TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hedef: Türkiye’de temiz enerji kapasitesini arttırmak

Karbon yönetimi için kümeler arası iş birliği projesi açılış programı gerçekleştirildi. Programda konuşan, Kalaycı, “Bizim birincil amacımız temiz enerji sektörü firmalarının kapasitelerinin arttırılması” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 16:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hedef: Türkiye’de temiz enerji kapasitesini arttırmak

AYSELİN UZUN / Karbon yönetimi için kümeler arası iş birliği projesi açılış programı gerçekleştirildi. Programda konuşan, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği( ENSİA)Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin bilinenden çok daha fazla temiz enerji kaynağına sahip olduğunu ve bu yönden diğer ülkelere göre avantajlı olduğunu belirtti.

Ayrıca Kalaycı, Türkiye’nin 2053’de net sıfır emisyon hedefini hayata geçirmek için önünde hiçbir engel olmadığını da vurgulayarak, “Bizim birincil amacımız temiz enerji sektörü firmalarının kapasitelerinin arttırılması. Çünkü ülkemizin yerel kaynakları çok fazla. Yani sadece rüzgarımız, güneşimiz değil, biogazımız, jeotermalimiz var. Bu konuda nadir coğrafyalardan bir tanesiyiz. Ülke olarak neferimiz çok fazla. 2053’de net sıfır emisyon hedefimiz var bildiğiniz gibi. Bu zamanlar çok uzak gözükse de aslında çok yakın bir tarih çünkü yapacak çok işiniz var. Bunun bilincindeyiz ve bu konuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Hemen ardından kürsüye çıkan Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan ise, “Hedefimiz yenilenebilir enerji kaynaklarımızı yüzde 6’lardan yüzde 25 seviyelerine çıkartmaktır” Sözlerini etti.

TEMİZ ENERJİ KONUSUNDA ZENGİN BİR COĞRAFYA

Alper Kalaycı, Türkiye’nin temiz enerji kaynağı açısından oldukça zengin bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “2016 senesinde ENSİA’yı kurduğumuz zaman bir proje derneği olma planımız vardı. Yıllar içerisinde bu planımızı güçlendirerek devam ettiriyoruz. Ayrıca ENSİA’yı bir yerel dernekten ulusal bir dernek konumuna getirdiğimiz de düşünüyorum. Bundan sonraki hedefimiz ise artık uluslararası bir dernek olabilmek.  Bizim birincil amacımız temiz enerji sektörü firmalarının kapasitelerinin arttırılması. Çünkü ülkemizin yerel kaynakları çok fazla. Yani sadece rüzgarımız, güneşimiz değil, biogazımız, jeotermalimiz var. Bu konuda nadir coğrafyalardan bir tanesiyiz. Ülke olarak neferimiz çok fazla. 2053’de net sıfır emisyon hedefimiz var bildiğiniz gibi. Bu zamanlar çok uzak gözükse de aslında çok yakın bir tarih çünkü yapacak çok işiniz var. Bunun bilincindeyiz ve bu konuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EN ÖNEMLİSİ TEMİZ ENERJİ SEKTÖRÜ

Yalçın Ertan, Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birliği olarak, Cumhuriyetin 100. yılının kutladığı 2023 yılı içerisinde 2 milyar 515 milyon Dolar değerinde ihracat seviyesine ulaştıklarını belirterek, başladığı sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüzün, Türkiye geneli ihracat rakamlarında gözlenen düşüşe kıyasla pozitif ayrıştığını görmek hem sevindirici hem de katma değer ürünlerinin üretimini yapan demir-çelik ve demir dışı metaller ihracatçısı firmaların bizde yer almasından dolayı büyük mutluluk duymaktayız. İhracat artışımıza destek olan bu sektörlerden, en önemlisi tartışmasız temiz enerji sektörüdür. Demir-çelik sektörünün üretiminde kullandığı enerjinin yüzde 6’ı yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmekte olup, bu uygulamamızın özellikle güneş enerjisi sistemlerinden hızlı bir şekilde elde edildiğini söylemek isterim. Ülkemizde çelik üretimi yapan firmalarımızın yüzde 25’i karbon salınımını daha yüksek olan firmalardan oluşurken, dünyada ise demir-çelik üreticilerinin yüzde 70’i karbon ayak izi yüksek olan, yüksek fırınlı tesislerden oluşmaktadır. Hedefimiz buradaki avantajımızı korumak ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı yüzde 6’lardan yüzde 25 seviyelerine çıkartmaktır. Ancak şüphesiz ki firmalara Yeşil Mutabakatın getireceği koşullar ardından bilinçlendirilmesi kadar yeşil üretime yapacakları yatırım için hızlı finans kaynaklarına ulaşmaları amacıyla kolay ve yüksek finansmanların oluşturulması da gerekmektedir.” 

ÜYE FİRMALARIMIZI HAZIRLAYACAĞIZ

Demir-çelik sektörü ihracatımızın yapı taşlarından biri olduğunu söyleyen Ertan, “Demir-çelik sektörünün sürdürülebilirlik mücadelesinde önemli bir rol üstlenmesi bilinciyle faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması geçiş dönemi olan 2023-2026 yılları arasında üye firmalarımızı elimizden geldiğince finansal yükümlülüklerin hayata geçeceği 2026 yılına hazırlamayı kendimize görev edindik” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.