TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Daha önce ret almıştı: Antik kent ve sit alanına maden ısrarı

Geçtiğimiz yıllarda Menderes’te arkeolojik bölgeyi kapsayan ve Metropolis Antik kentinin hemen yanında kırma-eleme tesisi açmak isteyen Aslar Beton Ürünleri İnş. Asfalt Mad. Tic. Ve San. A.Ş., aynı proje için yeniden ÇED sürecini başlattı. Yeni proje de iki farklı sit alanına komşu konumda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 16:21
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Daha önce ret almıştı: Antik kent ve sit alanına maden ısrarı

İzmir’in arkeolojik sit bölgelerini tehdit eden maden projelerine bir yenisinin eklenmesi için daha harekete geçidi.

Geçtiğimiz yıllarda Menderes’te arkeolojik bölgeyi kapsayan ve Metropolis Antik kentinin hemen yanında kırma-eleme tesisi açmak isteyen Aslar Beton Ürünleri İnş. Asfalt Mad. Tic. Ve San. A.Ş., aynı proje olan “Kalker Ocağı Ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi için yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlattı.

ÇED ALANI DEĞİŞTİRİLDİ

Şirket daha önce de Menderes ve Torbalı ilçelerine bağlı Özbey ve Yeniköy Mahallelerini maden projesi için ÇED sürecini başlatmıştı.

Proje alanı, ormanlık alanın tamamını kaplayıp, Metropolis Antik Kenti 1. Derce Arkeolojik Sit alanına 100 metre mesafedeyken, 3. Derece Arkeolojik Sit alanına 1,23 km yakınlıkta kalırken zmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yayınlanan görüşte, “Metropolis Antik Kenti ile 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde kalan 3374861 Erişim Numaralı sahada yapılmak istenen faaliyetlerin patlatma yöntemiyle yapılacak olması sebebiyle, Metropolis Antik Kentine ve 25.06.2020 gün ve 10827 sayılı kararımızla tescil edilen sit alanlarına zarar vermesi kaçınılmaz olacağından, maden sahasının arkeolojik sit alanında kalan kısımlarında, hiçbir maden faaliyetinde bulunulmamasına karar verildi” denmişti.

Öte yandan; şirket, proje alanında revizyona giderek yeniden ÇED sürecini başlattı.

Yeni proje sahasına en yakın yerleşim birimi Özbey ve Yeniköy Mahallesi’nde yer alan evler olup kuş uçumu yaklaşık 1.600 m doğusunda yer alıyor. ÇED alanına en yakın yapı ise 780 m mesafede bulunan Yapı-1’dir. ÇED alanın 50 m kuzeydoğusunda 3. Derece Arkeolojik Sit ve 150 m kuzeydoğusunda 1. Derece Arkeolojik Sit bulunmaktadır. ÇED alanı Metropolis Antik kentine ise 2 kilometre mesafede yer alıyor.

Hazırlanan ÇED raporunda, “83,68 hektarlık ruhsat alanının 60,06 hektarı ÇED alanı olarak belirlenmiş olup 5.000.000 ton/yıl Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi faaliyeti planlanmıştır. İzmir Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşüne istinaden ise ÇED süreci sonlandırılmıştır. Çevresel etkilerin azaltılması ve kalkerin ekonomiye kazandırılması amacıyla ÇED alanı 24,86 ha. ile sınırlandırılmış ve üretim kapasitesi düşürülmüştür” denildi.

Yapılan revizyonla birlikte ÇED alanı 24,86 hektar olarak değiştirilirken ÇED alanı içerisinde; 15,20 hektar ocak alanı, 0,31 hektar kırma eleme alanı, 0,60 hektar ürün/bypass stok alanı, 1,24 hektar bitkisel toprak alanı, 1,25 hektar pasa alanı ve 0,20 hektar şantiye alanı planlandı.

Madenin üretim kapasitesi ise yılda 1 milyon tona düşürülürken ve Kırma Eleme Tesisi kapasitesi yılda 380 bin ton olarak planlandı.

TARIM BÖLGESİNDE PATLATMA YÖNTEMİ

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı” içerisinde kalırken tarım bölgesindeki kalker ocağında açık ocak işletme yöntemi ile delme-patlatma işlemi uygulanacak ve basamaklar oluşturularak üretim çalışmaları yapılacak.

Proje maliyetinin ise 41 milyon 200 bin lira olması bekleniyor.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.