TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çözüm uyutmakta değil çip takıp kısırlaştırmakta

Türkiye’nin gündemindeki sokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısını değerlendiren Başkan Selim Özkan, “Hayvan 30 gün içinde sahiplendirilemezse uyutmak bu sorunu çözmez ve bu insani olmaz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 08:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 09:21
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çözüm uyutmakta değil  çip takıp kısırlaştırmakta

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen AK Parti kurmayları, insanlara karşı hayati tehlike oluşturdukları gerekçesi ile sokak hayvanları hakkında yeni düzenleme için Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe gidileceğini belirtti. Bu bağlamda ortaya çıkartılan yeni yasa tasarısının içindeki “Topla-Kısırlaştır-Uyut” modeli ise birçok kesimin tepkisine yol açtı. Bahsi geçen yasa tasarısının bir çözüm niteliği taşımadığını söyleyen İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan ise çözüm önerisi olarak iki madde üzerinde durdu “için ilk aşamada bütün hayvanların çiplenmesi lazım. İkinci aşamada ise yapılması gereken büyük şehirlerdeki belediyelerin, ilçe belediyelerle birlikte kısırlaştırma uygulamasını yapmaları lazım. Bu uygulamaya büyük önem verilmeli. Bu iki uygulamayı layıkıyla yaparsak, birinci aşamada sokağa hayvan atılmasını engellemiş olacağız. İkinci aşamada ise hayvanların kontrolsüz üremesini engellemiş olacağız” diye konuştu.

ANA SORUN BURADA BAŞLIYOR

Hayvanları uyutmanın bir çözüm olmadığını belirten Başkan Özkan, bu uygulamanın insani olmadığını dile getirdiği açıklamasında “Biz İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak Her zaman söylüyoruz, sokak köpeği yoktur sokağa atılan hayvanlar vardır. Bunun çözümü için ilk aşamada bütün hayvanların çiplenmesi lazım. Çiplenme ile ilgili bir süreç Türkiye’de başladı ve 2022’de bitti. Yani yeterli özen gösterilmedi. Böyle olunca da şu anda hayvan sahibi kimdir nedir bilinmiyoruz. Nasıl insanların bir T.C. kimlik numarası varsa hayvanların da çipleri olmalı. Çünkü hayvanların çok ciddi takibatı gerekiyor ve eğer hayvan çipliyse, hayvan sahibinin kimlik bilgileri adresi ve gereken birçok bilgiye çip okutulduğunda ulaşılabiliyor. Böylelikle de hayvan sokağa atılırsa atan kişi öğreniliyor. Ayrıca yine önemli bir konu olan hayvan polisi konusuna gelelim. Tüm büyük şehirlerde hayvan polisleri olmalı. Böyle bir birim var ama aktif olarak şu anda kullanılmıyor. Örneğin parklarda, trafikte polisler nasıl çevirme yapıp kimlik kontrolü yapılıyorsa, tıpkı bunun gibi hayvan polislerinin elinde çip okuma cihazı olmalı ve hayvanın üzerindeki bu çipi okuttuğunda gereken bilgilere sistemden görülmeli. Farz edelim ki hayvanın üzerinde çipi yok ise de sahibine belirli bir süre verilip hayvana çip taktırılması söylenmeli. Böylelikle insanlar bakamayacağı hayvanın sahiplenmeyeceklerdir. Doğal olarak sokağa atma durumu yaşanmayacak. Aslında ana sorun burada başlıyor. Sokaktaki hayvanı toplayıp, barınağa getirip 30 gün içinde sahiplendirilemezse uyutmak bu sorun çözmez ve bu insani olmaz. Tabi ki köpeklerin bir canlıya, bir insana saldırması kabul edilemez ama baktığımız zaman insanlar bu hayvanların doğal alanlarını işgal ediyor, hayvan da aslında böyle bir tepki vermek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

ESAS ÇÖZÜM BUDUR

Sokak köpeği sorununun çözülmesi için uygulanması gereken iki aşama olduğunu ve bu aşamalar eksiksiz uygulanırsa, bu sorunun ilerleyen yıllarda kendiliğinden çözülebileceğini söyleyen Özkan, “İkinci aşamada ise yapılması gereken büyük şehirlerdeki belediyelerin, ilçe belediyelerle birlikte kısırlaştırma uygulamasını yapmaları lazım. Bu uygulamaya büyük önem verilmeli. Bu iki uygulamayı layıkıyla yaparsak, birinci aşamada sokağa hayvan atılmasını engellemiş olacağız. İkinci aşamada ise hayvanların kontrolsüz üremesini engellemiş olacağız. Böylelikle bir süre sonra sokak hayvanı sorunu kendiliğinden ortadan kalkacak. Çünkü sorunu temelden çözmüş olacağız ve bu sorun yavaş yavaş azalacak. Esas çözüm budur. Öte yandan Büyük şehir belediyelerinin ve ilçe belediyelerin kanunda belirtilen şekilde kısırlaştırma ve bakım hizmetlerini vermesi gerekli” dedi.

KAYIT DIŞI HAYVAN TİCARETİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Özellikle sosyal medya aracılığı ile bazı vatandaşların kayıt dışı hayvan ticareti yapıldığına dikkat çeken Özkan, yetkililerin bunun ödüne geçmesi gerektiğini vurgulayarak “Değinilmesi gereken bir diğer önemi konu ise şu; aklınıza gelebilecek her yerde hayvan ticareti yapılıyor. Bu kişiler merdiven altında cins kedi ve köpek satarak, kayıt dışı hayvan ticareti yapıyor. Bunun yetkililer tarafından denetlenmesi, önüne geçilmesi lazım. Bu kişilere caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerekiyor. Aksi halde bu hayvanlar çiplenemiyor ve takip de edilemiyor.  Üstelik bu hayvanlara iç dış parazit ve ilaçlamalar yapılmadığı için hayvanlardan insanlara geçen parazitler hastalıklara sebep oluyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.