TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hiç bu kadar gündem olmamıştı: Çalıştaya geri sayım!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nı yeniden ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Tarihi Kemeraltı Bölgesi Farkındalık Çalıştayı Ve Etkinlikleri'” çalıştayı için geri sayım başladı. Çalıştaya ilişkin konuşan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Kemeraltı hiç bu kadar gündemde olmamıştı” dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2023 09:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hiç bu kadar gündem olmamıştı: Çalıştaya geri sayım!

Temeli 1600’lü yıllara dayanan dünyanın en büyük açık hava çarşısı olma özelliği taşıyan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nı yeniden ayağa kaldırma çalışmaları devam ediyor. Tarihi yapıların yeniden restore edilmesi ve esnaf dükkanlarına ilişkin yapılan düzenlemelerin ardından yeni bir çalıştay için hazırlıklar tamamlandı.

7-8-9 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan ''Tarihi Kemeraltı Bölgesi Farkındalık Çalıştayı Ve Etkinlikleri'' öncesinde düzenlenen basın açıklamasıyla çalıştaya ilişkin bilgi verildi.

Yapılan toplantıda çalıştayın amacının Kemeraltı’nın 24 saat yaşayan ve gelecek nesillere aktarılacak bir tarih merkezi haline getirilmesi olduğu belirtildi.

GİRGİN: KENARDA KALMIŞ VE SESSİZLEŞTİRİLMİŞ BİR ALANDI

Toplantıda konuşan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, çalışmanın Kemeraltı’nın hak ettiği değerini geri kazanmasında önemli bir adım olduğunu altını çizerek “Kemeraltı hiç bu kadar gündemde olmamıştı. Ama son dönemlerdeki kamu-özel işbirlikleriyle birçok teşebbüs Kemeraltı’nda. Ben Kemeraltı’na değer kattıkları için çalışma yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Bir tane Kemeraltı var. Kemerlatı dünyanın en büyük alanlarından biri. Biraz kenarda kalmış ve sessizleştirilmiş bir alandı. Yeni yönetimdeki bakış açısıyla inanılmaz derecede altyapı ve üstyapı çalışmaları var. Biz de dernek olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. STK ruhu siyaset üstü kalmanızdan geçiyor. Sizin Kemerlatı’nı gündemde tutmanız çok önemli. Kemeraltı’na dokunulması çok önemliydi. Bu çalışma grubu da bunu başardı. Örnek olacak 3 günlük çalıştay bizim ve bu çalışmaya değer katanlar için çok değerli” diye konuştu.

kemeraltı çalıştayı 1

KARAÇOĞLU: UNESCO YOLUNDA AYDINLATICI OLACAK

Şehir Plancıları odası Eski Başkanı Tuncay Karaçoğlu, çalıştaya ilişkin ayrıntılı bilgi vererek “Tarihi Kemeraltı Bölgesi Farkındalık Çalıştayı Ve Etkinlikleri” yarın Bıçakçı Han’da başlatacağız. Düzenleme ekibi olarak sürdürdüğümüz, doğal ve kültürel yaşamımızın öncülüğünde ve İzBB’nin destekleriyle gerçekleştireceğiz. Bu süreçte, haziran ayından bu yana çalışma ekibimizin yaptığı çalışmalarla yol aldık. Tarihi Kemeraltı Bölgemizin korunarak yaşatılması ve gelecek kuşaklara iletilmesi amacıyla, Kemeraltı’nın değerleriyle 2. si gerçekleşecek olan çalıştayımızda hiçbir devlet fonundan ve özel şahıslardan destek alınmadı. Esnafımızla birlikte örgütleşebilen bir etkinlik hedefliyoruz. Çalıştayımızda çeşitli meslek odaları ve örgütlenmelerin de konuşmaları olacak. Kadifekale’den Konak İskelesi’ne kadar olan Kemeraltı’nın 2020 yılında yapılan çalıştaydan bu yana UNESCO yolunda da aydınlatıcı rol oynayacağını düşünüyoruz” dedi.

OKTAY: ÇALIŞTAYDAKİ AMACIMIZ…

Çalıştaydaki etkinlikler hakkında bilgi veren Çalıştay Düzenleme Ekibi Sözcüsü Osman Gazi Oktay, “Biz Kemeraltı’nı korumayı dert edinenlerle birlikte çalışmaya başladık. Ayrıca bir kitapçık da hazırlanacak. Bu, daha büyük bir etkinlik. 2020’de salgın döneminde halkla iç içe olma konusunda sorun vardı ama biz çalıştayımızı çevrimiçi gerçekleştirdik. Çünkü bu sürenin boş geçmemesi gerekiyordu. İzBB başkanımıza bu çalışmayı açtığımızda ‘gövdemizle birlikte bu çalışmanın içindeyiz’ dedi ve bu sözünü de yerine getirdi. Yarın ilk etkinliğimiz Bıçakçı Han’da olacak. Kemeraltı Ruhu’nun eşliğinde Basmane olacak. Çalıştayımızdaki amacımız, Kemeraltı’nın korunması ve 24 saat hem İzmir’e hem de insanlığa hizmet etmesi, ayrıca gelecek nesillere aktarılması” ifadelerini kullandı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Kemeraltı, tarihi ve geleceğiyle parlamaya devam ediyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.