TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cezaevi alanında yeni gelişme: Yargıdan bakanlığa bir veto daha

Geçtiğimiz hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Rezerv Alan” kararının iptal edildiği Buca Cezaevi alanına ilişkin yeni bir karar daha çıkarken bakanlık yargıdan bir veto daha yedi

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cezaevi alanında yeni gelişme: Yargıdan bakanlığa bir veto daha

İzmir’de 62 yıl hizmet veren ve depremde zarar gördüğü için yıkılan Buca Cezaevi alanı planlarına ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.

Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Rezerv alanı” ilan edilen alanın planlamasına ilişkin kentte uzun süren tartışmalar yaşanmıştı.

“Yeşil alan" ve "rant" polemiklerin yaşandığı bölge için hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plan hazırlanırken İzmir 4. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz Temmuz ayında Buca Cezaevi alanı için bakanlık tarafından hazırlanan planlarla ilgili “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti.

ÖNCE REZERV ALAN SONRA DA PLAN KARARI
Alana ilişkin art arda gelen mahkeme karlarının ilkinde geçtiğimiz hafta İdare Mahkemesi, bakanlığın bölgeye ilişkin “Rezerv alan” kararını iptal etmişti.
Öte yandan; rezerv alan kararının iptalinin ardından bakanlık planlarına bir veto da İzmir 4. İdare Mahakemesi’nden geldi.
Mahkeme, bakanlık tarafından hazırlanan ve bölgede yapılaşmayı öngören, daha önce “yürütmeyi durdurma” kararı verdiği planlarına ilişkin nihai kararını verdi. Kararla birlikte bakanlığın alan için hazırladığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği iptal edildi.
Kararı duyuran İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Buca cezaevi arazisinin yüzde 85'inde toplam 70 bin metrekare inşaat yapılmasını sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İmar plan değişikliği İdare Mahkemesi tarafından iptal etti. Alanda imar planı yapma yetkisi almak için hukuka aykırı şekilde alına rezerv yapı alanı ilan kararı iptal edilmişti. Mahkeme, şimdi de bu karara dayalı olarak yapılan İmar planını Bakanlığın plan yetkisi olmadığı için iptal etti. Bir kez daha söylüyoruz; Buca Cezaevi alanı yeşil alan olsun Gelin bunu hep beraber sağlayalım. İster Merkezi Hükümet ister İzmir Büyükşehir Belediyesi yapsın, alanı yeşil alan olarak kamunun kullanımına açalım. Kazanan İzmir halkı olsun.”
Mahkeme tarafından verilen kararda, İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi; “ …. Bu durumda, dava dosyasında bulunan bilgi belgeler ile bilirkişi raporu birlikte değerlendirilmesi neticesinde, dava konusu parsellerin Rezerv Yapı Alanı kapsamına alınmasına dair "Rezerv Yapı Alanı Gerekçe Raporu"nun, mevzuat hükümleri ile tarif edilen teknik ve nesnel tespitlerden yoksun olduğu, raporda sadece dayanak alınan mevzuat hükümlerine yer verildiği, parsellere yönelik özel herhangi bir irdeleme yapılmadığı, dava konusu parsellerin içerisinde bulunduğu konumda tekil olarak kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında rezerv yapı alanı olarak belirlenmesini gerektirecek herhangi bir analitik ya da gözlemsel veriye dayalı tespite yer verilmediği görülmekle, dava konusu parsellere yönelik "Rezerv Yapı Alanı Gerekçe Raporu"nun 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 4. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi hükümüne uyarlık göstermediği anlaşıldığından, işbu gerekçe raporuna dayalı olarak tesis edilen uyuşmazlık konusu parsellerin rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. " gerekçesiyle işleme yönelik yürütmenin durdurulmasına akabinde 29/09/2023 tarih ve K:2023/1496 sayılı kararıyla da iptaline karar verildiği anlaşılmaktadır. 
Bu durumda, yukarıda yer verilen Mahkeme kararı uyarınca dava konusu imar planlarının dayanağı olan ve İzmir ili, Buca ilçesi, İnönü Mahallesinde bulunun, 673 ada 12, 101, 166, 171, 172, 173, 175, 177, 190, 202, 213, 222 sayılı parseller ile 7229 ada 27 ve 28 sayılı parselleri ve 7240 ada 1, 2, 3, 31 ve 32 sayılı parselleri kapsayan alanın rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 04/08/2020 tarih ve 163086 sayılı işleminin iptaline karar verildiğinden, dayanaksız kalan uyuşmazlık konusu işlemlerde de hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bakanlıktan veto yedi: Çam fıstıklarını kurtaran karar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.