TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çok pahalı bir sistem: Şehir hastaneleri

Şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı açısından bir bütçe yükü olduğunu kaydeden TTB, “Şu an bile 12 şehir hastanesinin kira ve hizmet giderleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 11,4’ünü götürmektedir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 13:59
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Çok pahalı bir sistem: Şehir hastaneleri

Birçok kente yayılan şehir hastaneleri projesi beraberinde tepkileri de getirirken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) eleştirilerini sıralamaya devam ediyor.

Şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı açısından bir bütçe yükü olduğunu kaydeden TTB, “Şu an bile 12 şehir hastanesinin kira ve hizmet giderleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 11,4’ünü götürmektedir. Bu proje devam etseydi 31 şehir hastanesine Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık yüzde 50’sini ayırmak zorunda kalacaktı” dedi.

18 ŞEHİR HASTANESİNDEN VAZGEÇİLDİ

Yapılan açıklamada, “TTB olarak yıllardır şehir hastanelerinin kamu-özel işbirliği (KÖİ) projesi kapsamında sürdürülemeyeceğini, sağlık hizmeti sunumu ve alımı açısından uygun olmadığını, çok pahalı bir sistem olduğunu, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini 25 yıl boyunca ipotek altına alacağını belirtmiş; bu projeden vazgeçilmesi gerektiğini kaydetmiştik. Sağlık Bakanlığı yapmayı planladığı 31 şehir hastanesi projesinin 18 tanesinden vazgeçmiş; kalan hastanelerin KÖİ ortaklığı ile değil, kamunun kendi kaynaklarından yapılacağını belirtmiştir. TTB olarak yıllardır söylediğimiz Sağlık Bakanlığı bütçesinin önemli bir kısmının şehir hastanelerine ayrıldığı durumunu yalanlayan Sağlık Bakanlığı şimdi şehir hastaneleri için 27,5 milyar avronun üzerinde ödeme yapılmayacağını aktardı” sözleri aktarıldı.

BAKANLIK BÜTÇESİNİN YÜZDE 50’SİNİ AYIRMAK ZORUNDA

Devamında, “Sağlık Bakanlığı, ‘Şehir hastanelerinin bütçeye yükü sanıldığı gibi kalmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır’ demek zorunda kalmıştır. Şu an bile 12 şehir hastanesinin kira ve hizmet giderleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 11,4’ünü götürmektedir. Bu proje devam etseydi 31 şehir hastanesine Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık yüzde 50’sini ayırmak zorunda kalacaktı. Salgın döneminde ağırlıklı hizmetin şehir hastanelerinde verildiğini vurgulayan Sağlık Bakanı’na şunu hatırlatmak isteriz: Pandemide yüzbinlerce insanımız ölmüştür. Salgınları ancak koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin olduğu birinci basamak sisteminiz güçlü ise önleyebilirsiniz” denildi.

Son olarak “Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada ‘Sadece Ankara'da Bilkent Şehir Hastanesi, var olan Kovid-19'lu yatan hastanın yüzde 62'sine hizmet verdi’ demektedir. Evet; Ankara’da içlerinde Numune, Dışkapı, Yüksek ihtisas gibi yıllardır eğitim ve hizmet veren 13 hastaneyi kapatırsanız vatandaşın şehir hastanelerinden başka gideceği hastane kalmayacaktır” eleştirisi yapıldı.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.