TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DEVA Partisi milletvekilinden 5 soruluk Kemeraltı yangınları önergesi

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, son dönemde Kemeraltı Çarşısında arka arkaya çıkan yangınlar hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplandırması istemiğe yazılı önerge verdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 10:36
Kaynak: GURBET YAVUKLU
DEVA Partisi milletvekilinden 5 soruluk Kemeraltı yangınları önergesi

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Kemeraltı’nda çıkan yangınların sebebinin öğrenilmesi maksadıyla İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yazılı olarak cevaplandırması için 5 soruluk bir önerge hazırladı. Ösen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Söz verdiğimiz gibi Kemeraltı yangınlarıyla ilgili soru önergemizi hazırlayarak konuyu TBMM gündemine taşıdık. Sadece İzmir'in değil bölgenin de insan yoğunluğu en fazla merkezlerinden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısını kaderine terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen’in verdiği önerge şu şekilde;

“Dünyanın en eski yerleşim alanlarından olan İzmir'in merkezinde yüzyıllardır faaliyet gösteren Kemeraltı Çarşısı, pek çok kültürün izlerini taşıyan 2 bine yakın tescilli tarihi binaya ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde her yıl yerli yabancı turistin ilgisini çeken Kemeraltı, aynı zamanda İzmir ve çevre illerde yaşayan vatandaşlarımızın sıklıkla ziyaret ettiği bir alışveriş merkezidir. Bu nedenledir ki Kemeraltı Çarşısı, yaklaşık 12 bin civarında esnafımızın geçimini sağladığı bir iş kapısıdır. Tarihi ve kültürel birikimiyle dünyanın sayılı örneklerinden olan Kemeraltı Çarşısında bulunan yapıların birbirine bitişik, eski ve ahşap malzemeli olması, sokakların darlığı yangınların sıçrayarak hızla yayılmasına neden olmaktadır. Son dönemlerde arka arkaya yaşanan yangınlar Kemeraltı Çarşısının geleceğiyle ilgili kaygılara neden olmuştur.

Bu bağlamda,

1. Kemeraltı Çarşısında son 1 yılda kaç yangın çıkmıştır? Çıkan yangınlar, hangi sebeplerden kaynaklanmıştır?

2. Kemeraltı Çarşısında son 1 yılda çıkan yangınlarda zarar gören ya da hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuş mudur?

3. Son 1 yılda çıkan yangınlardan etkilenen ticarethanelerin sayısı kaçtır? Bu yangınlar nedeniyle kaç esnafımız ne kadar maddi zarara uğramıştır?

4. Son 1 yılda çıkan yangınlarda kaç tarihi bina zarar görmüştür? Zarar gören tarihi binalarda restorasyon çalışmaları yapılmış mıdır? Zarar tanzim edilmiş midir?

5. Kemeraltı Çarşısında çıkabilecek bir yangının yayılmasını önleyecek çalışmalar yapılmış mıdır? Kaç tarihi binanın dış cephesinde yangın yalıtımı bulunmaktadır? Tarihi binaların kaçında duman dedektörü, sulu yangın sistemleri vardır?”

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.