TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakanlıktan ‘Karabağlar’ revizyonu: Konut gitti ticaret geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “rezerv alan” ilan edilen Karabağlar ilçesi Esentepe Mahallesi’nde yer alan ve 7 hektarlık alanı ilişkin plan revizyonları hazırlandı. Hazırlanan raporlarda konut alanın azaltılarak konut+ticaret alanının eklenmesi dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2023 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bakanlıktan ‘Karabağlar’ revizyonu: Konut gitti ticaret geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karabağlar ilçesi Esentepe Mahallesi’nde yer alan ve 7 hektarlık alanı ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkardı.

Esentepe Mahallesi'nde yer alan yaklaşık 7 hektarlık alan daha önce bakanlık tarafından, “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenmişti. Hazırlanan plan raporunda, parsel bazlı planlamanın mümkün olmadığı ve bütüncül plan yapıldığı belirtildi. Toplamda 41 adet parselden oluşmaktadır. Bu 41 parselin 32’si yapılaşmıştır. Yapıların oturma izni olmadığı belirtilirken ömürlerini tamamladıkları ifadelerine yer verildi.

Planlama amacının ise, konut kullanımı hâkim olan, ruhsatsız yapılaşmanın olduğu, güvensiz ve sağlıksız yapılardan oluşan bu söz konusu alanı, çevresi ile uyumlu sağlıklı güvenli bir hale getirmek olduğu belirtildi. Bölgedeki parsellerin maliklerinin ise özel mülkiyet, özel mülkiyet + maliye hazinesi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne ait olduğu bilgisine yer verildi.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği planlama alanı “Kentsel Yerleşik Alan” olarak tespit edilmiştir.

KONUT ALANI İKİYE BÖLÜNDÜ

Yapılan plan değişikliğiyle bölgede genellikle 6-8 kat imarlı olan konutların kat sınırı 12’ye yükseltilirken konut alanı küçültülüp konut+ticaret alanı da eklendi.

Askıya çıkarılan planlarda, 41 bin metrekarelik alanın konut statüsü ikiye bölünerek 26 bin 358 metrekarelik alan konut, 14 bin 902 metrekarelik alan ise konut+ticaret olarak belirlendi.

Plan raporunda karara ilişkin, “… toplam alanın 70.786 m² olduğu tespit edilmiş olup, 39.811 m² alanın konut alanı olduğu, toplam donatı alanları 5.783 m², yeşil alan toplam 7.435 m² ve yollara ayrılan alanın 17.757 m² olduğu gözlemlenmiştir. Planlama alanı rezerv yapı alanı sınırını kapsamakta olup 70.786 m² yüzölçümündedir. Bir adedi ticaret-konut alanı kullanımlı olmak üzere toplam 4 adet yapı adasından oluşan konut alanı olarak ayrılmış yapı adalarının toplam yüzölçümü 41.260 m²’dir. Sosyal donatı alanları toplam 6.183 m² ve yeşil alanlar 9.125 m² olarak planlanmıştır. Yollar ise 14.218 m²’dir. Söz konusu alanın doğusunda kalan ve alanın içerisinden geçen 14,50 metrelik taşıt yoluna sınır olan yapı adası “Konut + Ticaret” kullanımı olacak şekilde planlanmıştır. Bu yapı adası 14.902 m² yüzölçümünde olup inşaat alanın %25’inin ticaret alanı olarak kullanılması öngörülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Planlama alanında 9 bin 125 metrekarenin açık ve yeşil alan olarak tasarlandığı belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.