucu olduğunun farkındayız. Nefretinizle yok saydığınız, ayrıştırdığınız, saldırdığınız, öldürdüğünüz tüm transların; insan haklarını savunmak ve güçlendirmek için buradayız ve mücadelelerine ortağız.  İzmir Barosu olarak soruşturmayı ilk andan itibaren yakından takip ettiğimizi bildirerek, bir kişi daha eksilmemek, nefret saldırıları sonucunda bir insanı daha yitirmemek için sokaklarda güvende yürüyeceğimiz günlere kadar mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz. Bir kez daha tekrarlıyoruz: Trans Hakları İnsan Haklarıdır, Translara Yönelik Nefret Saldırıları Politiktir!”

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.