TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİSK Ege Bölgesinden TÜİK’e: “Ekmeğimizle oynamayın”

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamlarını eleştirerek, “Her gün çarşıda, pazarda, markette maruz kaldığımız enflasyon rakamlarının çok ama çok altında” dedi

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 10:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
DİSK Ege Bölgesinden TÜİK’e: “Ekmeğimizle oynamayın”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temmuz ayı enflasyonunu yüzde 9,49 açıklamasına tepki gösteren DİSK Ege Bölge Temsilciği ve bağlı sendikalar, gerçek enflasyon rakamlarının açılmasını istedi.

Basın metnini okutan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, şu ifadeleri kullandı: “TÜİK, ülkemizin en önemli ücret belirleyeni haline gelmiştir. Çünkü Türkiye'de bütün emek gelirleri, TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerine göre belirlenmektedir. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarının; İşçilerin, düşük gelirlilerin ve emeklilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği, gerçek orandaki enflasyonu yansıtmadığı ortadadır. Ve her gün çarşıda, pazarda, markette maruz kaldığımız enflasyon rakamlarının çok ama çok altındadır.”

ŞAİBELİ ENFLASYON ORANLARI

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor: “Türkiye’de bütün ücret gelirleri TÜİK tarafından eksik ölçülen resmi enflasyon rakamı üzerinden belirlenmekte ve bunun sonucu olarak yaşanan yüksek enflasyon süresince, milyonlarca çalışan ve emekli yoksullaştırılmaktadır. Özellikle emeklilerin hayat pahalılığı karşısında ücretlerinin düşmesi ve en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 liraya milyonlarca emeklinin mahkûm edilmesi kabul edilir gibi değildir. Bu nedenle ivedi olarak en düşük emekli maaşı, asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Tüm dünyada tek asgari ücret belirlenirken ülkemizde iki tane askeri ücret belirlenmektedir, birinci asgari ücret 7bin 500 TL emekli maaşı, ikinci asgari ücret 11 bin 400 TL olarak belirlenmiştir. TÜİK, konfederasyonumuz DİSK tarafından açılan davada verilen yargı kararına rağmen, madde fiyat listesini açıklamamış, uzun zamandır veri karartarak şaibeli enflasyon oranlarını açıklamış ve doğalgazda ‘sıfır fiyat’ uygulaması ile enflasyonu düşük göstererek milyonlarca emekçinin geliriyle oynayan bir kurum haline gelmiştir.”

KAMUOYU İLE PAYLAŞMAMAYI TERCİH ETTİ

 “TÜİK 3 Ağustos 2023 Perşembe günü, yani bugün temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacaktır” diyen Sarı, “Haziran 2022'de enflasyon hesabının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçen TÜİK, böylece fiyat bilgilerini şaibeli hale getirmiş bulunmaktadır. Konfederasyonumuzun 3 Haziran 2022’de Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde TÜİK’ten madde fiyat listesini talep etmesine rağmen; TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek, bilgi talebimizi reddetmiştir. Bunun üzerine dava açılmış, idari mahkeme kararında Disk’ in bilgi edinme talebinin karşılanmasına karar verilerek TÜİK başkanlığına karar iletilmiş, ancak TÜİK Başkanlığı, Anayasayı ve kanunu tanımayan bir tutumla, madde fiyat listesini, konfederasyonumuz ve kamuoyu ile paylaşmamayı tercih etmiştir” bilgisini paylaştı.

ENFLASYON İSTATİSTİKİ BİR MESELE DEĞİLDİR

Yargı kararının uygulanmamasının; enflasyonun hatalı ölçülmesine ve bu nedenle de milyonlarca emekçinin hakkının gasp edilmesine neden olduğunu söyleyen Sarı, “Enflasyon istatistiki bir mesele değildir, sadece bir rakamdan da ibaret değildir, halkın ekmeğidir. TÜİK’in sepetindeki soğanın, peynirin, makarnanın, etin, sütün, domatesin fiyatını halktan gizlemekteki ısrarı ve bir kamu kurumunu yöneten kişilerin, yargı kararlarına uymaması kabul edilemez. TÜİK Başkanı ve yönetim kurulunu buradan uyararak, yargı kararlarının uygulaması ve bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) kapsamında ‘madde sepeti ve ortalama madde fiyatları’ listesinin de açıklanması gerektiğini buradan bir kez daha yinelemek istiyoruz” dedi.

EKMEĞİMİZLE OYNAMAYIN

Sarı, son olarak “Çok defa söyledik, bir defa daha söyleyelim: TÜİK enflasyonla mücadele kurumu değildir. TÜİK enflasyonu bastırmak, enflasyonu düşük göstermekle görevli bir kurum değildir. Yüksek enflasyonla ve alım gücünün hızla düşmesiyle mücadele etmesi gereken kurumlar bellidir. Enflasyonla hükümet mücadele eder. Buradan TÜİK yönetimine bir kez daha sesleniyoruz: Kamusal sorumluluğunuzu yerine getirin. Enflasyonu doğru ölçün. Enflasyon verilerini bilim dünyasına açın ve kamuoyu ile paylaşın. Böylesine yüksek enflasyon döneminde daha fazla şeffaf ve açık olun. Hukuka uyun, gerçekleri açıklayın, ekmeğimizle oynamayın” cümlelerine dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.