TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çeşme'de Yerel Tohum Takas Şenliği gerçekleşti

Çeşme Belediyesi ve İzmir Yerel Tohum Derneği, Çeşme'de "Yerel Tohum Takas Şenliği" düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 14:14
Kaynak: İHA
Çeşme'de Yerel Tohum Takas Şenliği gerçekleşti

Aya Haralambos Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, İzmir Yerel Tohum Derneği'nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi, Çeşme Belediyesi Tohum Merkezi, Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi, Ödemiş Belediyesi Tohum Merkezi, Turgutlu Yaşam Derneği ve Bornova Belediyesi Tohum Merkezi de stand açtılar ve yerel tohum dağıttılar. Ziraat Mühendisi Mehmet Pakkaner "Neden Toprak Sağlığı", Ziraat Mühendisi Anıl Ayvaz "Yerel Tohumların Önemi" ve Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner de "Kadim Gelenek; Ay Takvimine Göre Tarım" başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

Çeşme Halk Oyunları Ekibinin gösterisinin ardından ekşi maya, sirke anası ve yerel tohumlar vatandaşlara dağıtıldı. Ata tohumundan yetişen sebze, meyve ve endemik bitkilerin yok olmadan gelecek nesillere aktarılması amaçlanan, Çeşme Belediyesi ve İzmir Yerel Tohum Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen Çeşme Yerel Tohum Takas Şenliği, vatandaşların büyük ilgisiyle karşılandı. Dağıtım sırasında izdiham yaşandı.

İzmir Yerel Tohum Derneği Başkanı Selma Ay, etkinlik sonrasında yaptığı açıklamada, güzel bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, "İzmir Yerel Tohum Derneği olarak, Türkiye genelinde her bölgenin yerel tohumlarını korumak adına çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Yerel tohumların genetik yapısının bozulmaması için çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede, Cumhuriyet'in 100. yılında 100 bin paket yerel tohumu üreticilerle buluşturmak için bir proje başlattık. Bu, uzun soluklu bir süreç olacak. Bir yıl boyunca, 100 bin gönüllümüz ve yaklaşık 50 bin üyemizle tohumlar ekildi, hasat edildi, tohumluklar alındı, bize ulaştırıldı, paketlendi ve dağıtımına başlandı" dedi.

Selma Ay, organik tarıma geçişin önemine vurgu yaparak, organik ürünlerin satıldığı pazarların kurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, arkalarında değerli akademisyenlerin olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin ve devletin desteğinin daha da artması gerektiğini dile getirdi. Çeşme'de düzenledikleri etkinliğin büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Ay, çok sayıda üreticiden gelen yerel tohumların dağıtıldığını söyledi ve coğrafi işaretli ürünlerin korunmasına da önem verdiklerini belirtti.

Derneklerinin amacı hakkında bilgi veren Ay, "Yeryüzünde tarım yapılan her karış toprakta yerli değil, yerel tohumların kullanımını artırmak için bu tohumların üretimini desteklemek ve paylaşımına yardımcı olmak amacındayız. Yakın çevremizde, ülkemizde ve tüm dünyada; bilinen üstün özellikleri ile kuşaklar boyu yetişme ortamına uyum sağlamış yerel tohumların korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması; bizim amacımız değil, görevimizdir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.