DEÜ’de çevresel kirleticiler masaya yatırıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) iş birliğiyle Exposome-TR Sempozyumu düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 15:11
Kaynak: BÜLTEN
DEÜ’de çevresel kirleticiler masaya yatırıldı

Exposome-TR Sempozyumu'nda, iklim değişikliği ve çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkileri bilimsel verilerle ele alındı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, sempozyumda çevre kirliliğine karşı teknolojik çözümlerin önemine dikkat çekti. Uluslararası katılımlı Exposome-TR Sempozyumu’na farklı üniversitelerden bilim insanları, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrencilerin katılım gösterirken aynı zamanda TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında İBG adına başvurusu yapılan "EKSPOZOM Platformu" projesinin yürütücüsü olan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da katıldı.

deü

Çevre sağlığına katkı sağlamak için

Rektör Yılmaz, DEÜ’nün bu projede yer almasının bilime, çevreye ve topluma katkı sağlama misyonlarının bir parçası olduğunu belirterek, “Çevresel kirleticilerin ve iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlayarak, bu sorunlara yeni teknolojilerle çözüm bulmayı hedefliyoruz. Çevre ve insan sağlığına katkı sağlamak için Dokuz Eylül Üniversitesi olarak gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz” dedi.

deü

Türkiye’nin farklı şehirlerinde de düzenlenecek

26-27 Eylül tarihlerinden gerçekleştirilen sempozyumun ilk günkü açılış oturumunda EKSPOZOM projesinin detaylarını aktaran Rektör Yılmaz, “Sempozyumumuzda çevre ve insan sağlığı alanında büyük verinin yol haritasını oluşturuyoruz. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenleyeceğimiz beş toplantı serisinin ilkidir. Bu etkinliklerde su ve hava kaynaklı kimyasal kirleticilerin ve iklim değişikliğinin sağlığımıza ve doğaya etkilerini inceleyeceğiz. Ayrıca, kimyasal ve çevre kirliliğinin etkilerini azaltmak için yeni teknolojiler, özellikle membran ve sensör teknolojileri geliştirmenin önemine değineceğiz. Bu teknolojileri hem ülkemizin hem de tüm insanlığın hizmetine sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

deü

Disiplinler arası çalışmanın ürünü

Sempozyuma katkı sunan uluslararası düzeyde bilim insanları olduğunu belirten Rektör Yılmaz, “Bu çok değerli bilim insanlarını projemizin bir parçası haline getirmek, kendi hocalarımızın da benzer projelerde yer almasının önünü açacak önemli bir adımdı. Bilim insanlarını bir araya getiren ve disiplinler arası çalışmanın ürünü olan sempozyumumuz, bu anlamda da büyük önem taşıyor. Emeği geçen tüm hocalarımıza ve yerli-yabancı araştırmacılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.