TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekli öğretmen Mevlüt Kaplan anlattı… Cumhuriyet’in ışığı: Köy Enstitüsü!

Köy enstitülü, 93 yaşındaki Mevlüt Kaplan, günümüz eğitim sistemini eleştirdi: “Şu an yüzlerce, binlerce mezun, öğretmen olmanın hayalini kurarken, öğretmenlikle alakası olmayan kişilerin okullarda görev aldığını görüyoruz.”

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2023 11:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Emekli öğretmen Mevlüt Kaplan anlattı… Cumhuriyet’in ışığı: Köy Enstitüsü!

Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü mezunlarından öğretmen Mevlüt Kaplan, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk oldu.

93 yaşındaki Kaplan’ın yıllara rağmen eli hala kalem tutuyor; 600’den fazla kitabın yazarı. Emekli öğretmen ve Türk Edebiyatının duayen isimlerinden biri olan Kaplan, Köy Enstitülerinde inşa edilen eğitim sistemi ile günümüz eğitim-öğretim koşullarını değerlendirdi.

KAPLAN, ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE DİKKAT ÇEKTİ

Önemli eleştirilerde bulunan Kaplan, atama bekleyen binlerce öğretmene dikkat çekerek “Köy enstitüsüne başlayan tüm öğrencilerin ne zaman, nerede öğretmenlik yapacağı, ne iş ile ilgileneceği öncesinden belirlenirdi. Ancak şu an yüzlerce, binlerce mezun, öğretmen olmanın hayalini kurarken, öğretmenlikle alakası olmayan kişilerin okullarda görev aldığını görüyoruz” dedi.

MEVLÜT KAPLAN KİMDİR?

Kaplan, Akşehir’in Ökes Köyü’nde doğdu. İvriz Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü’nü bitirdi. Bir süre yurtdışında kaldı. Londra Marylebone Dil Koleji’nde okudu. Dünya çocuk edebiyatlarını inceledi. İzlenimlerini BBC ve Kıbrıs Bayrak radyolarında yayınladı. Öğretmenlik, eğitim uzmanlığı ve ilköğretim müfettişliği yaptı.

Masal, anı, gezi, öykü, roman, şiir türlerinde eserler verdi. Şiir, öykü, inceleme dalında 12 ödül aldı. İzmir’de Özgür Eğitim Yayınevi’nin genel yayın yönetmeni. Adına her yıl ödüllü edebiyat yarışmaları düzenleniyor.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR-  Bakan Tekin 81 ilden gelen öğretmenlerle Anıtkabir’de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.