TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini 179 bin ton

İzmir Ticaret Borsası 2023/24 sezonu Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahminine göre mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağını açıklandı

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2023 09:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini 179 bin ton

İzmir Ticaret Borsası 2023/24 sezonu Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahminini açıkladı. İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği iş birliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dâhilinde gerçekleşen çalışmalar sonucunda Ege Bölgesi 2023/24 sezonu rekolte tahmini mahlıç pamuk üretiminin tahmini 179 bin ton olarak açıklandı.

Pamuk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uçak1

PAMUKTA REKOLTE TAHMİNİ 179 BİN TON

Ege Bölgesi 2023/24 sezonu rekolte tahmini 460 bin ton olarak açıklayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve GDO'suz Pamuk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uçak, bir önceki sezona göre bölgede pamuk ekim alanlarının yüzde 12,3 oranında azalarak 104 bin hektara düştüğü belirtti. Ortalama kütlü veriminin dekarda 440 kilogram olması beklendiğini ifade eden Uçak, “Buna göre kütlü üretimin 460 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

1webp1

İHTİYACIMIZ UZUN VADELİ DOĞRU POLİTİKALAR

Tarımsal üretim ve emtia piyasaları savaşlardan ve hayatın normal akışını engelleyen deprem ve iklimsel olaylardan en hızlı ve en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Uçak, “Bu nedenle yaklaşık son dokuz aydır pamuk piyasası beklenen ve istenen yapıda değil. Hatta son yirmi yıldır şahit olduğum en kötü ticari dönemin içinde olduğumuzu ifade edebilirim. Dünya pamuk fiyatları neredeyse 60 TL/kilogram seviyelerinde dolaşırken yerli pamuk fiyatımız 45-46 lira seviyelerini geçemiyor. Üretim maliyetleri 25 TL/Kilograma ulaşmışken, çekirdekli pamuk fiyatları 18-20 TL/ Kilogram kg seviyelerinde seyrediyor. Böylesi bir fiyat yapısı sürdürülebilir üretimi ve doğal olarak ticareti olumsuz etkiliyor. Özetle, pamuk üretiminde Türkiye’nin geleceğinin belirsiz olduğunu söyleyebilirim. Ancak karalar bağlamaya gerek yok, çözülemeyecek ve aşılamayacak engelimiz yok. İhtiyacımız olan tek şey uzun vadeli doğru politikalar” ifadelerini kullandı.

2egepamuk rekolşte1

DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAKTIR

Pamuk sektörü, üretimden sanayiye kadar yüzbinlerce insanın istihdam bulduğu stratejik açıdan önemli bir sektör olduğunu ifade eden Uçak, “Bu nedenle ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması kritik önem taşıyor. Bunun için üreticinin ve sanayicinin finansmana erişimi sağlanmalı ve özellikle tarımsal üretim maliyetleri döviz kurlarındaki artışa karşı korunmalıdır. Bizler, pamukta sürdürülebilir üretim için üreticilerimizin yeterli kazancı elde etmesini bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bu amaçla, yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve az evvel bahsettiğim bugünkü fiyat koşullarının üreticimize olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla prim desteğinin kilogram başına en az 5 TL  seviyesine yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Pamuk sektörünün içinde bulunduğu sorunlara hızlı ve uzun vadeli çözümler sunulmadığı takdirde ekim alanlarımız ve dolayısıyla üretimimiz bir sonraki yıl daha da gerileyecek ve 30 milyar doların üzerinde bir ihracat gelirine sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün hammadde açısından dışa bağımlılığı artacaktır” dedi.

BU DURUMU CEHALET OLARAK TANIMLIYORUM

Sektörle ilgili değerlendirmelerinden önce son zamanlarda yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda da bulunan Uçak, “Bugün burada mutlu bir şekilde, yüzlerimizin gülerek yeni sezona keyifle başladığımızın haberini vermeyi çok isterdim.  Ancak, biliyorsunuz sektörel sorunlarımız bir yana, son dönemde Rusya -Ukrayna savaşından sonra gerilimin hat safhaya ulaştığı İsrail Filistin savaşı dünyanın gündemine oturdu. İsrail'in Gazze’deki hastaneye yaptığı füze saldırısı sonrası geçtiğimiz gün cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 3 günlük yas ilan edildi. Sivillerin ve masum insanların savaşlarda yaşamlarını yitirmesi, hastane, okul ve benzeri kamusal alanların imha edilmesi tek kelimeyle insanlık suçudur. Bu suça ortak olan tüm kesimleri kınıyorum, savaşlarda ölen masum insanlara Allah’tan rahmet, öksüz ve yetim bırakılan çocuklara en içten duygularımla sabır ve irade temenni ediyorum. Her şey bir yana, içinde bulunduğumuz bilim ve teknoloji çağında savaşların hala topla tüfekle yapılıyor olmasını aklım almıyor. Açıkçası ben bu durumu cehalet olarak tanımlıyorum. Dilerim bir an önce tüm uluslar ortak akılda birleşerek bu anlamsız ego savaşlarına bir son verir” şeklinde konuştu. 

Nejat Sağel1

GELECEK YIL REKOLTE DÜŞÜŞÜ YAŞANABİLİR

Aydın Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel, “Pamuk denince akala Söke gelir. Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 8’i Söke’de gerçekleşmektedir. Ovamızda 2023-2024 sezonunda 315 bin dekarlık alana pamuk ekimi gerçekleşti. Pamuk fiyatlarının düşük ve sabit olmasından dolayı çiftçilerimiz zor durumda. Fiyatlar bu şekilde devam ederse önümüzdeki sezon rekoltenin daha düşük olacağını tahmin ediyoruz.  Pamuğun ilerleyen zamanda daha çok değer görmesini umuyoruz” dedi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- İzmir'de elektrik kesintisi - 20 Ekim 2023 Cuma

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.