Gözüne meyve bıçağı saplanmıştı: İzmir’de 17 yaşındaki Sudenaz’a ikinci kez kornea nakli yapıldı

İzmir’in Torbalı ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki Sudenaz Aldağ, market poşeti açmaya çalıştığı sırada elindeki meyve bıçağını gözüne sapladı. Aldağ, 5 yılın ardından ikinci kez kornea nakli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 11:45
Kaynak: İHA
Gözüne meyve bıçağı saplanmıştı: İzmir’de 17 yaşındaki Sudenaz’a ikinci kez kornea nakli yapıldı

Sudenaz Aldağ, 10 yaşındayken babası Yılmaz ve annesi Zehra ile birlikte market alışverişi yaptı. Babası alışveriş sonrasında işe giderken, annesi ise marketten alınan poşetleri mutfağa bıraktı. Sudenaz, annesine yardım etmek amacıyla yumurtaların bulunduğu poşeti açmaya çalıştı ancak düğümü çözmekte zorlanınca meyve bıçağını eline aldı. Ne yazık ki, poşeti sert bir hamleyle açmaya çalışırken bıçak gözüne isabet etti. Bu talihsiz kazanın ardından Sudenaz’ın tedavisi o dönem tam 1,5 yıl sürdü ve göz tansiyonu düşmeye başlayınca İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kornea nakli gerçekleştirildi. Süreç boyunca doktorlar tarafından takibi yapılan genç kızın nakledilen korneası bir süre saydam kaldı. Ancak, göz tansiyonu tekrar yükselince kornea zamanla bulanıklaştı. Bunun üzerine Sudenaz’a yeniden kornea nakli yapılması gerektiği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde İzmir Şehir Hastanesi’nde Doç. Dr. Bora Yüksel ve ekibi tarafından genç kıza ikinci kornea nakli gerçekleştirildi.

“GÖZ TANSİYONU NEDENİYLE KORNEA ZAMAN İÇERİSİNDE BULANIKLAŞTI”

İzmir Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bora Yüksel, Sudenaz’ın sağlık durumuna ilişkin olarak, “Hastamız bıçakla ağır yaralanmıştı. İlk nakil bir süre saydam kaldı ama zaman içinde bulanıklaştı. Bunun en önemli nedeni ise hastada kazadan dolayı göz tansiyonu çıkması oldu. Tansiyona yönelik ilaç tedavisiyle sonuç alamayınca tüp taktık. Tüpten sonra zaman içinde kornea dokusu hücrelerinin azalması nedeniyle bulanıklaştı ve yenisini taktık. Şu anda güzel gidiyor. Tansiyonu da iyi, saydam. Göz siniri biraz bütün bu olaylardan etkilendiği için beklediğimiz görme tam olarak çıkmamış oldu. Ama doku güzel, yerinde duruyor. Aylar içinde giderek saydamlaşacak” şeklinde konuştu.

sudenaz

“NE KADAR GÖREBİLİRSE BİZİM İÇİN ŞANS”

Doktor Yüksel, Sudenaz’ın periferik görme denilen kısımlarla görebildiği kadarıyla göreceğini söylerken şunları da ekledi:

“Bizim burada daha çok beklentimiz gözün saydam gözükmesi, estetik de önemli. Dıştan doğal görüntü olması, şaşılık olmaması ve kaymaması önemli. Ne kadar görebilirse bizim için şans. Dokunun yerinde kalması için bağışıklığını da baskılayıcı tedaviye başladık. Çocuklarda yabancı dokuyu yerinde tutmak erişkine göre zor olur. Şu an damlalarını kullanıyor, kontrollere geliyor. Ben 6 ay içerisinde biraz daha görmenin açılacağını düşünüyorum.”

yüksel

“DOKULAR ÖMÜR BOYU GİTMİYOR”

Doç. Dr. Yüksel, dokuların ömür boyu gitmediğini söylerken, “Ona yönelik farklı ameliyat türleri var. Onları da yapıyoruz. Hastanın kendi hücrelerini koruyan bir nakil sistemi de var. Ama bu hastada öyle bir şey mümkün değildi. Total olarak korneayı değiştirdik” dedi.

Doç. Dr. Yüksel, bu süreçte hastanın kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Baba Yılmaz Aldağ ise kızının yaşadığı süreci şu ifadelerle anlattı: “Biz alışveriş yapıp marketten gelmiştik. Poşetlerle birlikte eve geldiğimizde kızım mutfaktaki poşeti aldı ve açmaya çalıştı. Poşeti açmaya çalışırken düğümler biraz sıkı olduğu için açamadı. Daha sonra meyve bıçağıyla açmaya çalışıyor. Düğümü sert bir şekilde açayım derken bıçağı kendine çekince direkt sağ gözüne geldi ve korneayı ortadan kesmiş oldu. Biz daha sonra hemen Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldik. Ameliyata sevk ettiler ve dikiş attılar. Sonra göz nakli olması gerektiğini söylediler. O sırada yaklaşık 1 sene geçti. Göz tansiyonu da yüksek olduğu için göz tansiyonunu düşürmeye çalıştılar. 2019 yılında göz bulundu ve bizi çağırdılar. Orada başarılı bir şekilde kornea naklini yaptılar. 2-3 hafta hastanede kaldık ve daha sonra normale dönünce bizi taburcu ettiler. Kontrollerimiz sürdü”

sudenaz

“TEK İSTEĞİM KIZIMIN GÖRMESİ”

Pandemi döneminin başlamasıyla hastaneye gitme sıklıklarının azaldığını aktaran baba Akdağ, şunları kaydetti:

“O süreçte doktorlarımızın da yerleri değişti. O sırada hep eski ilaçları kullandığımız için gözde ilaçların yetersiz kaldığı belirlendi. En son İzmir Şehir Hastanesine geldiğimizde doktorlar tekrar nakil olmasını söyledi. Tekrar nakil oldu ve başarılı geçti. Kontrollerimiz sürecek. İnşallah daha iyi olur.”

Kızının sağlıklı olmasını dileyen Akdağ, “Tek isteğim kızımın gözünün görmesi. Normal bir döngüye dönmesi. Doktorlar, göz sinirleri zedelendiği için kaynama aşamasının zor olacağını söyledi. Doktorların muayenesinden memnunuz. Bizleri yönlendiriyorlar” dedi.

KORNEA NAKLİ NEDİR?

Kornea denilen organ, göz küresinin en ön kısmında bulunan, şeffaf, kubbe biçimindeki bir doku olup, gözün dış dünya ile olan bağlantısını kuran ve kişinin görmesi için gerekli olan ışığın göze iletildiği ilk yer olarak ışığın kırılmaya uğradığı bölge olarak bilinir. Kornea kısmında kırılan ışık, göz bebeğinden geçer ve gözün iç kısmına iletilir. Göz merceği tarafından ikinci kez kırılan ışık, retinadaki sarı noktaya odaklanır. Net görmenin gerçekleştiği nokta burasıdır. Burada meydana gelen görüntü, reseptör hücreleri tarafından sinir hücrelerine iletilerek beynin görme merkezine gönderilir. Net bir görüntü için kişinin sağlıklı bir korneaya sahip olması gerekir.

Kornea nakli, kişinin çeşitli sebeplerden ötürü korneasında meydana gelen hasar ve problemler nedeniyle hasarlı korneanın alınarak, donörden alınan sağlıklı dokunun yerine nakledilmesi işlemidir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.