TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çeşme'nin yanan kıyıları, sakız ağaçlarıyla yeşerecek

İzmir'in Çeşme ilçesinde, orman yangını nedeniyle zarar gören denize sıfır alanlara dikilen yöreye özgü sakız fidanlarının boyları 1 metreye kadar ulaştı

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2023 08:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çeşme'nin yanan kıyıları, sakız ağaçlarıyla yeşerecek

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2020'de Ildırı Mahallesi'nde, geçen sene de Ovacık mevkisinde çıkan yangınların ardından bölgenin yeniden yeşillendirilmesi için özel bir çalışma hazırladı.

Alanın temizlenmesinin ardından Ildırı'da 10 bin, Ovacık'ta ise 6 bin yöreye özgü sakız fidanı toprakla buluşturuldu. Her iki bölgede deniz kıyısında 63 hektar alan ağaçlandırıldı. Geçen sürede Ildırı'daki sakız fidanlarının boyu 1 metreye ulaştı, Ovacık'taki ağaçlar ise büyümeye devam ediyor.

sakız ağacı_ilkses

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Çeşme ve çevresinin sakız ağacının ana yurdu olduğunu ancak yangın ve bilinçsiz kesimler nedeniyle yıllar içinde yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

EKONOMİK AÇIDAN DEĞERLİ

Sakız ağacının ekonomik açıdan çok değerli bir bitki olduğunu vurgulayan Derince, şöyle konuştu:

"Biz bu çalışmalarımızla ekonomik manada da ülkemize çok ciddi katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Sakızlar ortalama 8 yıl içinde ürün vermeye başlıyor. Bu iklime ve toprak şartlarına göre değişiyor. Sakız fidanlarına adeta bir çocuk hassasiyetinde bakıyoruz. Her sene diplerini çapalıyoruz. Gerekli gıda takviyelerini veriyoruz. Gerekirse suluyoruz. En kısa sürede ürün almayı hedefliyoruz. Şu anda boyları yaklaşık bir metre civarında oldu. Müteşebbislerimiz de bu konuda çalışmalar yapıyor. Hedefimiz 10 sene içinde burada ekonomik manada sakız ormanı oluşturmak."

Derince, yanan alanlara sakız fidanlarının yanı sıra kızılçam, kara selvi, zakkum, keçi boynuzu gibi 70 bin fidanın da toprakla buluşturulduğunu ifade etti.

YANGIN_İLKSES

106 YANGIN

Yaz döneminde şimdiye kadar İzmir ve Manisa'da 106 orman yangını çıktığını dile getiren Derince, bunun büyük bölümünün insan kaynaklı olduğuna işaret etti.
Yanan alanların aynı yıl içinde ağaçlandırıldığını vurgulayan Derince, "Daha dumanlar tüterken arkadaşlarımız planlama çalışmalarına başlıyor. Bir metrekaresi bile boş bırakılmadan ağaçlandırılıyor. Burası turizm cenneti olan bir yer. Buna rağmen gördüğünüz gibi herhangi bir otel, ev, villa vesaire yapılmadan ağaçlandırılmış vaziyette." diye konuştu. AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.