İzmir’de aile hekimleri 5 gün iş bırakacak

İzmir’de aile hekimleri, Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne karşı 6-10 Ocak tarihleri arasında yönetmeliğin adaletsiz uygulamalarına karşı meslek onurlarını savunmak için bir kez daha sokağa çıkacak

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2025 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2025 16:45
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir’de aile hekimleri 5 gün iş bırakacak

KEMAL ÖZKURT - İzmir Sağlık Platformu 6 - 10 Ocak tarihleri arasında yapılacak iş bırakma eylemi öncesi Sağlık Bakanlığı'nın yeni Aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğine karşı İzmir Tabip Odası toplantı salonunda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Tabip Odası'nda düzenlenen basın açıklamasına; İzmir Tabip Odası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası İzmir Şube, Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şubesi, Hekim Birliği Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir 1 ve 2 Nolu Şube, İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan sendika ve dernek temsilcileri yönetmelik geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Eziyet Yönetmeliği’ adını verdikleri yönetmelikten vazgeçen kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, “Hem kendi haklarımızı korumak hem halkın sağlık hakkını korumak adına önümüzdeki hafta 6-10 Ocak arasında yine iş bırakma eylemini yapıyoruz. Aslında ismi iş bırakmak olsa da biz aslında görevimizin başında olacağız. Koruyucu sağlık hizmetlerimizi, halkın sağlığını, hekimlerin haklarını korumak adına bir hafta boyunca aslında çok yüksek tempoda çalışacağız, halkımıza kendimizi anlatacağız. İdarecilere kamu yönetimi bizi duyması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bugün birçok kuruluş, sendika ve dernek bu mücadelenin içinde. İzmir Sağlık Platformu olarak bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Halka, hastalarımıza kendi kendimizi anlatma sürecimiz devam edecek” diye belirtti.

MESLEKTAŞLARIMIZ GÖREVLERİNİ BIRAKIYOR

Sağlıktaki en büyük sorunlardan birinin, sağlık hizmetlerinin organizasyonundaki yönetememe krizinden kaynaklandığını söyleyen İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhteber Çolak, “Bakanlık bu durumu bilinçli bir şekilde yönetmek istiyor. Vatandaşları özel hastanelere yönlendirmeye çalışıyor. Getirilen performansa dayalı sistemi istemiyoruz. Biz, belirli bir süre çalıştığımızda, normal iş yasasının gereği olarak emeğimizin karşılığını net bir ücret olarak almak istiyoruz. Bu ücretin, geleceğimize ve emekliliğimize de yansımasını talep ediyoruz. Bu yeni yönetmelik çıktığından beri pek çok meslektaşımız aile hekimliğini bıraktı ve bırakmayı düşünenler de var. Çünkü Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamalarla sürekli bizleri toplumun önüne atan açıklamalar yapıyor. Bu, gerçekten kabul edilebilir bir durum değil” diye konuştu.

MESLEK ONURUMUZ ZEDELENDİ

Ebe ve hemşire hakları adına konuşan İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği’nden Aysun Kızılset, “Aşıyla önlenebilir hastalıklar, anne-bebek ölümlerinin azalması ve erken teşhis gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde ebe ve hemşirelerin katkısı görmezden geliniyor. Yeni yönetmelikle mesleki ve özlük haklarımızda ciddi kayıplar yaşadık. Meslek onurumuza uygun bir maaş talep ediyor, unvanlarımızın geri verilmesini istiyoruz. Yüzde 0,5 ile 4 arasında değişen teşvik ödemesi kabul edilemez; bu oran en az yüzde 100 olmalıdır. Ayrıca, ASM’ye gelmeyen hastalardan sorumlu tutulmak ve buna bağlı ücret kesintisi, meslek onurumuzu zedelemektedir” dedi.

SAĞLIK SİSTEMİ YOK EDİLİYOR

SES İzmir 2 No’lu Şube Eş Başkanı Başak Edge Gürkan, Sağlık Bakanlığı’nın yıllık hasta sayısına dayalı başarı açıklamalarını eleştirerek, sistemin gerçek bir başarıyı yansıtmadığını söyledi. Bir kişinin hastaneye yılda ortalama 11,2 kez başvurduğunu belirten Gürkan, bu durumu başarı değil, sağlık sisteminin yanlış bir şekilde işlemesinin bir göstergesi olarak değerlendirdi. Yeni performans sistemiyle birinci basamak sağlık hizmetlerinin geriye itildiğini ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yok edilmek istendiğini ifade eden Gürkan, eziyet yönetmeliği ile birinci basamak sağlık hizmetleri performans sistemi getirilip aslında tamamen koruyucu sağlık hizmetleri yok edilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

BİZ DANIŞMADAN YÖNETMELİK HAZIRLANDI

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliği öncesinde sağlık çalışanları ve vatandaşlar için uyarılarda bulunduklarını belirterek, "İş bırakmak istemedik, işimizi yapmak istiyoruz. Bu alanda çalışan bizleriz, vatandaşın sorunlarını en iyi biz biliyoruz," dedi. Kandemir, sağlık çalışanlarının büyük kısmının yurt dışına göç ettiğini, ancak kendilerinin toplum sağlığı için burada kaldıklarını belirtti. Bakanlık yetkililerine sürekli seslendiklerini söyleyen Kandemir, "Bunu biz söylemek zorunda kalmamalıydık, bürokratların bizimle görüşmesi gerekirdi. Asıl hizmeti biz veriyoruz," diye konuştu. Sorunlarının çözülene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Kandemir, "Vatandaş nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti talep ediyor, bakanlık bu talepleri yerine getirmek zorunda" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.