TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupa bir çeyreği mi kıskanıyor?

İzmir’de uygulanan gevrek zamlarının ardından yarım gevrek ve çeyrek gevrek satışı başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği Başkanı Gençer, “Avrupa bizi çeyrek gevrekle mi kıskanıyor?” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2023 09:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Avrupa bir çeyreği mi kıskanıyor?

Türkiye ekonomisinin son dönemde karşılaştığı zorluklar giderek daha geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı, tüm yurttaşları etkisi altına aldı. Vatandaşlar, Doğalgazdan un fiyatlarına kadar birçok zam haberi ile karşı karşıya kalıyor. İzmir’in meşhur lezzetlerinden biri olan gevreğin fiyatının 10 TL olmasının ardından vatandaşların cebi de yanmaya başladı. İzmir’in Konak ilçesinde bir gevrek satıcısının tezgahına astığı ‘çeyrek gevrek 2,5 TL- yarım gevrek ise 5 TL’ yazısına dikkat çekti. Buna ilişkin açıklamada bulunan İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği Başkanı Nesibe Gençer, “Bir gevrek ve çay hesabı yaptığımızda bir asgari ücretlinin sadece gevrek ve çay içerse aç kalacağını görüyoruz. Hesaplara baktığımızda öyle bir noktaya gelinmiş ki bir dönem öğle vardiyalarında bakkallarda çeyrek, yarım ekmek satılıyordu ama şimdi gramajlar aynı mı? Bir çocuk okula gittiğinde kantinden beslenme olarak bir yarım gevrek mi alacak? Böyle bir şey olabilir mi? Bu resmen insanları açlığa mahkûm etmek” dedi.

OLMAYAN PARA ÜZERİNDEN KARIN DOYURMAK…

Son dönemlerde yarım gevrek ve çeyrek gevreğin yanı sıra gevrek büfelerinde kredi kartı satışına da tepki gösteren Gençer, “Kredi kartı ile gevrek almak ne demek? Olmayan para üzerinden karın doyurmak demek, yani açlık sınırının altında yaşıyoruz. Temmuz ayının açlık sınırı 14 bin 237 lira olarak açıklandı. Bu rakam asgari ücretinin de üstünde, asgari ücretli açlık sınırının da altında yaşıyor. Dolayısıyla da açlık sınırının altında yaşayan bir insanın kredi kartı ile önümüzdeki aya borçlanarak karnını kuru bir gevrekle doyurması gerek. Bunların yanında emeklileri saymıyorum artık onların ise maaşı 7500 TL... En düşük maaş 7500 TL ve açlık sınırının yarısı kadar. Bu insanlar en temel gıda ihtiyaçlarını bile temin edemiyorlarsa daha ne yapsınlar, diğerleri de manda yoğurtları, ballı pekmezlerle kahvaltılarını yapıyor. Burada sınıfsal bir ayrım bulunuyor. Halkımıza gerçekten büyük bir eziyet çektiriliyor. İnsanların açlıkla sınanması çok kötü bir şey buna vicdan dayanmaz. Ne yazık ki bu koşullarda yaşamak zorunda kalıyoruz. Diğer taraftan Avrupa bizi kıskanıyor diyoruz… Çeyrek gevreği mi kıskanıyor?” ifadelerini kullandı. 

“EKONOMİK SİSTEM PARA BABALARININ SOYGUN DÜZENİNDEN KAYNAKLI”

İnsanların gerçek anlamda ekonomik refahını yükseltmek için ucuz devlet politikasının olmasını söyleyen Gençer, sözlerine şöyle devam etti:

“Ne diyor Hz. Muhammed komşusu açken tok yatan bizden değildir. Topluma baktığımızda ise gerçek anlamda Müslümanlığın uygulandığını göremiyorsunuz. Ülke ekonomisinde nedense başta işçi sınıfı olmak üzere, yoksul emekçi halkımız bunun faturasını ödüyor. Çeşme’de üç asgari ücretle birileri sefa sürerken… Neden bunun faturasını yoksul halk ödüyor? İnsanlarımızı açlıkla sınar duruma geliyorlar. İşsizlik zaten almış başını gitmiş, bir de açlık eklenince çok kötü günler bizi bekliyor. İnsanların gerçek anlamda ekonomik refahını yükseltmek için politikaların yolunda olması lazım… İnsanlara hizmet eden bir hükümet anlayışının olması lazım yoksa askıda ekmek veya askıda gevrek ile kaç kişiye ulaşabilirsiniz. Saydığım milyonlarca insan var. Çocuklarda bir sürü sorunlar yaşanıyor, okullarda açlıktan bayılan çocuklar var. Bunlar ekonomik sistem ile ilgili… Yani para babalarının soygun düzeninden kaynaklı eşitsiz ve adaletsiz dağılım var, sınıfsal ayrımlar var… Asıl bunun nedenini görmek gerekiyor. Askıda ekmek veya askıda gevrek olur bunlar geçici çözümler. Siz gerçek anlamda insanların satın alıp yiyebileceği gevrekleri, o koşulları yaratmanız lazım. Kamu emekçilerine de yüzde 15 zam oranı belirlendi ancak devletin verdiği resmi rakamlar bile enflasyon oranlarına uymuyor. Bunlar çözüm değil… Bu geçici çözümler insanların hayatlarını rahatlatmaz, çözüme ulaştırmaz. Ancak bunun çözümü olabilir.”

O TEZGAHIN SAHİBİ KONUŞTU

Son olarak İzmir’in Konak ilçesinde gevrek tezgahını 35 yıldır işleten Tahir Karatay’ın görüşlerine yer verdik. Karatay, “Aslında şu anda bakılırsa gene en ucuz olan gıda gevrek… Dışarıda bir yemek yediğinde cüzdanın daha çok yanıyor. Maalesef hayat şartları çok zor… Yağmur çamur demeden yıllardır bu işi yapıyorum” dedi. Müşterilerin yeniden trend olan yarım ve çeyrek gevrek satışına taleplerin yoğun olduğunu dile getiren Karatay, “Geçenlerde bir hanımefendi geldi ve yarım gevrek istedi. Çeyreğe çok olmasa da yarıma talep çok fazla… Biraz önce bir aileye 4 yarım gevrek verdim. Peynir istediklerinde yarım peynir bile 5 TL yapıyor. Her şeye zam geliyor. Bu bizlere de yansıyor. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR : İzmir’de ‘yarım gevrek’ satışı 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.