TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakanlıktan ön onay: Ormandaki ‘tarihi yola’ dinamit!

M. Sezgin İnşaat’ın Genel Müdürü Muammer Sezgin’in Aliağa’da orman vasıflı alanda ve tarihi yol olan 1. Derece Sit Alanı bölgede hayata geçirmek istediği maden projesi, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verildi ve bakanlıktan ön onay aldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 12:21
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Bakanlıktan ön onay: Ormandaki ‘tarihi yola’ dinamit!

M. Sezgin İnşaat’ın Genel Müdürü Muammer Sezgin’in Aliağa’da hayata geçirmek istediği maden projesinde son düzlüğe gelindi.

Aliağa ilçesi Kapıkaya (Kapukaya) Mahallesi hayata geçirilmesi planlanan ve geçtiğimiz yıl ÇED süreci başlatılan Andezit-Bazalt Ocağı, Kırma Eleme Tesisi ve Asfalt Plent Tesisi projesine ilişkin İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verildi. Söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün boyunca görüşe açıldı.

ÇED ALANI DÜŞÜRÜLDÜ

Proje raporunda yer alan bilgilere göre; ruhsat sahası 99,54 hektar büyüklüğünde olurken ÇED alanı ise  9,01 hektar büyüklüğünde.

9,01 hektar ÇED alanı içerisinde; 5,77 hektar ocak sahası, 0,40 hektar kırma-eleme tesis sahası, 0,45 hektar stok sahası, 0,57 hekrar pasa sahası, 0,11 hektar bitkisel toprak depolama sahası ve 0,27 hektar asfalt plent tesis sahası ile 0,12 hektar şantiye sahası yer alacak.

Öte yandan; ÇED raporunda maden sahasının ilk projede 24,33 hektar iken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından talep edilen kurum görüşleri doğrultusunda ilk olarak 15,33 hektara ardından ise 9,14 hektara düşürüldüğü ifade edildi.

HEM ORMAN HEM SİT ALANI

Proje raporunda yer alan bilgilere göre; İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni sahanın tamamı “orman alanı” ve “sulak alan sürdürülebilir kullanım bölgesi sınırı” planlı alanda kalırken hazine mülkiyetindeki alanın bir kısmı ise mera alnında kalıyor. 

Proje raporunda dikkat çeken bir diğer husus ise bölgenin sit özelliği oldu. ÇED alanı sınırının 11 metre güneyinde, arkeolojik kalıntıları yolu içeren ve tarihi yol/kervan olan 1. Derece Sit Alanı yer alıyor.

Kervan ocağı yolundaki madende bir atımda 297 delik delinerek, ayda 6 adet ve yılda 72 adet patlatma yapılacak ve madenin yıllık kapasitesi 1 milyon 315 bin ton olacak.

Proje bedeli ise 4 milyon 228 bin lira olacak.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.