TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Fidan’dan vize açıklaması: Müsterih olun

İzmir’den yaptığı konuşmada iş dünyasının yaşadığı vize konusunu yakından takip ettiklerini belirterek çözümü noktasında çalışmalarının devam ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sorunu yakın zamanda çözecekleri söyleyerek müsterih olunması gerektiğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 18:08
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bakan Fidan’dan vize açıklaması: Müsterih olun

KEMAL ÖZKURT- 31 Mart yerel seçimler öncesinde bakanların İzmir ziyareti hız kesmeden devam ediyor. ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’ kapsamında İzmir’e gelen son isim Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu. İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) iş birliğinde düzenlenen toplantıya, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, AK Parti İzmir milletvekili ve Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, AK Parti İzmir milletvekili Şebnem Bursalı da katılım gösterdi. Toplantıda iş insanlarının sorunlarını dinleyen Bakan Fidan, vize konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. İş insanlarının vize sorununa ilişkin olumlu açıklamalarda bulunarak iş insanlarının ‘müsterih olmaları gerektiğini belirten Bakan Fidan “Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması konularında diplomatik çabalarımıza da hız verdik. Zaten çok aşina olduğumuz, yakından takip ettiğimiz öncelikli konulardan biri bu konuda müsterih olabilirsiniz” dedi.

hakan fidan

VİZE KONUSUNDA MÜSTERİH OLUN

İş insanlarının vize sorununa ilişkin olumlu açıklamalarda bulunarak iş insanlarının ‘müsterih olmaları gerektiğini belirten Bakan Fidan, “Başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere müttefik ve ortaklarımızın, barışın tesisi ve bölgesel kalkınma yolundaki çabalarımıza, yapıcı katkı vermelerini bekliyoruz. Maalesef, bu stratejik yaklaşımı çoğu zaman göremiyoruz.  Türkiye’ye bakışlarında, sığ ve günlük siyasi tartışmaların, ön yargıların hala baskın çıkabildiğine şahit oluyoruz. ABD ve AB ülkeleri ile bahsettiğim önyargılara rağmen, ekonomik ilişkilerimizi arttırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu noktada, ticaret hacmimizin ve doğrudan yatırımların arttırılması ön plana çıkıyor. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması konularında diplomatik çabalarımıza da hız verdik. Benden önce konuşan değerli başkanlarım da açıkçası vize konusunda çok ciddi vurgularda bulundular. Bunların hepsini not aldım. Zaten çok aşina olduğumuz, yakından takip ettiğimiz öncelikli konulardan biri bu konuda müsterih olabilirsiniz.”

hakan fidan

İLK YAYIMLADIĞIMIZ GENELGE EKONOMİ İLE ALAKALI OLDU

Göreve geldikleri ilk gün yayınladıkları genelgenin güvenlikle değil ekonomi ile alakalı olduğuna dikkat çekerek ekonomiye verdikleri önemi belirten Bakan Fidan, “Ege Bölgesi Türk milletinin dinamizmini üretime ve ihracata yansıtan Türkiye markasının bütün dünyada tanıtılmasında her daim başı çeken bir bölge olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın her vesileyle vurguladıkları bir hususu burada bir kez daha tekrarlamak istiyor müteşebbislerin sizin küresel ölçekte önünü açmak devletimizin ana stratejileri arasındadır. Nitekim Dışişleri Bakanı olarak göreve başladıktan sonra temel önceliklerimizden birisi de bu oldu. 13 yıl istihbarat teşkilatını yönettikten sonra ilk göreve geldiğimde yayınladığım genelgenin konusu güvenlikle ilgili olduğunu düşünebilirsiniz. Ama yayınladığımız genelge ekonomiyle alakalı oldu. 3 sayfalık bir genelge ve genelgeyi ekonomi diplomasisini ayırdık. Dış ticari ve ekonomik menfaatlerimizi ilerletmek ve rekabet gücümüzü artırmak için yapılması gereken çalışmaları bu genelgeyle ortaya koyduk. Büyükelçiliklerin bize başkonsolosluğumuza küresel ve bölgesel ekonomi dinamiklerini tahlil ve takip etme takip talimatlarını verdik. Özel sektörümüze gerek hak korumak gerek yol gösterme bağlamında her zamankinden daha fazla destek olmaları beklentimizi ilettik” diye konuştu.

özgener

AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYELİĞİ ÖNEMSİYORUZ

Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda atılacak her adımın iş dünyası tarafından çok önemsendiğini belirten Özgener, “Ülkemiz Avrupa Birliği projelerinde daha etkin olarak yer alması gerektiği inancındayız. Bu projelerle ikiz dönüşüm, temiz enerji, ileri teknoloji ve benzeri konularda istihdam yaratan üretken alanlara geçişin kolaylaşacağını düşünüyor, işte bu noktada ülkemiz ekonomisinin istikrarının önemli bir unsuru olan cari dengenin serbest ticaret anlaşmaları ve verimlilik artışlarıyla düzeltilmesi gerektiğine ülkemizin ve ülkemiz ekonomisini sırtlayan firmalarımızın rakipleriyle eşit şartlarda yarışabilmesi için yeni ticaret anlaşmalarına imza atılması ve mevcut anlaşmaların revize edilmesinin de gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda özellikle Gümrük Birliği sürecinin güncellenmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz” dedi.  korkmaz

İLERLEYEN SÜREÇTE TARIM POLİTİK GÜÇ OLACAK

 Son yıllarda yaşanan pandemi süreci, savaşlar ve küresel iklim değişikliğinin tarımın önemini arttırdığını belirten İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, “Bütün ülkeler kendi vatandaşlarını gıda güvencesini sağlamak için bir taraftan üretim süreçlerini güçlendirmeye diğer taraftan uluslararası ilişkileri yeniden kurgulamaya çalışıyor. Son 3 - 4 yılda yaşananlardan bu yana açıkça görebiliyoruz Rusya’nın dünyadaki en büyük buğday iradesi olması nedeniyle savaş süresince nasıl bir pazarlık gücü elde ettiğini hepimiz şahit olduk. Yaşananlar açıkça gösteriyor ki tarım gelecekte ekonomik olduğu kadar politik bir güç olarak da ülkeler arasında ilişkileri daha da yön verecek. Türkiye olarak tarımsal üretim açısından dünyanın şanslı ülkelerinden biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Dünyanın en büyük 10 tarımsal üreticisinden birisi durumundayız. 30 milyar dolara yaklaşan ihracatımız ile bu sektörde önemli bir dış ticaret fazlamız bulunuyor. Dolayısıyla tarımsal üretim ve ticarette yaşayacağımız her ilerleme ülkemizin uluslararası ilişkilerindeki iletişim gücüne de arttırma şansına sahip” şeklinde konuştu.

yorgancılar

YORGANCILAR’DAN VİZE VURGUSU

Toplantıda yaptığı konuşmada vizelerde yaşanan soruna dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı  Ender Yorgancılar,  “Sizlerin de bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı vize için müracaat etsek belirli ara kurumlara müracaat etmek durumundayız. En az bir ay eğer açıksa değilse 2 ay 3 ay ne zaman açmaya niyetindelerse şartları sürerek yenilenen ve güncellenen bir vize uygulamasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Fuara gideceğiz fuar süresi kadar bize veriyorlar. Vizeyi aldık tam gideceğiz başka bir uygulama çıkıyor ve vize müracaatını yapamıyoruz. Paramızı ödüyoruz vize de alamıyoruz o paralar da ilgili büyük elçiliklerde kalıyor. Bizim için en önemli konuların başında vize sorunu geliyor. Biz hiç olmazsa Avrupa Birliğine girip serbest dolaşım hakkını bir kenara bıraktık vize serbestesiyle ilgili kolaylık sağlanmasıyla neler yapabiliriz onunla ilgili çalışmalar yapmalıyız. Biz iş adamları olarak beklediğiniz bir şey varsa da elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.