TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'de Mars'a insanlı uçuş eğitimleri başladı

Uzay Kampı Türkiye, dünyadaki iki uzay kampından biri olma özelliği taşıyor. Yenilenen tesisleri, güvenli ve çevreci bir yaklaşımla inşa edilmiş ve NASA'nın 2030'larda Mars'a insanlı uçuşlarda kullanılacak Aurora Uzay Aracı ile desteklenen yeni bir eğitim programına ev sahipliği yapıyor

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 10:40
Kaynak: BÜLTEN
İzmir'de Mars'a insanlı uçuş eğitimleri başladı

Türkiye'deki Uzay Kampı Türkiye, NASA'nın 2030'larda planladığı Mars görevlerinde kullanılacak olan Aurora Uzay Aracı ve Uçuş Görevi Simülatörü'nü bünyesinde ilk kez barındıracak. Bu simülatör sayesinde katılımcılar interaktif sanal uzay uçuşları deneyimleyerek Mars ve Ay'a insanlı uzay yolculuklarını canlandırabilecekler. Teknolojik açıdan donatılmış olan bu araç, katılımcılara sadece eşsiz bir uzay uçuşu deneyimi sunmakla kalmayacak, aynı zamanda problem çözme, ekip çalışması ve zaman yönetimi gibi önemli becerilerin gelişimine katkıda bulunarak, Uzay Kampı Türkiye'nin uzayın keşfi ve uzay teknolojileri eğitimi faaliyetlerine yeni bir boyut katacak.

Ege Serbest Bölgesindeki Uzay Kampı Türkiye’de gerçekleşen Aurora Uzay Aracı ve Uçuş Görevi Simülatörünün lansman törenine İzmir Valisi Süleyman Elban, Gaziemir Kaymakamı Kudret Kurnaz, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç, Uzay Kampı Türkiye Grup Müdürü Tolga Yıldırım ve özel davetliler katıldı.

Süleyman Elban: Gelişmiş dünyanın tamamı uzayla ilgili ciddi çalışmalar içerisindedir

İzmir Valisi Süleyman Elban, açılış töreninde yaptığı konuşmada, gençlere ufuk açıcı bir perspektif kazandıran Uzay Kampı'nın Türkiye'nin uzay çalışmalarına büyük katkı sağladığını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Atatürk'ün 100 yıl önce çizdiği 'İstikbal göklerdedir' vizyonunu yaşatan böylesine önemli bir kampın oluşturulması, tesisi kurulması ve çocukların burada eğitim alması büyük bir öneme sahiptir. Dünyada pek çok ülkede bulunmayan böylesine özel bir tesisin ülkemizde, İzmir'de bulunmasından dolayı merhum Kaya Tuncer'e şükranlarımızı sunuyoruz ve kendisini rahmetle anıyoruz. Gelişmiş dünyanın tamamı uzayla ilgili ciddi çalışmalar içerisindedir. Bizim, 100 yıl önce çizilen bu vizyona uygun olarak gençlerimizi yetiştirmek ve bu farkındalığı oluşturmak bizim için son derece önemlidir. Dolayısıyla, bu kampın gelecek nesillerde özgüven ve bilgi birikimi oluşturmasını çok önemsiyorum. Bu nedenle, başta CEO Dr. Faruk Güler olmak üzere ESBAŞ'ın tüm ekibine teşekkür etmek istiyorum."

Faruk Güler: Türkiye’de benzeri yok

ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Aurora Uzay Aracı ve Uçuş Görevi Simülatörü'nün 9-16 yaş aralığındaki çocuklara özel olarak sunulacak olan Galaktik Yaz Kampı Programlarında devreye alınacağını açıkladı. Güler, şunları belirtti: "NASA'nın 2030'larda gerçekleştirmeyi planladığı Mars görevlerinde kullanılacak olan Aurora kapsülünün simülasyonunu, Mars'a ve Ay'a interaktif sanal uzay uçuşlarıyla birlikte başlatıyoruz. Haziran ayında başlayacak ve ağustos sonuna kadar sürecek olan programa katılacak çocuklar, Türkiye'nin ilk ve tek gezegenler arası uçuş simülasyonuyla NASA'nın 2030'lu yıllarda gerçekleştirmeyi planladığı Mars görevlerinin simülasyonlarını deneyimleme fırsatı bulacaklar. Mars'a ve Ay'a insanlı uçuşları yaşayarak öğrenme imkanı elde edecekler. Simülatör, teknolojik yeniliklere uyumlu olarak sadece teknik bilgi sunmakla kalmayacak, aynı zamanda katılımcılara problem çözme, ekip çalışması ve zaman yönetimi gibi önemli beceriler de kazandıracak.

Merhum Kaya Tuncer’in, dünya çocuklarını ve gençlerini uzay ve uzay bilimleri ile buluşturarak, onların ufkunu açmak amacıyla kurduğu Uzay Kampı Türkiye’nin, bugüne kadar 55 ülkeden 275 bin çocuk ve genci eğitim programlarında ağırladığını vurgulayan Dr. Faruk Güler, şunları söyledi: “Sadece ülkemiz çocukları için değil, dünya çocukları için de uzay ve bilim merkezi haline gelmiş olan Uzay Kampı Türkiye, taşıdığı misyonu layıkıyla yerine getirmeye devam ediyor. Uzay teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip ederek, gelişmeleri eğitim programlarımıza uyarlamaya devam edeceğiz. Kampımızda, öğrencilerimizi, uzay ve bilimle ilgili meraklarının peşinden gitmeyi ve kafalarını meşgul eden sorulara tatmin edici cevaplar buluncaya kadar araştırmaya devam etmeleri konusunda yol gösterici oluyoruz.”

Güvenli ve Yenilenebilir Elektrik Üreten Tesis Oldu

Uzay Kampı Türkiye Grup Müdürü Tolga Yıldırım da Aurora Uzay Aracı ve Uçuş Görevi Simülatörünün lansmanını, ESBAŞ’ın ve Uzay Kampı Türkiye’nin kurucusu merhum Kaya Tuncer’in 87. doğum gününde gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Uzay Kampı Türkiye’de gerçekleştirdikleri yeniliklerin, eğitim programına eklenen Aurora ile sınırlı olmadığını belirten Yıldırım, “Eğitime ara verdiğimiz dönemde tesisimizi, günümüzün deprem yönetmeliğine uygun olarak güçlendirdik. Güvenli bina konseptine sahip olan tesisimizde yeni dönemde yeşil enerji kullanımına da başlamış bulunuyoruz. Çatıya yerleştirdiğimiz güneş panellerinde üretilen enerji ile binamızın elektrik ihtiyacını karşılıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.