TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gebelere müjde! Kilo alımını destekleyen mobil uygulama geliyor

Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeynep Daşıkan danışmanlığında yürütülen bir proje, TÜBİTAK 1002–Hızlı Destek Programı kapsamında destekleniyor. Proje, "Gebelikte Sağlıklı Kilo Alımını Destekleyen Mobil Uygulama Geliştirme" üzerine odaklanıyor

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 10:30
Kaynak: BÜLTEN
Gebelere müjde! Kilo alımını destekleyen mobil uygulama geliyor

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Daşıkan, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Doktora Öğrencisi olan Seda Çetin Avcı'nın yürüttüğü "Gebelikte Kilo Yönetimi İçin Teori Temelli Mobil Sağlık Uygulamasının Geliştirilmesi ve Test Edilmesi: Randomize Kontrollü Çalışma" başlıklı projeyi danışmanlığı altında TÜBİTAK 1002–Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun buldu. Bu proje, gebelik sürecinde sağlıklı kilo alımını teşvik eden bir mobil uygulama geliştirmeyi hedefliyor.

Zeynep Daşıkan: Kadınlar ve çocukalr arasında obezite oranları artıyor

Doç. Dr. Zeynep Daşıkan, gebelik döneminde fazla kilo almanın kadınlar ve çocuklar arasında obezite oranlarını artırdığını belirtti. Obezite ve fazla kiloluluk vakalarının Türkiye'de ve dünya genelinde artış gösterdiğini vurgulayan Dr. Daşıkan, özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında bu durumun daha yaygın olduğunu ifade etti. Aşırı kilo alımı ve doğum sonrası kilo tutulumunun, kadınlarda obezite riskini artıran ana faktörlerden biri olduğunu dile getirdi. Yapılan araştırmalarda, kadınların yaklaşık üçte ikisinin gebelik sürecinde fazla kilo aldığının belirlendiğini aktaran Dr. Daşıkan, gebelikte aşırı kilo alımının ve ardından kilolu olarak bir sonraki gebeliğe başlamanın, anne ve bebek sağlığı ile toplum sağlığı üzerinde bir dizi olumsuz etkiye yol açabileceğini vurguladı.

Mobil uygulama ile kilo yönetimi  danışmanlığı

Doç. Dr. Daşıkan, projenin kapsamında gebelik sürecinde sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı kilo alımını destekleyen davranış değiştirme tekniklerini içeren bir mobil sağlık uygulaması geliştirileceğini belirtti. Bu uygulamanın amacının, sağlıklı annelerin sağlıklı çocuklar dünyaya getirmesine ve dolayısıyla sağlıklı bir toplum oluşturulmasına katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Her kadının gebelik başlangıç kilosuna uygun kilo alımını desteklemek için teoriye dayalı danışmanlık hizmeti sunulacağını ifade etti.

Dr. Daşıkan, her kadının gebelik sürecinde alması gereken kilo miktarının farklı olduğunu ve bu nedenle bireyselleştirilmiş bir yaklaşımın önemli olduğunu belirtti. Yüz yüze danışmanlık hizmetinin zaman alıcı, maliyetli ve sınırlı erişim sağlayabileceğini dile getirerek, mobil uygulamanın daha geniş kitlelere erişimi kolaylaştıracağını ve maliyet etkin bir çözüm sunacağını vurguladı.

Geliştirilecek mobil uygulama sayesinde, gebelere sağlıklı yaşam tarzı danışmanlığı verilerek gebelik sürecinin daha sağlıklı geçmesi ve ideal kilonun korunması hedefleniyor. Bu projenin ilerleyen dönemlerde anne adaylarında obeziteye bağlı diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi yaygın hastalıkların riskini azaltmaya katkı sağlayabileceğini öngördüklerini belirtti.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.