TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Şimşek ‘ödenek yok’ dedi Büyükşehir’den hamle geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şişek, kamu kurumları için kamuda tasarruf kapsamında “Kimse ek ödenek için bana gelmesin” derken İzmir Büyükşehir Belediyesi İller Bankası’ndan 500 milyonluk kredi almak için hazırlıklara başladı

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 13:13
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Bakan Şimşek ‘ödenek yok’ dedi Büyükşehir’den hamle geldi

Yılladır devam eden ekonomik krizin yükü artarken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şişek, ekonomik istikrar ve krizle mücadele kapsamında kamuda tasarruf modelinin hayat geçirileceğini duyurmuştu.

Uzun süren çalışmaların ardından hazırlanan taslak kapsamında ek binalar, makam araçları ve temsil-ağırlama giderlerinde düşüş sağlanacağı belirtilirken belediyelerin ek bütçe taleplerinin de reddedileceği belirtilmişti.

Bakan Şimşek konuya ilişkin, “Bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmiyor, verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin” diyerek ek bütçelerin yolun kapatmıştı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN KREDİ HAMLESİ

Öte yandan; Pazartesi günü ayrıntılarının açıklanması beklenen tasarruf paketi öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kredi hamlesi geldi.

Büyükşehir, İller Bankası’ndan gayri nakdi kredi talebinde bulunmak için hazırlıklara başladı. 

Kredi ödemelerinin karşılanmaması durumunda, İller Bankası’nın talep etmesi durumunda bu krediyle elde edilen tesis, inşaat ve her nevi gayrimenkul ile araç, gereç ve malzeme, aynı şartlarda ve talep tarihinde İller Bankası A.Ş. adına ipotek veya rehin edilecek. Ayrıca İller Bankası’nın talep etmesi durumunda belediye mülkiyetinde bulunan kamu yararına tahsis edilmemiş, İller Bankası A.Ş tarafından uygun görülecek gayrimenkuller İller Bankası’na ipotek verilecek.

500 milyon değerinde kredi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a yetki verilmesi hususu gerçekleştirilecek ilk meclis toplantısında gündeme getirilecek.

İlgili gündem maddesinde, “Yatırım ve kamulaştırma harcamaları için İller Bankası A.Ş.'den 500.000.000,00-TL (Faiz hariç) gayri nakdi kredi kullanılmasına, krediden kaynaklanacak anapara, faiz, denetim giderleri, komisyon, vergi, resim, harç, ücret vs. ödemelerin, İller Bankası A.Ş.'ce teminat olarak alınacak Belediyemiz gelirlerinden ve İller Bankası A.Ş. ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca dağıtılan yasal paylarımızın mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamından (%40'ın dışında ve 0'üne kadar) karşılanmasına, kredi teminatına konu gelirlerden krediye ilişkin ödemelerin karşılanamaması halinde; İller Bankası A.Ş’ce talep edildiği takdirde bu krediyle elde edilen tesis, inşaat ve her nevi gayrimenkul ile araç, gereç ve malzemenin, aynı şartlarda ve talep tarihinde İller Bankası A.Ş. adına ipotek veya rehin edilmesine, İller Bankası A.Ş.'ce talep edildiği takdirde Belediyemiz mülkiyetinde bulunan kamu yararına tahsis edilmemiş, meclisimizce belirlenecek ve İller Bankası A.Ş tarafından uygun görülecek gayrimenkulleri İller Bankası A.Ş.'ye ipotek vermeye, Belediyemizin her türlü gelir, hak ve alacaklarını İller Bankası A.Ş.'ye terhin ve temlik etmeye, Belediyemize ait her türlü ticari işletmeyi İller Bankası A.Ş.'ye rehin vermeye, İller Bankası A.Ş.'ce Belediyemize kullandırılacak krediye ilişkin olarak her türlü sözleşmeyi ve evrakı imzalamaya ve kredi ile ilgili devam eden işlemleri yürütmeye, İller Bankası A.Ş'nin mevcut mevzuatı ve bunda meydana gelebilecek her türlü değişiklik çerçevesinde, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 68. maddesinde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY'ın yetkilendirilmesi hususlarının görüşülmesi” denildi.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.