TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı’da gündem bütçe: 1 milyarlık borç ve ‘itibar’ çıkışı

Bayraklı Belediyesi Mayıs Meclis Toplantısı’nda belediyenin 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü. AK Parti tarafından tanıtım ve ağırlama bütçesi ‘eğitim’ bütçesi kıyasıyla eleştirilirken 'itibar' göndermesi yapıldı. Bütçeye ilişkin ayrıca kamu borçlarına dikkat çekilerek “1 milyara yakın borç var” denildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 10:55
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Bayraklı’da gündem bütçe: 1 milyarlık borç ve ‘itibar’ çıkışı

Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi, Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, Bayraklı Belediyesi önceki dönem Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın son mali yılı olan belediyenin 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü. Oturumda ayrıca deprem konusu üzerinden ‘deprem kredisi’ atışması yaşandı.

BÜTÇEDENİN TEKNİK DETAYLARI…

Mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerince, belediyenin 2023 yılı gelir bütçesinin 898 milyon 735 lira öngörülürken yıl içerisinde alınan ek gelirler ile birlikte toplam gelir bütçesinin 978 milyon 370 bin lira olduğu, yıl içerisinde 935 milyonun tahakkuk edildiği ve gelir bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 92 seviyesinde olduğu belirtildi.

2023 yılında belediyenin gider bütçesinin ise 898 milyon 735 bin lira ödenek tahsisi yaptığı anca enflasyon ve fiyat artışı nedeniyle yıl sonuna doğru 108 milyon 635 bin liralık ek bütçe yapıldığı ve gider bütçesinin 1 milyar 7 milyon 335 bin lira olduğu ifade edildi. Bütçenin en büyük gider kaleminin ise personel ücretleri olduğunun altı çizilirken yıl içerisinde personele yapılan ödemenin 600 milyon 478 bin lira olduğu bilgisi verildi.

AKBULUT: GENÇLERİMİZİN BİR TEMSİL VE AĞIRLAMA KADAR DEĞERİ YOK MU?

Kesin hesaba ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Soner Akbulut, temsil ve ağırlama giderlerine dikkat çekerek “Özel Kalem Müdürlüğümüze ayrılan bütçe… Bu bütçenin 2,5 milyonu temsil ve ağırlama gideri olarak ayrılmış. Bu da yetmemiş 1 milyonun üzerinde bir ek bütçe yapılarak 4 milyon liranın üzerine çıkmıştır. Burada bu kadar dert ve sıkıntı varken özel kaleme ayrılan bütçe kafamızda soru işareti yaratıyor. Ayrılan bütçeyle ‘İtibardan tasarruf olmaz’ duruşu sergilenmiş. Buraya ayrılan bütçe, 10 çalışanın 1 yıllık gideri. Diğer bir husus… 2023 yılında belediyemiz ne yazık ki dünya çocuk ve gençlik kenti bayraklı mottosu olan bir ilçenin Kütüphane Müdürlüğü’ne ayırdığı bütçe 3 mil 558 bin lira. Soruyorum. Bayraklılı gençlerimizin bir temsil ve ağırlama kadar değeri yok mu” dedi.

DEMİR: 1 MİLYARA YAKIN BORÇ VAR

AK Parti Grup Başkanvekili Emre Demir ise belediyenin borçlarının üzerinde durduğu konuşmasında ”Biz bir çıkarımda bulunduk. Biz geçmişi konuşuyoruz ama kamuda devamlılık hesaptır. Burada önemli olan bütçenin etkin kullanılması. Ama bütçenin başlığı şu olmalı… Bayraklı Belediyesi’nin borcu yaklaşık 1 milyar lira. Sizden önceki arkadaş (Serdar Sandal) göreve geldiğinde ‘Bayraklı Belediyesi borç batağında’, ‘personel fazlası var’ ve ‘içi çürümüş bir kurumsal yapı var’ gibi ifadeler kullanmıştı. Biz taşı taş üzerine koyanın yanıtayız. Sizden önceki arkadaş,  Bayraklı borç batağında dediğinde ‘Biz ne yapabiliriz vatandaşımız için’ demiştik. Kendisi SGK borcunu ifade etmişti. Bizler de el ele vererek Bayraklı Belediyesi’nin borcunu sildirdik. Bir araziyi trampa karşılığı vererek borcu sıfırladık. Biz bunun Bayraklı’ya hizmet olarak döneceğini düşünüyorduk ama birilerinin kişisel PR’ı oldu. Geldiğimiz noktada Bayraklı’nın kamuya borçları bitmiyor. Kamuya çok ciddi bir borcu var. Piyasaya borcumuz yok diyoruz. Bayraklı’yı bu anlamda değerlendirirse son 5 yıldaki EKAP kayıtlarına bakmaya davet ediyorum herkesi Bayraklı’nın sorunlarına dokunacak ve burayı yaşanabilir bir hala getirecek bir proje bile yok. 1 milyara yakın borç var ve hizmet sıfır. İzmir’in kalbi Bayraklı, ekonomik ve kurumsal olarak kalp spazmı geçiriyor. Biz bugüne kadar birçok eleştiride bulunduk ve geldiğimiz noktada ne kadar haklı olduğumuzu gördüğünüzü düşünüyorum. Umarım siz bütçenizi altı dolu iş ve eylemlerle dolduruşunuz. Yoksa bugün 1 milyar olan borç yarın 2 milyar olacak” diye konuştu.

“BİRİLERİNİN –MIŞ GİBİ YAPMASI UĞRUNA 5 YILINI KAYBETMİŞTİR”

Gelir artırıcı önlemler için öneride de bulunan Demir, şunları söyledi; “Bence sizin de mazeretleri bir kenara bırakıp gelir artırıcı faaliyetler yapmalısınız. Biz bunu söylerken içinde bulunduğumuz durumu inkar etmiyoruz. Hem ülkemizde hem de dünyada bir ekonomik kriz var. Ama gelir artırıcı faaliyetler yapmalıyız. Gelir artırıcı kalemlerden en ufağı mesela… Ruhsat zorunluluğu olan ve ruhsatı olmayan kaç iş yeri var? Kaç tane inşaat ruhsatı kesilmiş? Bayraklı maalesef 2019-2024 yılları arasında birilerinin kişisel PR’ı uğruna, birilerinin –mış gibi yapması uğruna 5 yılını kaybetmiştir.”

AVCI: EĞİTİME ÖNEM VERDİĞİMİZ İÇİN…

Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Özlem Avcı, Akbulut’un ‘eğitim’ eleştirilerine yanıt vererek “Eğitime önem verdiğimiz için kafelerimizi kitap kafelere çevirdik. Eğitime önem verdiğimiz için durumu olmayan öğrencilerimize dershanemizde eğitim verip kurslar açıyoruz. Eğitime önem verdiğimiz için öğretmenlerimizi sınavla alıyoruz. Biz tek adamcılık yapmıyoruz. Biz demokratik bir partiyiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Bayraklı Belediyesi 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘evet’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

ŞAHİN: KENTSEL DÖNÜŞÜME AYRILAN MİKTAR YOK HÜKMÜNDEDİR

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Muhammet Şahin, bir önceki oturumda kentsel dönüşüme ilişkin yapılan konuşmalara değinerek “Bayraklı’nın en temel sorunlarından biri kentsel dönüşüm ve deprem. Rakamlarda kentsel dönüşüme ayrılan miktar yok hükmündedir. Bayraklı’nın meselelerinin üzerine gidecek iradeleri ortaya koymamız gerekir. Kısa vadede Bayraklı için neler yapacaksınız? Bayraklı’ya kent meydanı konusunda önceki dönem çokça kez söz aldım. Sandal bize çokça görsel sunum yaptı ama bir çivi bile çakılmadı. Devamlılık esastır, bu kent meydanını ne zaman kazandıracaksınız? Deprem etüt merkezi daha önceki dönemde kapatıldı. Bu merkez yeniden açılmalı. Bir logo meselesi vardı. Değişti mi? Kaldırdınız mı? Kalp gitti mi? Kalp nerede? Siz farklı bir logo mu kullanacaksınız? Farklı bir yöntem mi izleyeceksiniz” dedi.

CENGİZ: DEPREM VERGİSİ DEPREM İÇİN KULLANILMADI

Şahin’in ardından söz alan ve Şahin’e yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Cengiz Sarıoğlu, deprem vergisine dikkat çekerek “Ben vergi ne için toplanılıyorsa onun için kullanılmalıdır dedim ama deprem vergileri ülkemizde kentsel dönüşüm ya da deprem için kullanılmadı. Yol için kullanıldı. Biz deprem vergilerinden gelen sadece Bayralı’nın verdiği paralarla tabi ki de bütün binaların inşaatları gerçekleşmeyecek. Düşük faizlerle kredi sağlansaydı biz bu sonuçlarla karşılaşmazdık” diye konuştu.

ÖZKAN: EĞER Kİ DEPREM VERGİLERİ KULLANILMIŞ OLSAYDI…

CHP’li Meclis Üyesi Haydar Özkan ise deprem kredisi konusunda depremzedelerin yaşadıklarını hatırlatarak şunları söyledi; “Depremle ilgili konuşurken konuşulurken benim elimde devletin verdiği belgeler var. İstenirse detayları verebilirim. Biz, 2020 yılında yıkılan konutların yeniden yapımı için 300 bin liraya ihtiyacımız var demiştik bir bağımsız bölüm için. 100 bin lira emsal artışıyla karşılanmıştı kalanını da sıfır faizli krediyle yaparız diyorduk Geldiğimiz noktada bu maliyet 2,5 milyona çıktı. Eğer ki deprem vergileri yerinde kullanılmış olsaydı biz şu anda evimizde oturuyor olurduk.”

ÖNAL’DAN ELEŞTİRİLERE YANIT

Son olarak konuşan Başkan Önal, AK Partili Şahin’in sözlerine yanıt vererek “Kısa vadede yapacaklarımızı defaatle söyledim. İlk etapta yapılacaklar parklarımız, yeşil alanlarımız ve yollarımız. Onların dışında söylediklerim uzun vadede yapılacak projeler. Kent Meydanı gibi projeler benim projelerim arasında da vardı. Ama bunlar sadece belediyenin alacağı kararla olmuyor. Çünkü orada tarihi yapılar var ve bu durum da bakanlıklara bağlı. O nedenle biz istediğimiz projeyi istediğimiz gibi veremiyoruz. Son olarak Anıtlar Kurulu orada kazı istedi. Kazılar elle yapılıyor. Sonuçların ardından karar verilecek. Projenin bütünüyle ilgili atılmış adımlar var ama kuruldan resmi olarak geçmedi. Ama kent meydanıyla ilgili düşüncemi sürdürüyorum. Bunula ilgili hem kurul hem de imar çalışmalarına dahil olacağım. Bizim önceliklerimizden biri kent meydanı. Arkadaşlarımız Mayıs ayına yetiştirmeye çalışıyor. Bakanlığa yazı gönderildi ve yanıt bekleniyor. Eğer yanıt gelirse kurulun Mayıs toplantısına yetiştirilecek. Onay alınırsa başlanacak. Deprem Etüt Merkezi… Belediye bünyesinde bulunan arkadaşlarımızın ve imkanlarımızın çok daha ötesinde çalışmalar ve etütleri yapan kurumlar ve firmalar var. Hem bakanlığın hem de Büyükşehir’in bünyesinde bulunan laboratuvarlar da bunu yapıyor. Yani önceden gerekliydi ama şu anda değil. Biz sadece popülist bir iş yapmak için ‘Hadi Deprem Etüt Merkezi’ açalım dediğimizde şeklen iyi bir iş yapmış oluruz ama fikren kötü olur. Logo konusu… Bizim hiçbir zaman tartışmamız olmadı. Resmi logomuz belliydi. Kalple ilgi ise… İzmir’in kalbi olduğunda ben de hemfikirim. İnşallah yapacağımız kentsel dönüşümle birlikte bunu da sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.

“İTİBARLA İLGİLİ BİR SORUNUMUZ YOK”

Bütçe konusunda gelen eleştirilere de kısa ve net ifadelerle yanıt veren Önal, “Borç batağındayız dendi. Borcumuz var kabul ediyoruz. Bununla ilgili de mali düzeni sağlayacağız. Biz bahsi geçen harcamaları itibar kaybı olarak değerlendirmiyoruz. İtibarla ilgili bir sorunumuz yok bizim” dedi.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.